Menu

Kunst en cultuur: de beste street art van Curaçao

Op Curaçao vind je aardig wat street art in de straten. Van alle Caribische eilanden die ik heb mogen bewonderen tijdens mijn journey of a 1000 miles through the Caribbean, spant Curaçao de kroon. Curaçao is een smeltkroes van culturen. Dit zie je terug in de taal, de keuken en in het straatbeeld! Street art is een vorm van kunst en expressie van een cultuur en Curaçao heeft ook op dit gebied heel wat te bieden.

Street art van kunstenaar Francis Sling in Otrobanda

De kunst hangt op straat

Het talent is te zien in de kunst op straat. Je vindt overal op het eiland wel de street art terug als je goed kijkt, maar de beste plekken zijn in Willemstad. Vooral de wijken Punda, Pietermaai, Otrobanda en Scharloo zijn net een openluchtmuseum. Overal valt er wel iets te zien en fotograferen, zelfs in de nauwe steegjes. Een aantal namen van lokale kunstenaars zul je regelmatig op het eiland tegenkomen zoals Garrick Marchena, Jhomar Loaiza en Nena Sanchez.

Kunst in vele vormen

Je vindt op Curaçao street art in vele vormen zoals muurschilderingen, 3D art en beeldhouwwerken. Als je je ogen goed de kost geeft, zie je het levendige Caribische karakter overal tot uitdrukking komen. Niet alleen in Willemstad maar ook op de rest van het eiland.

Street art van kunstenaar Sander van Beusekom in Scharloo

Kaya Kaya Festival

In de wijk Otrobanda vindt de Kaya Kaya street party plaats die is opgezet als ‘community builder’. Om het half jaar wordt een straat aangepakt en de hele buurt doet mee om deze te versieren met kunst. Deze buurtinzet wordt feestelijk afgesloten met muziek, kunst, theater, eten en dans tijdens het festival. Diverse kunstenaars hebben meegedaan aan dit plan om de buurt tot leven te brengen met hun kunstwerken.

Van sloppenwijk tot trendy uitgaansbuurt

Dit soort initiatieven zijn zo belangrijk. Ook de wijk Pietermaai was in het verleden een achterstandswijk, maar door het opknappen van de koloniale panden en het toevoegen van prachtige street art is het nu een van de meest trendy wijken van het eiland. Evenals de wijk Scharloo, dit stond vroeger eerder bekend als no-go area voor de toeristen, met drugs, prostitutie en verval. Maar door de opknapbeurt van afgelopen jaren is het nu de place to be voor je Insta street art fotoshoot.

Boek een street art tour

We hadden geluk dat we een lokale man, Fernando, tegen kwamen. We waren hem eerder tijdens onze vakantie tegengekomen. Iedere keer als we in de buurt van Otrobanda waren, kwamen we hem wel tegen en bood hij aan ons rond te leiden als gids. Fernando komt oorspronkelijk uit Venezuela, maar leeft nu al jaren op Curaçao. Op deze manier probeert hij toch een beetje rond te komen.

De beste street art van Curaçao

Toen we hem voor derde keer tegenkwamen, besloten we in te gaan op zijn aanbod. Hij nam ons mee op een tour door kleurrijk Ser’i Otrobanda en Scharloo om ons de beste street art te laten zien evenals authentieke Curaçaose huisjes en historische panden. Wil je ook de tofste street art zien met uitleg over de boodschap erachter, boek dan een tour, bijvoorbeeld bij Jaqueline van Dundu Tours.

De tijger en de barika-hel bij de Movies in Otrobanda

Muurschilderingen met een eigen verhaal⠀

Het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) is trots op de muurschildering die tegenover de Movies in Otrobanda is geschilderd. Dit project is gemaakt door scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs onder begeleiding van kunstenaars Garrick Marchena en Morgaine Parris. Op twee muren aan de overkant van Movies Otrobanda is een afbeelding gemaakt, die de samenwerking tussen het International Film Festival Rotterdam en het CIFFR in Willemstad verbeeldt. Het festival in Rotterdam heeft een tijger als symbool en dat op Curaçao de barika-hel. Deze verschijnen beiden op de muurschildering.⠀


Muurschildering door kunstenaar Garrick Marchena

Maak kennis met kunstenaar Garrick Marchena

Garrick Marchena is een Curaçaos beeldend kunstenaar en artdirector. Hij komt oorspronkelijk uit Aruba. Hij is een van de meest bekende muurschilderkunstenaars van Curaçao. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren en kinderen, vooral ogen en gezichten.


Nena Sanchez Art Gallery

Als je van kunst en cultuur houdt moet je zeker langs de Nena Sanchez Gallery in Landhuis Jan Kok en in Punda. Ze is een lokale kunstenaar die digitale technieken zoals 3D toepast in haar kunst. Voorbeelden hiervan kun je in Willemstad tegen het lijf lopen. In haar werk komen de felle kleuren en kenmerkende sfeer van Curaçao goed tot uitdrukking.


Rijzende ster Jhomar Loaiza

Jhomar Loaiza is een opkomende kunstenaar uit Venezuela. Je treft veel van zijn werken aan op het eiland. Toevallig kwamen we hem in actie tegen op Berg Altena in Willemstad, waar hij de laatste hand legde aan een van zijn nieuwste buitengewone kunstwerken. Hij heeft een prachtige kenmerkende stijl die je in al zijn werken terug ziet komen. Een kunstenaar die je in de gaten moet houden, let op mijn woorden!

Work in progress
Het resultaat! Street art van kunstenaar Jhomar Loaiza

Wil je meer lezen over Dushi Curaçao? Lees dan ook:

Hier vind je alle artikelen over Curaçao

Heb je zin gekregen in een vakantie naar Curaçao? Bewaar dit artikel op Pinterest voor later!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2022 Your Travel Reporter. All rights reserved.