Menu

Het Kalachakra Festival in Ladakh

zee van mensen onder kleurrijke parasols in Ladakh tijdens het Kalachakra festival 2014

In de zomer van 2014 stond het plaatsje Leh in Ladakh (India) in het teken van de 33e editie van het Kalachakra festival. Dit is één van de belangrijkste boeddhistische festivals in het kalenderjaar. Hiernaast is het ook de hoogste initiatie die door de Dalai Lama persoonlijk wordt voltrokken. Het was voor de tweede keer dat dit festival in het prachtige en indrukwekkende Ladakh plaatsvond. De laatste keer was overigens wel 45 jaar geleden in 1976. Het festival en de 10-daagse bijbehorende teaching trok een publiek van wel 150.000 mensen. De Dalai Lama was hierbij te gast en sprak de bezoekers toe over wereldvrede.

Een indrukwekkend samenzijn in Ladakh

Een indrukwekkende belevenis om zoveel toegewijde boeddhisten bij elkaar te zien.
De organisatie van het festival was uitmuntend. Dit kwam mede door assistentie van ruim 10.000 vrijwilligers. Overal liepen wel lokale dames rond met witte sherpa’s over hun traditionele kledij met de tekst ‘Can I help you?’. Zij zorgden er persoonlijk voor dat alles vlekkeloos verliep.

Sfeer van harmonie in de drukte

Ondanks het grote aantal bezoekers, heerste er een harmonieuze gemoedelijke sfeer.
De beveiliging was zeer strikt. Zodra je het festivalterrein even verliet en terugkwam, werd je opnieuw grondig gefouilleerd. Het dagprogramma bestond uit dansvoorstellingen, het chanten van gebeden, de creatie van de zandmandala en onderricht gegeven door de Dalai Lama.

De lotushouding

Voor mij als westerling zijnde was het een ware belevenis om tussen het boeddhistisch publiek te mogen zitten. Een mooie plek zien te bemachtigen om alles goed te kunnen aanschouwen, was erg belangrijk. Maar er waren geen stoelen of krukjes aanwezig, helaas! Ik had me beter voor moeten bereiden en een meditatiekussen of een matje moeten meenemen. Het was niet anders! Voor mij betekende dit in de lotushouding plaatsnemen op de harde grond.

Tibetaanse pelgrims in prachtige kledij

De lokale mensen waren speciaal voor de gelegenheid uitgedost in de meest prachtige klederdracht. Overal om je heen zag je pelgrims gebedsmolens draaien, prostraties maken en mantra’s opzeggen met behulp van mala’s. Het vak recht tegenover het podium kleurde helemaal rood door de tienduizenden aanwezige boeddhistische monniken in hun rode gewaden. Hier en daar snelden ze door het gangpad met hete kannen jakboter thee. Wat een drukte van belang!

Een regenboog van parasols

In de loop van de middag begon de zon fel te branden. Hierdoor veranderde het festivalterrein in een oneindige regenboog van gekleurde parasols. Het was een prachtig gezicht! Aan de ene kant had je de ongerepte schoonheid van de ruige Himalaya’s op de achtergrond. Aan de andere kant het hypnotiserende gechant van de monniken. Het geheel zorgde voor een mystieke en speciale ambiance. Wat voelde ik mij gezegend om hier deel van uit te mogen te maken!

Foreigners

De overgrote meerderheid van de aanwezigen bestond uit boeddhisten uit de lokale regio’s van Ladakh, Zanskar en Spiti. Dit zijn nauwe culturele neven van de Tibetanen. Daarnaast waren er duizenden overige geïnteresseerden aanwezig die speciaal voor het festival waren afgereisd naar Leh. Naar schatting 4000 mensen uit het buitenland. Deze ´’foreigners’ mochten plaatsnemen in een speciale vak links van het podium. Een bijzondere voorkeurspositie. Voor deze mensen werd er een speciale vertaling van het Tibetaanse onderricht verzorgd via de FM-radio.
Wat zeer opmerkelijk was, was dat tussen deze ‘buitenlanders’ zich ook honderden ‘verwesterde’ Tibetanen bevonden. Ze waren vooral gekomen voor de cultuur van Ladakh. Omringd door de Indiase Himalaya’s, haar authentieke kloosters en gebedsvlaggen vertoont het gebied namelijk veel sterke fysische en culturele overeenkomsten met Tibet. Ladakh wordt niet voor niets ook wel ´’Little Tibet´’ genoemd. 

Verjaardag

Wat het evenement extra bijzonder maakte, was dat de Dalai Lama zijn 79e verjaardag vierde.
De viering was hartverwarmend en inspirerend. Met 120.000 aanwezige toegewijde boeddhisten en nog veel meer deelnemers via de live webcast, sprak de Dalai Lama zijn diepe dankbaarheid en waardering uit. Ook aan alle anderen over de hele wereld die hem de beste wensen stuurden. Vooral aan de Tibetanen in Tibet, die in het geheim zijn verjaardag vieren en in hun harten bidden voor zijn lange leven.

De entourage van de Dalai Lama bij aankomst en vertrek van het festival.

Kleurrijke Festivals in Ladakh

Mocht je naar Ladakh willen reizen, dan is het slim om de festival kalender te raadplegen. Als je reis samenvalt met een van de speciale festivals, dan val je met je neus in de boter. Jaarlijks vindt op 30 juni en 1 juli het Hemis festival plaats. Het Hemis festival wordt gevierd in het 300 jaar oude Hemis-klooster. Dit evenement wordt elk jaar gevierd op de geboortedag van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya’s. Het is een tweedaagse feest dat de overwinning van het goede op het kwade markeert.

Reistips voor een Festivalreis

Wil je ook zo’n indrukwekkende festival meemaken in India?
Met de groepsrondreis India – Spiti & Ladakh van Sawadee bestaat de mogelijkheid om het Hemis of Dakthok festival mee te maken. Ook Shoestring verzorgt festivalreizen naar India.
Of neem ook een kijkje bij de individuele rondreizen van Riksja Travel. Zoek je goedkope vliegtickets naar India, kijk dan eens bij Tix.nl. Laat je betoveren door Incredible India en ga op expeditie dwars door de spectaculaire Himalaya. Voor een lijst met alle festivaldata in Ladakh klik je hier.

Als je naar India reist, heb je een visum nodig en dient je paspoort nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk alles online regelen en een
E-visum aanvragen. Voor meer informatie klik je hier.

Ladakh is een zeer bijzondere en inspirerende bestemming. Hier vind je de Tibetaanse cultuur nog springlevend en in volle glorie terug. Anders dan in Tibet zelf.

Wil je meer lezen over mijn avontuurlijke rondreis door India? Lees dan ook:

Ben je benieuwd naar mijn rondreis door Tibet? Klik dan hier.

Shoestring - India

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2021 Your Travel Reporter. All rights reserved.