Menu

Boudhanath Stupa in Kathmandu bezoeken? Alle tips en info

Boudhanath-Kathmandu-Nepal

Boudhanath in Nepal is een bijzondere Stupa en pelgrimsoord voor Hindu’s en Boeddhisten. Ik heb aardig wat stupa’s gezien tijdens mijn reizen door Azië, zoals de Shwedagon Pagoda in Myanmar, de Borobodur in Indonesië en ontelbare stupa’s in Tibet. Maar toch heeft deze stupa in de hoofdstad van Nepal een speciale aantrekkingskracht. Er is zoveel levendigheid rondom deze stupa. Neem uitgebreid je tijd om hier te vertoeven als je op ontdekkingstocht bent in Kathmandu want dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van deze drukke stad!

Boudhanath stupa in Kathmandu, Nepal

Boeddha eyes

Ik heb Boudhanath bezocht tijdens mijn 20-daagse Hemelse Koninkrijk groepsreis met ANWB waarbij je Tibet en Nepal aandoet. Dit is een hele bijzondere reis op grote hoogte. Als het Boeddhisme je interesseert, moet deze reis echt op je bucketlist. Nepal is een safe haven voor Boeddhisten en Boudhanath is een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden. De Boudhanath stupa is een van de grootste stupa’s ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een zeer populaire attractie onder zowel buitenlanders als de lokale bevolking; elke dag lopen honderden toeristen en pelgrims met de klok mee rond de stupa, onder de beschermende ogen van Boeddha.

Chaos en drukte rond Boudhanath stupa

Rondom Boudhanath is er veel drukte en chaos. Je vindt hier veel locals evenals toeristen, winkeltjes, taxi’s, duiven, motorfietsen en dat allemaal door elkaar heen! Dus kijk goed uit, maar geniet met volle teugen van dit feestje voor je zintuigen. Boudhanath is een heilige plek, gelovigen komen hier om hun karma te reinigen en lopen de kora om de grote stoepa heen. Let op je loopt altijd met de klok mee. Tijdens het lopen kun je ook draaien aan de gebedsmolens voor nog meer verdiensten zoals ze het zeggen. Dus heb je veel op je kerfstok? Sluit je aan bij de Tibetaanse pelgrims en maak een rondje. A nice place & opportunity to clear your karma!

Stupa’s

Stupa’s (Chortens in het Tibetaans) zijn een monument die het lichaam, de spraak en de geest van de Boeddha symboliseren. Stupa’s zijn meestal gevuld met mantra’s, eventueel relikwieën van leraren en andere heilige objecten.

Wat zit er in de Boudhanath stupa?

Stupa’s werden oorspronkelijk gebouwd om heilige relikwieën te huisvesten en sommigen beweren dat Boudhanath de relikwieën bevat van de vroegere Boeddha, Kashyapa, terwijl anderen zeggen dat het een stuk bot bevat van het skelet van Siddhartha Gautama, de historische Boeddha. Rond de voet van de stoepa staan 108 kleine afbeeldingen van de Dhyani Boeddha Amitabha (108 is een geluksgetal in de Tibetaanse cultuur) en een ring van gebedsmolens in 147. De vorm en lagen van de stoepa vertegenwoordigen ons pad in het leven om Nirvana te bereiken. Als je letterlijk op het hoogste niveau van de stupa wilt komen, moet je zoeken naar de poort aan de noordkant van de stupa, naast een klein tempeltje, hier kun je naar binnen.

Pak een dakterras!

Wat ook leuk is, je kunt in een van de koffietentjes op de dakterrassen gaan zitten om dit schouwspel rustig te bekijken. Ik kan het je van harte aanraden. Het geeft je een mooi overzicht over het gehele plein met stoepa en omringende straten. En het levert een mooi fotomomentje op! Je neemt een beetje afstand van de drukte om in stilte te genieten van je chai.

Fotografie rond Boudhanath

Dit is een toplocatie om foto’s te maken van de pelgrims die de kora lopen. Je komt hier echt mooie mensen tegen, Nepalezen en Tibetaanse vluchtelingen. Vraag wel eerst toestemming als je close-ups maakt. Ook de souvenirs en winkeltjes om de stoepa heen zijn het bekijken waard. Je zult allemaal kleurrijke details ontdekken die leuke foto’s opleveren, evenals de oneindige Tibetaanse vlaggetjes die overal hangen.

Bewonder de Newar-architectuur

Verken ook de tussenstraatjes, hier vind je nog meer winkeltjes en de prachtige Newar-architectuur. Dit is een inheemse architectuurstijl die wordt gebruikt door de Newari-bevolking in de Kathmandu-vallei in Nepal. Het is een stijl die wordt gebruikt in gebouwen, variërend van stoepa’s en chaitya-kloostergebouwen tot binnenplaatsstructuren en karakteristieke huizen. De stijl wordt gekenmerkt door opvallend metselwerk en een unieke stijl van houtsnijwerk die zelden buiten Nepal te zien is. Geef je ogen de kost en je zult mooie details zien!

Overnachten in Kathmandu

Wil je je verblijf tot een magische ervaring maken? Verblijf dan net als wij deden in een origineel Rana-paleis uit vervlogen tijden! Ik heb het over het prachtige Hotel Shanker in Kathmandu. Dit is een erfgoedhotel, gehuisvest in een 19e-eeuws paleis op loopafstand van de populaire plaatsen Thamel en Durbar Marg, de toeristische trekpleisters van Kathmandu.

➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Het was de koninklijke residentie van de heersers van Nepal van 1894 tot 1964, toen het werd omgebouwd tot een luxe hotel. De gevel is intact gebleven, maar het interieur is opnieuw ontworpen om reizigers het soort comfort te bieden dat ze van een hotel van wereldklasse mogen verwachten. Het hotel wordt gekenmerkt door exquise en authentieke kunstvoorwerpen. De gebeeldhouwde ramen in de lobbybar zijn bijvoorbeeld meer dan 200 jaar oud. Dit hotel is echt een kunstwerkje! Ik heb zo genoten van ons verblijf hier! Niet in het minst door de gastvrijheid van het personeel. Een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.