Menu

Review: Bijzonder overnachten in Hotel New York Rotterdam

Hotel-New-York-Rotterdam

Hotel New York is zo verweven met de geschiedenis van Rotterdam. Zeg je Rotterdam, dan denk je gelijk aan Hotel New York. Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten moet je hier zijn. Je bent hier vast wel eens geweest voor een hapje of een drankje, maar hoe is het om te overnachten in het iconische Hotel New York Rotterdam? Ik neem je mee naar het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika-Lijn op de Kop van Zuid in Rotterdam. Nu een restaurant, hotel en nog veel meer!

Nostalgie

Hotel New York is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid in Rotterdam. Waar vroeger duizenden landverhuizers vol hoop op een beter leven vertrokken naar Noord-Amerika, kun je nu als gast in een bijzondere sfeer overnachten, eten, drinken, vergaderen en feesten. Als je Hotel New York binnenstapt, ervaar je het: hier gebeurt het. En de nostalgie is nog overal te voelen vanaf het moment dat je binnenloopt.

Dit zie je aan sierlijke details zoals de houten draaideur, de smeedijzeren hoteltrap, de vele koffers en foto’s van landverhuizers. Eigenlijk overal waar je kijkt, zie je wel iets uit het verleden, alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Als je een geschiedenisliefhebber bent, zoals ik zul je hier je ogen uitkijken! Daarmee is het trouwens ook een geweldige locatie om foto’s te schieten!

Hotel New York: een reis door de geschiedenis

De Holland-Amerika Lijn ontstond in 1871 met de oprichting van de vennootschap ‘Plate, Reuchlin & Co’ door Antoine Plate en Otto Reuchlin. Het doel was om een rechtstreekse verbinding met stoomschepen tussen Rotterdam en New York op te zetten. Hun eerste schip ‘de Rotterdam’ voer in 1873 voor het eerst naar New York. In 1896 werd de naam Holland Amerika Lijn vastgelegd.

Het pand aan de Koninginnenhoofd 1 werd in 1901 ontworpen en hiermee is de eerste vestiging van de Holland Amerika Lijn in Nederland een feit. Een paar jaar later in 1908 werd het gebouw uitgebreid met een magazijn aan de achterzijde. In 1913 werd er een 38 meter hoge toren aan het kantoor toegevoegd. In 1917 volgt een tweede identieke toren en een nieuwe gevel. Het gebouw was eindelijk af: Hotel New York zoals we nu kennen!

In 1977 besluit Holland Amerika Lijn te verhuizen naar Seattle en verkoopt het iconische gebouw aan een projectontwikkelaar. Op een gegeven moment trekken er zelfs krakers in het pand! Gelukkig kwam het gebouw toen uiteindelijk in de handen van de gemeente van Rotterdam. Ze kochten het gebouw voor maar liefst 26 miljoen gulden! Met steun van de gemeente en enkele horecaondernemers verbouwen ze het geheel tot een bijzonder hotelrestaurant. De officiële opening vond plaats op 5 mei in 1993 door het stukslaan van een fles champagne tegen de gevel, net zoals bij de doping van schepen. In datzelfde jaar wordt de Watertaxi opgericht voor een betere bereikbaarheid van Hotel New York. En dit jaar bestaat Hotel New York precies 30 jaar, wat een feest!

Slapen: unieke kamers

Hotel New York beschikt over 72 kamers, waaronder twee torenkamers, authentieke directievertrekken en een dakterraskamer met een privédakterras. De kamers zijn allemaal verschillend van vorm, inrichting, kleur en knipoog naar de oorsprong van het gebouw. De bedden en faciliteiten zijn op alle kamers gelijk.

We verbleven in kamer 205, dit is een ruime kamer met plafondhoge ramen met veel licht aan de Maaszijde met een prachtig balkon met uitzicht op de Euromast. Echt geweldig! We hadden zelfs het geluk dat er op die dag maar liefst twee cruise schepen waren aangemeerd aan de kade. Een schip van Regent Seven Seas Cruises en een van Aida Cruises. Vanuit je kamer kun je de schepen gewoon zien liggen. Wat een unieke ervaring, dit maakte ons verblijf extra leuk! Dus ga je je verblijf boeken? Kies zelf welke kamer je het mooiste vind, op de website kun je alle foto’s bekijken van de Maaszijde kamers, de Torenkamer of de speciale directiesuites. Er is zelf een wow-suite…laat je verrassen!

➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Eten en drinken

Het Cafe-restaurant van Hotel New York is erg gezellig. We zijn hier wel vaker geweest voor een heerlijk diner, een afternoon high tea en zelfs om een keertje oud en nieuw te vieren in een ver verleden! Je kunt hier uitgebreid gaan eten of gewoon een snack doen. Je vindt er ook een oesterbar. Voor de cocktails en fine dining moet je in de NY Basement zijn. Is het lekker weer, dan kun je heerlijk plaatsnemen op het terras buiten en genieten van het uitzicht op de Maas met alle bootjes die voorbij varen. Gegarandeerd genieten!

Lees ook: SS Rotterdam Review – Overnachten op een luxe cruiseship!

Wat kun je doen op de Kop van Zuid

Er valt zoveel te doen in deze wijk. Op de Wilhelminakade vind je allemaal leuke restaurants en cafés zoals bij de Cruise Terminal, Café Rotterdam of Aqua Asia. Vanaf hier kijk je uit over het water en de Erasmusbrug, erg leuk! Voor een hapje kun je ook een kijkje nemen in de Foodhallen. Pak zeker de watertaxi als je hier logeert dat is zo’n leuke en bijzondere ervaring om Rotterdam vanaf het water te ervaren!

Parkeren

Je kunt je auto het beste parkeren in de parkeergarage World Port Center van Interparking. Je kunt hierbij kiezen voor een voordelig tarief voor 24 uur. In het weekend kun je hier zelfs staan voor 17,50 euro! Reserveer wel online je plekje om gebruik te maken van dit voordelige tarief.

Lijkt het je wel wat om hier te overnachten? ➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Holland-Amerika Lijn arrangement

Laat je onderdompelen in de sferen van dé 2 Rotterdamse iconen! Dit bijzondere arrangement bestaat uit 1 overnachting in Hotel New York en 1 overnachting op het SS Rotterdam, een uitgebreid ontbijt in beide hotels, twee dagen parkeren bij het SS Rotterdam én de audiofoonrondleiding ‘Uitwaaien & Zwaaien’. Ook krijg je een retour met de watertaxi naar Hotel New York. Al met al een unieke ervaring die je nooit zult vergeten, believe me!


Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.