Menu

Escher in het Paleis: een kijkje achter de schermen

We noemen Den Haag niet voor niets de hofstad! Je vindt hier maar liefst vier Koninklijke paleizen. Als geboren en getogen Hagenaar heb ik er natuurlijk een paar gezien. Ben je wel te porren voor historie en kunst? Bezoek dan het Escher Museum in Den Haag. Hier kun je de werken van Escher bewonderen in het voormalig werkpaleis van vorstinnen op het Lange Voorhout. Wat kun je allemaal zien en beleven in het Paleis van Escher? Je leest en ziet het hier in mijn blog!

Escher in het Paleis

Je kent vast wel de 3D werken van M.C. Escher, nauwkeurige tekeningen met gespiegelde illusies, aaneensluitende patronen die je verwarren en je waarneming beïnvloeden. De kunstenaar schets een andere werkelijkheid in zijn prenten die je doet nadenken of het wel klopt wat je ziet! Heel interessant om te zien. In het museum kun je zijn werken zien zoals topstukken en meer te weten komen over zijn leven en geschiedenis. Maar dat is niet alles. De locatie van deze indrukwekkende collectie is net zo boeiend!

Geschiedenis

Het prachtige pand aan het Lange Voorhout is het voormalig werkpaleis van de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Koningin Emma kocht het pand in 1896, verbouwde het uitvoerig en woonde er tussen 1901 en haar dood in 1934. Het pand is in 1990 verkocht aan de Gemeentemuseum. Sinds 2002 vind je er de permanente overzichtstentoonstelling van M.C. Eschers werk en leven.

Een indrukwekkend entree

Bij binnenkomst was ik direct onder de indruk van de grote kristallen kroonluchter, deze kun je niet missen. Een prachtig lichtspel door alle kristallen! Het is leuk om op de details te letten als je hier rondloopt in het museum. Als je de hal binnenkomt, zie je een prachtige trap met glanzende koperen leuningen. Deze heeft Koningin Emma aan laten brengen tijdens de renovatie. De prachtige trap lijkt door te lopen tot de tweede verdieping, maar dat is een optische illusie! De trap komt echt maar tot de eerste etage. Neem maar dit maar eens goed op in je als je er bent. Alleen royalty en hoog bezoek mocht gebruik maken van deze trap. De rest en het personeel moest gebruik maken van het onzichtbare trappenhuis. Deze wordt nu nog steeds door de bezoekers en het huidige personeel gebruikt.

De inrichting lijkt veel op de overige Koninklijke paleizen zoals Paleis Noordeinde en de Koninklijke wachtkamer op Station Hollands Spoor. Mooie kleuren, pracht en praal waar je ook maar kijkt.

Tip: Wist je dat het Paleis ook afgehuurd kan worden als trouw locatie? Zo origineel, dat is eens wat anders dan een bruiloft op een kasteel! Dus als je droomt van een Koninklijke bruiloft?

Kroonluchters met wauw effect

In het paleis hangen kroonluchters die ontworpen zijn door kunstenaar Hans van Bentem. Hun vormen zijn geïnspireerd op het werk van Escher, dan wel op het achttiende-eeuwse paleis. Ze vormen een surrealistische combinatie met de prenten van Escher en versterken de koninklijke sfeer in het gebouw.

Binnen kijken

Ben je benieuwd naar de rest? Op de website van het museum kun je ook een virtuele tour lopen door het museum. Maar niets is natuurlijk leuker dan zelf een bezoek te brengen.

De tijdelijke tentoonstelling van de tien portretten van Andy Warhol

Het museum bezoeken

Check de actuele tentoonstelling. Naast de permanente collectie van Escher is er soms meer te zien. Toen we er waren was er een hele bijzondere selectie van tien portretten van kunstenaar Andy Warhol te zien.

Paleiswinkel

Krijg je geen genoeg van de werken van Escher? In het Paleiswinkel kun je naar hartenlust shoppen en souvenirs meenemen om je bezoek te herbeleven. Van mooie prenten tot mokken en T-shirt.

Fotolocatie

Voor de fotografen onder ons, wist je dat je deze locatie ook kunt boeken om foto’s te maken? Dus heb je een foto-shoot of bruidspaar en zoek je nog een originele achtergrond, het Paleis is voor 80 euro al te boeken!

De Kamer van Escher

Vergeet niet om tijdens je bezoek een foto te maken van jezelf in de kamer van Escher. Deze vind je op de derde verdieping. De foto kun je meenemen als grappig aandenken. Door de optische illusie lijkt een van jullie heel groot en de ander heel klein!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.