Menu

Reizen naar Tibet? 7 x bezienswaardigheden voor je bucketlist

Tibet, het dak van de wereld, land van Mount Everest en de Dalai Lama. Heel lang het verboden koninkrijk. Pure schoonheid en verlaten landschappen. Haar belangrijkste handelsmerk: het Tibetaans boeddhisme, religie van vrede en compassie. Droom je er ook van om een keer af te reizen naar Tibet? Lees hier mijn tips voor de zeven mooiste bezienswaardigheden voor op je bucketlist! Een reis naar Tibet is met geen enkele reis te vergelijken. Naast een reis naar grote hoogten is het een persoonlijke spirituele ontdekkingstocht voor velen. De sereniteit en ongerepte natuur die je hier treft is ongekend en weergaloos. Die ervaar je en is op geen enkele manier te beschrijven. De magie van de Himalaya toppen laat niemand onberoerd.

Het Himalaya gebergte op het Tibetaanse plateau.

Een bezoek aan het Tibetaanse plateau staat op menig bucketlist maar is er één die je niet gemakkelijk onderneemt vanwege de Chinese restricties die er gelden. Het is niet toegestaan om alleen rond te reizen. Het beste reis je in een groep of neem een lokale gids in de arm. Let wel goed op met het visum en de permits die je nodig hebt, een reis naar Tibet vergt de nodige voorbereiding en geduld!

1. Bezoek de Panda’s in Chengdu

Ik heb ervoor gekozen om deze reis met een georganiseerde groepsreis te doen voor het gemak. Op die manier hoef je veel dingen zelf niet meer te regelen zoals visa en lokale permits. Een reis naar Tibet begint meestal in Chengdu. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan en thuisstad van de reuzenpanda’s. Als je gek bent op panda’s kun je hier je hart ophalen. Een bezoek aan het wereldberoemde Panda Breeding Centre is dan ook een must see gedurende je reis naar Tibet. Het is een indrukwekkende ervaring om zoveel schattige panda’s bij elkaar te zien. Plan je bezoek wel zo vroeg mogelijk in de ochtend om drukte in het park te vermijden.

Vanuit Chengdu vlieg je door naar Lhasa. Vanwege een administratiefoutje duurde het iets langer eer ik kon boarden voor deze vlucht en kreeg ik ter coulance een upgrade naar Business Class. Foutje, bedankt! Dat was een aangename en welkome verrassing!

2. Verdwaal in Lhasa, de hoofdstad van Tibet

De hoofdstad van Tibet ligt op zo’n 3.650 meter hoogte en is daarmee de hoogst gelegen stad ter wereld. Lhasa betekent letterlijk ‘plek van de goden’, het is een heel bijzondere plek met authentieke gebouwen en smalle straatjes. Een prachtige plek om rond te dwalen en foto’s te maken van deze lang verborgen stad. 

3. Vergaap je aan de devotie in Tibet

Een van de eerste dingen die me opviel was de toewijding van de Tibetanen.
Bijna iedereen op straat loopt met een mala of gebedsmolen rond. De geur van wierook komt je overal tegemoet. Mensen zijn druk bezig op straat met prostraties doen of lopen de kora (het lopen van rondes om een tempel, stoepa of ander heilige plek). Ik heb nooit eerder zo’n oprechte devotie van religie in het straatbeeld gezien, alleen in Myanmar, maar dan in mindere mate. Heel bijzonder om te zien.

Het voormalige winterpaleis van de Dalai Lama, de Potala Palace in Lhasa.

4. Bezoek de Potala Palace

De Potala Palace is het voormalige winterplaleis van de Dalai Lama en staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Het is naast de Taj Mahal een van de meest indrukwekkende gebouwen die ik ooit in mijn leven heb gezien. Het paleis torent uit boven de Marpo Ri berg en kijkt uit over heel Lhasa. Het is een immens groot paleis met 1100 kamers en is 117 meter hoog. 

Klim letterlijk naar het dak van de wereld in Tibet

Het is wel een zware klim naar boven, zeker als je conditie te wensen overlaat net als die van mij. Vanwege de hoogte en ijle lucht is het een extra grote uitdaging. Je merkt het met iedere stap die je neemt. Neem je tijd, ga de trappen op in je eigen tempo met veel pauzes en drink veel water is mijn advies.

De Potala Palace bestaat uit een witte gedeelte en een rode gedeelte. Het witte paleis was de woonresidentie van de Dalai Lama en het rode paleis werd gebruikt voor religieuze doeleinden. Binnen in het paleis treft je allemaal culturele schatten zoals antiek, beeldhouwwerken en bijzondere boeddhistische geschriften met de hand in goud geschreven. Het is helaas niet toegestaan om binnen in het paleis foto’s te maken dus geef je ogen de kost.

5. Bezoek de Jokhangtempel, het oudste heiligdom van Tibet

De Barkhor is de meest bekende plein van Lhasa, hier tref je dan ook heel veel Tibetanen die de kora lopen om de Yokhang tempel. De Jokhang tempel is de oudste boeddhistische tempel van Tibet. In de tempel vind je duizenden boterkaarsjes en prachtige gouden standbeelden zoals de Yowo.

De Jowo: meest bijzondere Boeddhabeeld in Tibet

De Jowo Shakyamuni of Jowo Rinpoche is het meest vereerde en heiligste voorwerp in het Tibetaans boeddhisme. Het is een standbeeld dat verondersteld wordt Gautama Boeddha uit te beelden op de leeftijd van 12 jaar. Om deze reden is de Yokhang tempel al eeuwen de belangrijkste bestemming voor Tibetaanse pelgrims.

6. Maak een selfie bij het Yamdrok meer

Dit meer ligt in de Tibetaanse Autonome regio en wordt omring door prachtige sneeuwbergtoppen. Het is een van de drie grootste meren van Tibet en is 72 kilometer lang.
Een prachtige plek om foto’s te schieten. Het ligt op 4441 meter hoogte en dankt zijn naam aan de kleur van het meer, deze is namelijk turqoise.

7. Neem de ultieme Everest vlucht met Yeti Airlines

Vlieg letterlijk over het dak van de wereld in Tibet met deze waanzinnige vlucht van Yeti Airlines! Er zijn bepaalde dingen in het leven die ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Een van die ervaringen is de Everest Flight. Deze mag je niet missen en hoort thuis op je bucketlist. De vlucht neemt je namelijk mee langs de hoogste toppen van de Himalaya’s waaronder de Mount Everest van 8848 meter.

Bewonder de machtige Himalaya’s van dichtbij

Woorden kunnen niet beschrijven hoe het voelt om zo dicht over de reuzen van de Himalaya’s te vliegen. Dit moet je met eigen ogen ervaren. Je zult versteld staan van de enorme omvang van de bergketen en zijn ongelooflijk machtige schoonheid.

Deze exclusieve vlucht mag wat kosten, maar is je geld meer dan waard. Ik zou je adviseren van tevoren iets langer door te sparen voor deze excursie. Reken op circa 180 US Dollar. Na afloop krijg je een certificaat van deelname mee en als je geluk hebt mag je ook een kijkje nemen in de cockpit. Deze excursie onderneem je vanuit Kathmandu, (Nepal) met de Yeti Airlines Jetstream-41,  een ultramodern turbopropvliegtuig met 30 zitplaatsen, gebouwd door British Aerospace.

Gebruik een hoogtemeter

Tibet bevindt zich op een hoogvlakte en wordt daarom het dak van de wereld genoemd. Er zijn geen plaatsen of dorpen onder de 3500 meter. Als je net zoals ik benieuwd ben naar de exacte hoogte kun je een Altitude app downloaden. Zo kun je op iedere plek van je doorreis zien hoe hoog je zit!

Boek je reis naar Tibet

Voor een reis naar Tibet heb je een visum voor China nodig en een reispermit voor de TAR (Tibetan Autonomous Region). Je kunt georganiseerd naar Tibet reizen met de groepsrondreizen van Djoser (rondreis Tibet & Nepal 20 dagen) of van Sawadee (groepsrondreis Tibet & Nepal 23 dagen). Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je ook zelf je vliegticket naar Chengdu regelen en van daaruit een lokaal reisbureau inschakelen om de rest van je reis uit te stippelen zoals jij dat wil.

Bekijk hier alle rondreizen naar Tibet:

China erkent Tibet en daarmee dus ook de Dalai Lama niet. Daarom mag je geen boeken of foto’s bij je hebben over Tibet of de Dalai Lama. Dit geldt overigens ook voor je telefoon. Mochten ze wel iets vinden in je koffer dan wordt dit direct in beslag genomen en ben je het kwijt! Neem dus geen risico, laat je Lonely Planet reisgids en zeker je Free Tibet T-shirt gewoon thuis.

Flexibele houding

Een reis naar Tibet is een avontuur, verwacht geen luxe en neem een flexibele houding aan. Dit is geen reis die je 100% vooraf kunt plannen. Af en toe zul je moeten afzien, er zijn geen openbare toiletten op iedere hoek van de straat te vinden, zoals je in het westerse leven gewend bent. Soms zul je het stervenskoud hebben, hierop kun je je kleden. Vergeet niet thermisch ondergoed in je koffer mee te nemen, dit was mijn redding! Ook zul je af en toe genoegen moeten nemen met een koude douche (geen heet water) en de elektriciteit die komt en gaat. Inmiddels is er bijna overal wifi en zelfs een Apple store in Lhasa! Als je geen luxepoes bent en wel tegen een stootje kunt is deze reis voor jou. Welcome to Adventure!

besneeuwde Himalayatoppen en wapperende Tibetaanse gebedsvlaggen
Tibetaanse gebedsvlaggen in Qomolangma National Nature Preserve, (de Mount Everest regio).

Mijn Tibet foto aan jouw muur?

Krijg je net als ik geen genoeg van de prachtige cultuur van Tibet? De mooiste foto’s van mijn Tibetreizen zijn nu verkrijgbaar in mijn shop. Je kunt de foto’s laten afdrukken op print of op canvas. Je bepaalt zelf het formaat en de afwerking. Neem een kijkje in mijn webshop en bestel direct.

Wil je meer lezen over Tibet, het dak van de wereld? Lees dan ook:

Lees ook over mijn avontuur in Ladakh in India. Ladakh wordt niet voor niets ‘Little Tibet’ genoemd. Hier vind je de Tibetaanse cultuur nog springlevend en in volle glorie terug. In 2014 beleefde ik er het bijzondere Kalachakra festival met de Dalai Lama tijdens mijn rondreis door Ladakh. Een memorabel evenement.

Ben je net als ik, gek op de ongerepte en woeste natuur? Dan zijn de volgende bestemmingen zeker interessant voor jou:

Hier vind je alle artikelen over Tibet

6 Comments

 • Patrick
  27 maart 2021 at 15:37

  Leuke beschrijving en goede tips. Tof

  Reply
  • yourtravelreporter
   27 maart 2021 at 21:00

   Dankjewel Patrick! Fijn om te horen. Ik deel graag mijn reisverhalen om te blijven inspireren.

   Reply
 • Ellen
  5 april 2021 at 12:56

  Leuk jouw website met het verhaal plus tips over je Tibet reis op internet tegen te komen. Ben je na 2013 nog weer terug geweest naar Tibet? Ik ben zelf een fanatiek reiziger (hoewel nu helaas even wegens Corona niet). En reis al heel veel jaren in Tibet (inclusief Kham en Amdo) rond. De mensen, de cultuur en de landschappen blijven mij boeien.

  Reply
  • yourtravelreporter
   6 april 2021 at 13:30

   Beste Ellen,
   Dankjewel voor je reactie en leuk om te lezen dat je ook zo gek bent op Tibet! Ik ben in 2015 nog een keer terug geweest naar Oost-Tibet om Larung Gar te bezoeken. Dit verhaal kun je nu ook lezen op mijn website. Warme groet, Mila

   Reply
 • Ellen
  6 april 2021 at 18:39

  Ja, Larung ben ik ook geweest (in 2014). Een heel bijzondere ervaring. Ik heb inmiddels je verhaal over Larung gelezen. Leuk geschreven.

  Reply
  • yourtravelreporter
   6 april 2021 at 20:59

   Dankjewel Ellen. Wat een bijzondere plek hè, Larung Gar. Groetjes Mila

   Reply

Laat een reactie achter

error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.