Menu

De Japanse Tuin in Den Haag bezoeken? Tips & info

Even behoefte aan een Zen momentje, weg van de drukte in de stad? Geniet van de Japanse tuin in de herfst! De Japanse tuin in Den Haag is een onontdekt pareltje voor velen. Midden in het landgoed Clingendael vind je de bijzonder mooie Japanse tuin met haar zeldzame bomen en planten. Omdat de tuin al heel oud en kwetsbaar is, is deze maar enkele weken per jaar open voor het publiek. Van 15 tot en met 30 oktober is de Japanse Tuin voor dit najaar geopend, dat was afgelopen jaar wel anders. Entree is bovendien gratis! Pak dus nu je kans om deze exclusieve mooie tuin te bewonderen in haar prachtige herfstkleuren.

De Japanse Tuin in Den Haag

Prachtige wandeling in Japanse sferen

De Japanse tuin ademt een heel bijzondere en unieke sfeer. Het is de enige in zijn soort in heel Nederland. De tuin stamt uit 1910 en heeft daarmee enorme historische waarde waardoor het in 2001 tot rijksmonument is verklaard. Het is bovendien de grootste Japanse tuin in Nederland. Het is overigens niet zo groot in het echt hoor! Er is een paadje aangelegd en je wandelt er zo door heen. Wandel rustig en geef je ogen dus goed de kost! Het was de eerste Japanse tuin die ik bezocht en ik was aangenaam verrast door de verscheidenheid aan bomen, planten en kleuren die hier te zien zijn. De blaadjes en details die je ziet zijn zo indrukwekkend! Vooral nu in de herfst is hét moment om dit prachtige park te bezoeken.

De tuin heeft stenen lantaarns, Boeddhabeelden en twee oude watervaten. Ook tref je er een paviljoen. Hier kun je even rustig gaan zitten en al het moois in je opnemen. Wat ook bijzonder is, is de prachtige moslaag in de tuin. Ik heb met mijn vingers gevoeld hoe zacht en luchtig het is, je zou bijna gaan liggen op de grond, zo zacht voelt het aan. Door de herfst is de tuin nu heel kleurrijk door de verkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns. Iedere hoek biedt een nieuw perspectief en laat je iets nieuws ontdekken wat je net niet zag. Let goed op en werp zeker een blik op de schitterende bonsaiachtige bomen die hier en daar verscholen staan.

Geschiedenis

Wist je dat het landgoed Clingendael van dezelfde familie was die het Hotel Des Indes in Den Haag liet bouwen? Namelijk de adellijke familie Van Brienen. Haar laatste bewoner, Marguérite Mary van Brienen, liet de Japanse Tuin vervaardigen. De familie Van Brienen verkocht het landgoed in 1954 aan de gemeente Den Haag die het openstelde voor publiek. Sindsdien zit hier het internationale kennis- en studiecentrum Instituut Clingendael gevestigd.

Landgoed Clingendael

Naast de Japanse Tuin kun je in park Clingendael ook het Sterrenbos, een Oudhollandse tuin, een slangenmuur, een boerderij en een theeschenkerij bezoeken. Als je ronddwaalt op het landgoed proef je het verleden en de Engelse landschapsstijl. Je kunt je goed voorstellen hoe de adellijke familie hier rondliep met hun mooie jurken en gewaden, net als in Downton Abbey!  

‘High Tea’ op landgoed Clingendael

Op het landgoed vind je dus ook een theeschenkerij. Theeschenkerij IJgenweis ligt in het stadspark Clingendael en is een zelfbedieningsrestaurant met alleen zitplaatsen buiten. Bij slecht weer is het terras overkapt. Ze zijn dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.
Het is de perfecte plek om even neer te ploffen en te genieten van een lekkere kop thee op het pittoreske terras voor of na je wandeling in de Japanse tuin. Bezoek ook zeker de rest van het prachtige natuurgebied in het park want het is zeker de moeite waard.

Gratis Toegang de Japanse Tuin Den Haag

Landgoed Clingendael is het hele jaar gratis toegankelijk en te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. De Japanse Tuin is ook gratis te bezichtigen. 

Hoe kom ik hier?

De Japanse tuin bevindt zich op Landgoed Clingendael, aan de Wassenaarseweg in Den Haag. In het park kun je makkelijk de routebordjes ‘Japanse tuin’ volgen dan kom je er zo. De ingang van de Japanse Tuin is aan de kant van het Sterrenbos. De uitgang is aan de kant van de houten brug (dit was eerst de hoofdingang). Er mogen maximaal 100 mensen in de tuin. Het is daarnaast eenrichtingsverkeer om drukte te voorkomen, zodra je bij de uitgang bent mag je ook niet meer teruglopen, dus neem je tijd om mooie foto’s te schieten! Omdat de tuin maar enkele weken per jaar open is kan het soms erg druk zijn. Plan je bezoek dus in op een slimme tijd! Ga bijvoorbeeld niet in de herfstvakantie maar de week erna en het liefst zodra de tuin opent om 10.00 uur of tegen sluitingstijd.

Openingstijden de Japanse Tuin Den Haag

De Japanse Tuin is dit najaar weer geopend van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober 2022 van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.