Menu

Reis naar Tibet? Deze handige tips en weetjes moet je lezen!

Reizen naar Tibet is uniek. Tibet is lang afgesloten geweest voor de westerse wereld,  hierdoor is er een mystiek ontstaan rondom dit land. Toeristen waren toen ook niet welkom in Tibet. Als je de film ‘Seven years in Tibet’ hebt gezien, weet je waar ik het over heb. Sinds 1959 is Tibet ingelijfd door China en haar zelfstandigheid kwijtgeraakt. Om de controle op Tibet te behouden gelden er strenge beperkingen op het reizen door Tibet. Je kunt hier namelijk niet spontaan heen vliegen en zelf bepalen wat je wilt gaan zien en hoe je wilt gaan reizen. Reizen door Tibet kan alleen in groepsreizen en onder begeleiding van een lokale gids. Ook heb je een speciale permit nodig om te reizen door de Tibetan Autonomous Region (TAR). Wat moet je nog meer weten voor je reis naar Tibet? In dit artikel deel ik al mijn handige tips en weetjes voor je reis naar Tibet!

Gezondheid

Voor een reis naar Tibet dien je een goede gezondheid en conditie te hebben! Heb je een slechte conditie, hartklachten of andere gezondheidsaandoeningen, dan wordt een reis naar Tibet afgeraden. Hoe dat zo? Dit heeft namelijk te maken met de hoogte. Tibet ligt op een plateau van 4000 meter hoogte en dit heeft invloed op je lichaam.

Hoogteziekte

Vanwege de grote hoogte van het Tibetaans plateau, is de lucht hier ijler en bevat het minder zuurstof. Ook de luchtdruk is anders. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het bloed en kunnen klachten ontstaan, dit wordt hoogteziekte genoemd. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan het lagere zuurstofgehalte aan te passen (acclimatiseren). Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid, braken, slaapstoornissen, duizeligheid en/of zwakte en je eerder vermoeid voelen. 

Tip: drink heel veel water! Liefst twee keer zoveel als normaal, dus bijna 4 liter per dag. Neem ook veel Paracetamol mee. Je kunt dit preventief innemen als je zeker weten nergens last van wilt krijgen. Doe het rustig aan, op deze hoogte is het beste alles langzamer te doen. De eerste paar dagen vermijd je zware inspanningen om beter te acclimatiseren. Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen. Om het acclimatiseren te bevorderen kun je Diamox® gebruiken, informeer hiernaar bij je huisarts.

Waarom Tibetanen hun tong uitsteken naar je

Nee, dit is geen belediging maar een nationale begroeting! Dit gebruik stamt uit de geschiedenis van een kwade Tibetaanse koning (Lang Darma) met een zwarte tong. Na zijn dood waren de Tibetanen bang dat hij weer zou reïncarneren. Om er zeker van te zijn dat je elkaar geen kwaad wilt doen, steek je daarom in Tibet je tong naar elkaar uit.

Fotograferen en filmen

Bij de meeste tempels staat aangegeven of je wel of niet mag fotograferen en filmen. Als dit niet duidelijk is, vraag dit dan even na. Ik heb vaak gezien hoe toeristen foto’s schieten met hun mobiel terwijl er expliciet staat aangegeven dat er geen foto’s mogen worden gemaakt. This is so rude! Respecteer de lokale regels a.u.b. Bij het maken van foto’s van mensen is het beleefd als je eerst toestemming vraagt of ze wel op de foto willen. De meeste Tibetanen zullen ja zeggen en vinden het alleen maar leuk als je daarna het resultaat laat zien op je camera display.

Je mag daarnaast geen foto’s maken van overheidsgebouwen, politie posten, militaire en strategische objecten zoals bruggen en waterkrachtcentrales.

Bezoeken van een tempel

Als je een tempel bezoekt, is het niet meer dan normaal om een donatie te doen. Al helemaal als je in de tempel filmt en fotografeert.

Flexibele houding

Een reis naar Tibet is een avontuur, verwacht geen luxe accommodaties en neem een flexibele houding aan. Dit is geen reis die je 100% vooraf kunt plannen. Af en toe zul je moeten afzien, er zijn geen openbare toiletten op iedere hoek van de straat te vinden, zoals je in het westerse leven gewend bent. Soms zul je het stervenskoud hebben, hierop kun je je kleden. Vergeet niet thermisch ondergoed in je koffer mee te nemen! Het beste kleed je je in laagjes. Ook zul je af en toe genoegen moeten nemen met een koude douche (geen heet water) en de elektriciteit die komt en gaat.

Wel of geen laptop meenemen?

I hate to break it to you … maar in China heb je geen toegang tot Google of alle andere Google apps zoals Google maps, G-Mail, YouTube etc. Ook kun je niet op Facebook, Twitter, Instagram en je Whataspp. Welcome to the censorship of China! Dit beperkt je internetgebruik enorm. Tegelijk ook een mooi moment om te detoxen van je social media addiction, nietwaar? Toegang tot westerse media word je dus moeilijk gemaakt. Kun je echt niet zonder? Dan is er een oplossing, je kunt hier omheen werken met een speciale VPN verbinding. Dus als je gewoon je ding wilt doen op je mobiel of laptop regel je van tevoren een goede VPN verbinding.  

Bij de douane: niet meenemen!

China erkent Tibet en daarmee dus ook de Dalai Lama niet. Daarom mag je geen reisgidsen of foto’s bij je hebben over Tibet, de Dalai Lama of andere hoge lama’s. Dit geldt ook voor je telefoon. Mochten ze wel iets vinden in je koffer dan wordt dit direct in beslag genomen en ben je het kwijt. Ook kan het gevolgen hebben voor de rest van je reis! Neem dus geen risico, laat je Lonely Planet reisgids en zeker je Free Tibet T-shirt gewoon thuis!

Nog een tip: als de douane of iemand anders aan je vraagt wat je in China komt doen, ook niet enthousiast “We gaan naar Tibet” roepen, maar “Chengdu, Lijiang of Shangri-la”. Daarmee voorkom je problemen en nog meer vragen, wat je heel veel tijd kan schelen!

Visum

Voor een reis naar Tibet heb je een visum voor China nodig en een reispermit voor de TAR (Tibetan Autonomous Region). Deze permit kun je alleen aanvragen bij een lokaal reisbureau. Tegenwoordig kun je het regelen van je visum online uitbesteden. Je kunt je aanvraag eenvoudig online invullen. Je hoeft hiervoor niet naar de ambassade en je hoeft je paspoort niet op te sturen.

Het aanvraagformulier invullen neemt alleen maar vijf minuten in beslag. Een visum voor China is beschikbaar vanaf € 154,95 per persoon. Voor meer informatie klik je hier. Ik heb hele goede ervaringen met deze organisatie: binnen een paar dagen heb je je E-visum in huis via de e-mail zonder je paspoort kwijt te zijn. De officiële documenten ontvang je twee tot drie dagen later per post. Ik raad je aan om het visum 4 weken voor vertrek aan te vragen. Needless to say, bij het aanvragen van je visum trouwens nooit invullen dat je naar Tibet gaat!  

Reisverzekering

Als je naar Tibet reist, is het handig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Ik heb het meegemaakt dat mijn rondreis naar Mount Kailash in Tibet een paar weken voor vertrek werd afgeblazen omdat China geen permits voor Tibet af wilde geven tijdens het Saga Dawa festival. Het is niet verplicht om een annuleringsverzekering af te sluiten, maar ik raad je dit wel aan. Better safe than sorry! Mocht je je reis om welke reden dan ook moeten annuleren dan krijg je je geld gewoon terug.

Tip: let op dat je je kortlopende annuleringsverzekering binnen maximaal 7 dagen na het boeken van je reis afsluit. Sluit je deze namelijk later af, dan is annulering die het gevolg is van bestaande kwalen niet verzekerd!

Heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan of je ook werelddekking en medische kosten hebt meeverzekerd.

Wanneer gaan?

Over het algemeen is de zomer de beste periode om naar Tibet te reizen. Dan is het het minst koud! Je kunt gaan vanaf april tot en met oktober. Juli en Augustus zijn de drukst bezochte maanden.

Groepsreis boeken?

Staat het ook hoog op je bucket list om een keer naar Tibet te reizen? Er zijn verschillende reisorganisaties die reizen naar Tibet aanbieden. Je kunt georganiseerd naar Tibet reizen met de groepsrondreizen van Djoser (rondreis Tibet & Nepal 20 dagen) of van Sawadee (groepsrondreis Tibet & Nepal 23 dagen). Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je ook zelf je vliegticket naar Chengdu regelen en van daaruit een lokaal reisbureau inschakelen om de rest van je reis uit te stippelen zoals jij dat wil.

Bekijk hier alle rondreizen naar Tibet:

Mocht je nog vragen hebben, stuur me een mailtje!

Wil je meer lezen over Tibet? Lees dan ook:

Hier vind je alle artikelen over Tibet

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.