Menu

Castle of Vianden: tips & alles wat je moet weten voor je bezoek

Ben je gek op kastelen? Ik ook, vroeger nog voor de tijd van de smartphones, pakte ik altijd de stratengids van Nederland erbij en ging ik op zoek naar de mooiste kastelen in Nederland. Regelmatig ging ik een weekendje op ‘Kastelentocht’, zoals ik het noemde. Daar kon ik enorm van genieten en natuurlijk was ik dan erg benieuwd naar Kasteel Vianden in Luxemburg. Dit bijzondere ‘Castle of Vianden’ is namelijk het bekendste kasteel van Luxemburg en het best bewaarde voorbeeld van middeleeuwse architectuur in het land! Lees hier al mijn tips voor het bezoeken van het indrukwekkende Kasteel van Vianden.

Castle of Vianden: Tips voor het bezoeken van Kasteel Vianden in Luxemburg

De ligging van Kasteel Vianden

Je vindt Kasteel Vianden op 24 kilometer afstand van Luxemburg-Stad. Luxemburg kent vele kastelen, maar deze behoort zeker tot de mooiste en is er een die je echt moet gaan zien met eigen ogen! Het Kasteel doet je denken aan een typisch Disney-kasteel of iets uit de filmset van Game of Thrones. Dit authentieke en originele kasteel ligt prachtig in het dorpje Vianden.

In 2019 stond het Kasteel van Vianden op de CNN-lijst als een van de 21 mooiste kastelen in de wereld.

Adembenemend uitzicht vanaf Kasteel Vianden

Het kasteel torent hoog uit boven het dorp en is omgeven door heuvels en bossen. Erg fotogeniek dus. De beste momenten om het kasteel te bezoeken? Ik was er in de herfst, maar ook in de winter met sneeuw moet het kasteel een plaatje zijn om te zien. Als je vanuit het dorp omhoog wandelt, levert dat prachtige plaatjes op, maar ook het uitzicht vanaf het kasteel op het dorpje is fantastisch en mag je niet missen! Het allerbeste uitzicht heb je vanaf de oude muren en torens en wandel zeker om het kasteel heen.

De geschiedenis van Kasteel Vianden

Het Kasteel is een grote toeristische trekpleister. Het is een van de grootste en mooiste feodale residenties uit het Romaanse en Gotische tijdperk. Het werd tussen de 11de en de 14de eeuw gebouwd op de funderingen van een voormalig Romeinse vesting. Het was ooit de residentie van de Graaf van Vianden, later kwam het door erfenissen in de handen van de familie Oranje-Nassau. Koning Willem I liet het echter verwaarlozen en begon delen te verkopen. Uiteindelijk werd het kasteel staatsbezit in 1977 en sindsdien is het in zijn oude glorie hersteld en wat een pracht om te zien!

Wist je dat de bekende film George & the Dragon met Patrick Swayze is opgenomen in Kasteel Vianden?

Binnen in Kasteel Vianden

Ik zal niet teveel vertellen, je moet het natuurlijk met eigen ogen gaan zien. Tijdens de tour zul je veel interessante anekdotes over de historie te weten komen. Binnen kun je je vergapen aan de mooie ridderzalen, kapellen, wachttorens en woonvertrekken. Ook vind je typische middeleeuwse meubels, archeologische opgravingen, gobelins, enorme haarden en harnassen van ridders. Erg indrukwekkend allemaal! Je kunt hier naartoe wandelen of de kabelbaan nemen.

➞ Lees ook mijn artikel over Kasteelhotel Chateau de Looz

Praktische info

Het kasteel is iedere dag open van 10.00 – 17.00 uur. Check op de website voor actuele openingstijden, deze kunnen verschillen per seizoen. Je kunt een rondleiding doen met een gids of gaan voor de audiotour. Deze is in meerdere talen beschikbaar. Entreeprijs is 10 euro per persoon.

Binnen vind je een informatiecentrum met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de site, de ontwikkeling ervan en de vele fasen van de bouw en de deconstructie van het kasteel. Als je een souvenir wilt halen kan dat ook in het winkeltje.

Stedentrip naar Luxemburg

Ben je ook benieuwd naar Kasteel Vianden? Het Kasteel van Vianden en Luxemburg Stad zijn erg goed met elkaar te combineren voor een weekendtrip. Lijkt dit je wel wat? Lees hier meer over een stedentrip naar Luxemburg-Stad en alle leuke dingen die je er kunt doen. De natuur is er schitterend in de Luxemburgse Ardennen en de stad heeft zo’n rijk verleden dat je je er geen moment zult vervelen.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.