Fotografie is één van mijn hobby’s waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Ik beschouw mijzelf als een beginner en moet nog werken aan mijn vaardigheden. Met de komst van de mobiel met camera is tegenwoordig bijna iedereen een fotograaf! Toch zijn er een aantal fotografen die mij al tientallen jaren inspireren. Het is interessant om te kijken naar hun verschillende stijlen en technieken. Hier kun je veel van leren en genieten. Gewoon al door naar hun bijzondere werken te kijken. Ik deel graag mijn top 5 fotografie iconen aller tijden om jou te inspireren! De meeste ken je vast wel, een enkele misschien niet. Het werk van deze toonaangevende fotografen is tijdloos en inspirerend.
#1 Yann Arthus-Bertrand, Earth from above
Yann Arthus-Bertrand is een Franse fotograaf, journalist en ecoloog. Hij is dé fotograaf waardoor ik in het verleden oprecht geïnteresseerd raakte in fotografie. De headerfoto van dit artikel is door hem geschoten. Ik heb zijn gerenommeerde expositie ‘Earth from Above’ tweemaal internationaal mogen bezoeken op locatie. De eerste keer in het Natural History Museum in Londen en de tweede keer in een openlucht expositie in Praag. Yann is begonnen met zijn Earth From Above-avontuur in 1993. Je had toen nog geen drones, zijn foto’s schoot hij dus vanuit de lucht per helikopter. Hij was zeg maar de grondlegger van de dronefotografie. Zijn foto’s zijn erg bijzonder en kleurrijk. Het project ‘Earth From Above’ is dan ook megasuccesvol geworden en ook op mijn koffietafel ligt zijn fotoboek om te bewonderen!
Earth is art
Yann: “Ons idee was simpel; we wilden het publiek bewust maken van de schoonheid van de aarde om de problemen ervan beter in kaart te brengen. Het was eenvoudig, zeker, maar uiteindelijk ambitieuzer dan we ons hadden kunnen voorstellen. Het is een eer dat duizenden mensen zijn afgereisd om de tentoonstellingen te bekijken of het boek te kopen. Het succes heeft ons veranderd; we eisen steeds meer diepgang van onze kennis van de aarde en haar omgeving.
En dus zal ik doorgaan met het maken van foto’s van de aarde om een boodschap over te brengen aan huidige en toekomstige generaties over de noodzaak van duurzame ontwikkeling.”
Ik geloof vandaag, meer dan ooit dat de impact van een foto wordt afgeleid uit de boodschap die deze overbrengt.
Yann Arthus-Bertrand
#2 Jimmy Nelson – cultuur en portretfotografie
Jimmy Nelson is een Brits fotograaf, wonende in onze eigen Amsterdam. Hij is vooral bekend van zijn boek ‘Before They Pass Away’, waarvoor hij drie jaar de hele wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Hij portretteert de personen in zijn foto’s op een geromantiseerde en geposeerde manier, met het doel ze “op een voetstuk te plaatsen”. Zijn werk beeld zijn eigen artistieke interpretatie en een loftuiting uit naar diversiteit en schoonheid van deze culturen. Zijn foto’s zijn prachtig om te zien en spreken immens tot de verbeelding. Nelson kon dit project uitvoeren met geleend geld van miljardair Marcel Boekhoorn. Het resultaat was een schitterende fotoboek.
#3 Raghu Rai – de vader van de Indiase fotografie
Raghu Rai, is een Indiase fotograaf en fotojournalist. Hij was een protegé van Henri Cartier-Bresson, die in 1977 Rai, toen nog een jonge fotojournalist, bij Magnum Photos aanstelde. Raghu Rai begon op zijn 23e met fotograferen en staat bekend als de vader van fotografie in India. Wat ik het mooist aan zijn werk vind, is dat het allemaal altijd in het zwart –wit is en hoe hij iedere keer op unieke manier het object van zijn foto weet vast te leggen. Zijn werk is in tal van publicaties verschenen, waaronder Time, Life, GEO, The New York Times, The Sunday Times, Newsweek, The Independent en The New Yorker.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
ted grant
#4 Steve McCurry
Steve McCurry is een Amerikaanse fotograaf en fotojournalist. Zijn bekendste foto is het “Afghaanse meisje”. De foto van het meisje met de groene ogen stond op de omslag van het tijdschrift National Geographic en is wereldbekend, je kent hem vast wel.
McCurry ontving ook verschillende onderscheidingen. Deze omvatten Magazine Photographer of the Year, de Centenary Medal van de Royal Photographic Society en twee eerste prijzen in de World Press Photo-wedstrijd (1985 en 1992).
#5 Robert Capa
Robert Capa was een Amerikaans-Hongaarse oorlogsfotograaf en fotojournalist. Hij was ook partner en collega van fotograaf Gerda Taro. Capa was zijn bijnaam (wat haai betekent in het Hongaars) vanwege zijn persoonlijke stijl van het up-close en personal fotograferen.
Capa was misschien wel de grootste oorlogs- en avonturenfotograaf in de geschiedenis. Zijn meest opmerkelijke werk is van tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hij was ook aanwezig bij de eerste golf soldaten tijdens de D-Day-landing in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb zijn werken tijdens een expositie in Dublin persoonlijk mogen bewonderen.
Ben je benieuwd geworden naar mijn fotografiekunsten? Neem een kijkje op mijn portfolio en laat me hieronder in de reacties weten wat je ervan vindt!
Headerfoto: Earth from Above © Yann Arthus-Bertrand
Meer lezen over lifestyle, lees dan ook:
- 5 x High Tea op hoog niveau
- Een nacht in het ultrachique Hotel Des Indes
- Een dag op wereldreis in de Foodhallen Den Haag
- Must-have: de NatGeo Vintage wereldkaart
- Digital Nomad worden? Leer geld verdienen met je blog
- Vipassana meditatie: een 10-daagse bezinningsreis
- Verbeter je mindset: boost je zelfvertrouwen met boksen
Nog geen comments