Menu

Bob Marley in Jamaica: must-see & do voor fans!

Ben je een Bob Marley fan? Dan zijn er een paar plekken op Jamaica die je absoluut niet mag missen! Neem een kijkje achter de schermen in Trench Town en breng een bezoekje aan zijn voormalige huis en studio in Kingston bij het Bob Marley Museum. Een bezoek aan zijn laatste rustplaats in geboortedorp Nine Miles mag zeker niet ontbreken tijdens je reggae pelgrimage. Voor alle Bob Marley fans: een lijstje met alle must see & do activeiten in Jamaica! Ik vertel je alles wat je moet weten, yeah man, ga je mee?

Bob Marley in Jamaica: must-see & do voor fans

Bezoek het graf van Bob Marley in Nine Miles Jamaica

We beginnen onze pelgrimage in Nine Miles, hier kun je een bezoek brengen aan het huis en de laatste rustplaats van reggaelegende Bob Marley. Je kunt een bezoek aan Nine Miles combineren met een dagtour naar Dunn’s River Falls, een leuk dagje uit! Om hier te komen rijd je door kleine pittoreske plaatsjes en over de heuvels van parochie St.-Anne. Het terrein is afgebakend door hekken vol met de karakteristieke rood-goud-groene rastavlaggen. Deze plek wordt vereerd door de Rastafari’s en bezocht door fans van over de hele wereld! De Rastafari’s zullen je enthousiast vertellen over het verhaal van zijn jeugd en zijn rise to stardom. Reggaelegende Bob’s echte naam was Robert Nesta Marley. In Nine Miles vind je het mausoleum waar het lichaam van Bob Marley in het Marley Mausoleum ligt.

Meditation Rock

Bob Marley werd geboren in een klein huisje in dit kleine landelijke dorpje en woonde hier tot hij dertien jaar oud was. De inspiratie voor veel van zijn liedjes kwamen van zijn jeugdherinneringen aan het opgroeien in dit dorp. Hier vind je dan ook de inspiratie steen waar hij vaak met zijn hoofd op ging liggen als hij inspiratie wilde opdoen of om te mediteren! Strike a pose!

Rondleiding door Rastafari’s

Tijdens een bezoek aan Bobs huis in Nine Miles word je getrakteerd op een rondleiding door het pand door kleurrijke Rastafari-gidsen. Sommige van deze gidsen zijn zowaar familieleden en vrienden van de reggaelegende en spelen met liefde zijn liedjes als onderdeel van de tour. Je komt langs zijn gouden en platina platen, samen met persoonlijke familiefoto’s, heel indrukwekkend om te zien. Ze vertellen je leuke verhalen en anekdotes over hoe Bob hier opgroeide en wat hij deed als kind. Ze laten je het huis zien waarin hij opgroeide en veel van zijn persoonlijke bezittingen, waaronder zijn gitaar en zijn favoriete stoel. Bizar dat ik gewoon in zijn slaapkamer heb gestaan! Als je wilt, mag je ook even op zijn bed gaan zitten.

Het marmeren Mausoleum

Op het terrein vind je het familiegraf en op de heuvel zelf Bobs Tombe. Hier werd Bob Marley begraven op 21 mei 1981 in een marmeren mausoleum in een kleine kapel naar traditioneel Ethiopische ontwerp. Het ziet eruit als een mooi klein wit minikerkje. Zijn geliefde gitaar werd met hem begraven en het was alleen maar logisch dat hij werd begraven op dezelfde plek waar zijn leven en muzikale carrière begon. Je mag binnen in het mausoleum rondlopen en een kijkje nemen op je blote voeten. Vergeet dus niet je schoenen uit te doen en binnen mag je absoluut geen foto’s maken! Ook niet met je mobiel, je wordt in de gaten gehouden dus don’t even try … ik spreek uit ervaring! Ik moest de foto gelijk wissen en ik had spijt als haren op mijn hoofd. Bob, please forgive me!

Tijdens de tour zul je vast meemaken dat iemand naar je toekomt en vraagt of je zin hebt in een jonko. Just say no, voor toeristen is het nog steeds verboden om Cannabis te roken op het eiland. 

Standbeeld Bob Marley in Kingston bij het museum - Jamaica YourTravelReporter.nl

Gift Shop

Na je tour kun je een kijkje nemen in de Gift shop met talloze Bob Marley-memorabilia zoals tassen, vlaggen, aanstekers en kleding. Ben je gek op de rastakleuren, sla hier dan je slag! Je vindt hier namelijk exclusieve items van de Catch A Fire kledinglijn. Cedella Marley’s Catch A Fire kledinglijn is een combinatie van moderne urban stijl met een mix van vintage look. Natuurlijk kon ik deze prachtige items niet weerstaan en ging ik naar huis met een mooie herinnering aan mijn vakantie op Jamaica!

Het Bob Marley Museum in Kingston

Het Bob Marley Museum is de populairste attractie van de stad en gevestigd in het huis & studio van Bob Marley’s platenlabel Tuff Gong. Bob woonde hier van 1975 tot aan het jaar waarin hij overleed in 1981. Bij de entree vind je een standbeeld met zijn favoriete gitaar. Pak hier gelijk je Instamoment want binnen in het museum mag je helaas nergens fotograferen. De rondleiding duurt een uur en neemt je mee langs memorabilia zoals zijn gouden platen, een fotozaal en bijzondere gitaren. In een van de kamers vind je nog de kogelgaten van de mislukte aanslag op zijn leven in 1976. Als afsluiting wordt er een film getoond over zijn leven in de kamer die vroeger zijn Tuff Gong studio was. Ook in deze souvenirwinkel vind je leuke hebbedingetjes dus neem zeker een kijkje.

Bezoek het Peter Tosh Memorial

Maak je reggae pelgrimage compleet en bezoek ook het graf van ‘Wailer’ Peter Tosh, een van de originele Wailers van ‘Bob Marley & The Wailers’. Je kent vast wel zijn solonummers uit de jaren 80: ‘Johnny B Goode’ of (You Gotta Walk) Don’t Look Back met big lips Mick Jagger. Beide nummers zijn gouden reggae-klassiekers als je het me vraagt! Je kunt zijn memorial bezoeken in het plaatsje Belmont iets zuidwesten van Negril. Het is een hele mooie omgeving met zeezicht! Hier zie je het huisje waar hij is opgegroeid, een kruidentuin en kun je persoonlijk kennis maken met zijn familieleden! We hadden het geluk om zijn moeder te treffen. Voor de muziek liefhebbers zeker een aanrader!

Meer lezen over Jamaica? Lees dan ook:

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.