Menu

Batu Caves in Kuala Lumpur bezoeken? Handige tips & info

Tijdens mijn 21-daagse groepsrondreis door Zuidoost Azië bezocht ik achtereenvolgend de landen Singapore, Thailand en Maleisië. Het mooie aan Zuidoost Azië is dat het een ware smeltkroes is van diverse culturen. In Singapore vind je Chinese, Boeddhistische en Hindoe tempels. Zo ook in Maleisië. Hier tref je de bekende Batu Caves aan. Dit is een Hindoe pelgrimsoord in Kuala Lumpur aan de voet van een prachtig groene kalksteenheuvel. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van deze stad. Tijdens je bezoek aan Maleisië mag je dit dus zeker niet overslaan. Je duikt hier de mysterieuze grotten in om meer te leren over de lokale Hindoe tradities. Een aparte en unieke ervaring om mee te maken kan ik je zeggen!

De Batu Caves

De populaire bezienswaardigheid ontleent zijn naam aan het Maleisische woord batu, wat ‘rots’ betekent. Heel logisch eigenlijk! De stad in de buurt is vernoemd naar de kalksteenformatie Batu Caves. De grot is een van de populairste hindoeïstische heiligdommen buiten India en is opgedragen aan Lord Murugan. Het is het middelpunt van het Tamil-festival van Thaipusam in Maleisië.

Festival

We vielen met onze neus in de boter, want toen we de Batu Caves gingen bezoeken viel dit samen met een Hindoe festival. Het was een drukte van belang! Leuk en erg bijzonder om zo’n spektakel van dichtbij mee te maken. Je voelt je net een local die opgaat in de menigte. Je kunt lokale tradities bekijken en schitterende foto’s schieten van het evenement en de kleurrijke bezoekers. Het deed me denken aan het festival die we meemaakten in Mauritius. Ik heb zo vaak geluk met dit soort dingen! Een festivalreis kan ik je echt van harte aanraden!

Stairway to heaven

Je moet om in de grotten zelf te komen een hoge trap beklimmen van 272 treden. Dan kom je uit bij het 43 meter hoge gouden beeld van Lord Murugan. Het uitzicht van boven is geweldig! Je kunt het gouden beeld al van ver uit het straatbeeld zien herrijzen. Het is een indrukwekkend beeld, niet alleen vanwege de omvang! Het beklimmen van de trappen kan ook een uitdaging zijn. Voor ons kwam dit ook door de drukte, hierdoor ontstond er een file waardoor je heel langzaam naar boven kon. Aan de andere kant, als je conditie wat minder is, is dat juist een meevaller! Je kunt sowieso op je eigen tempo naar boven klimmen, maar je moet wel uitkijken voor de aapjes hier en daar. Ze zijn op zoek naar eten, dus berg je tas goed op als je niet lastig gevallen wilt worden!

Lees ook: Borobudur tempel in Indonesië bezoeken? Handige tips en info

Benauwd en klam

In de grotten kan het door de hitte en de luchtvochtigheid van de kalkstenen erg benauwd aanvoelen. Zeker als het druk is met een menigte, houd hier dus rekening mee als je gezondheid niet 100% is.

Zonnestralen in de grotten

Deze grotten zijn vooral interessant voor de fotografen onder ons. De kalkstenen grotten en openingen leveren bijzondere lichtvallen op. Het is dus een mooie plek om te oefenen voor de hobby fotografen onder ons. In de grotten vind je kleurrijke Hindoetempels. Gelovigen komen hier dagelijks offers brengen met bloemen, wierook en kaarsen.

Praktische tips

De Batu Caves zijn een tempel, je dient je dus geschikt te kleden, anders mag je niet naar binnen! Bedek je knieën en je schouders, dan kom je zeker binnen. Je kunt daar ook een sarong huren dus het is geen ramp als je dit vergeet!

Check van tevoren of er een festival is, mocht je niet van drukte en menigtes houden. Dan kun je op een dag gaan wanneer het lekker rustig is (bijvoorbeeld doordeweeks).

Neem geen eten mee naar boven, want dan zul je geheid lastig worden gevallen door de aapjes. Een flesje water is wel handig voor als je moe wordt door de hitte of het beklimmen van de trappen.

Je kunt de Batu Caves dagelijks gratis bezoeken tussen 7.00 en 21.00 uur.

Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je hier ook de Dark Cave bezoeken met een gids. Hiervoor moet je wel betalen. Ik houd niet zo van donkere en claustro plekken, dus deze heb ik maar overgeslagen!

Overnachten in Kuala Lumpur

Voor de mooiste foto’s is het dus raadzaam om zo vroeg mogelijk in de ochtend de Batu Caves te bezoeken. Een hotel in de stad is dan wel zo gemakkelijk.
➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid van alle Hotels in Kuala Lumpur

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.