Menu

Suriname vakantie tips: 10 x wat te doen in Sweetie Sranang

Bij een vakantie naar de Cariben, wordt Suriname vaak over het hoofd gezien. Dat is eigenlijk wel jammer, want deze voormalige kolonie van Nederland doet niet onder voor andere Caribische bestemmingen. Een reis naar Suriname belooft lekker eten, cultuur en architectuur. Naast tropische temperaturen kun je hier genieten van de ongerepte natuur en prachtige koloniale steden. Het land bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en is vier keer zo groot als Nederland. De geschiedenis van Suriname is verweven met het slavernijverleden. Deze historie heeft ertoe geleid dat Suriname juist zo kleurrijk is en een smeltkroes van culturen. Suriname is op-en-top multicultureel in alle facetten. Hier vind je Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen, Libanesen, inheemse Indianen en Europeanen allemaal naast elkaar leven in harmonie. Ben je benieuwd naar de hoogtepunten van Suriname? Lees mijn allerbeste tips voor je vakantie in Suriname in dit artikel. Ga op avontuur in de Amazone in Zuid-Amerika en laat je verrassen door veelzijdig Suriname!

Suriname vakantie tips: 10 x wat te doen in Sweetie Sranang

De allerbeste hoogtepunten van Suriname

Voor de meeste mensen begint een reis naar Suriname in de hoofdstad Paramaribo. Ik moet eerlijk bekennen dat ik positief verrast ben door deze stad! Met koloniale gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw, behoort de historische binnenstad van Paramaribo tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oorspronkelijke Nederlandse architectuur is hier nog duidelijk terug te vinden, evenals andere hoogtepunten van Suriname. Paramaribo is een heerlijke stad om rond te struinen en te verkennen. Ook als je gewoon wilt shoppen en cultuursnuiven.

Bezoek de Centrale Markt

Wat natuurlijk bij het dagelijkse leven van de bevolking hoort, is het brengen van een bezoek aan de Centrale Markt. Hier kun je genieten van alle geuren, kleuren en lokale lekkernijen. Probeer de exotische vruchten die je niet tegenkomt in Nederland zoals Mopé Mopé, een oranjekleurige zoete vrucht, de Zuurzak, Birambi en natuurlijk mijn persoonlijke favoriet: de kokosnoot! De Centrale Markt vind je bij de Jodenbreestraat aan de Waterkant.

De Palmentuin

Breng zeker een bezoek aan de prachtige Palmentuin vol met koningspalmen. Je treft het park midden in het centrum, niet te missen achter het presidentieel paleis.

De Palmentuin met haar koningspalmen

Fort Zeelandia

Dit fort stamt uit de koloniale periode van Suriname. Het is een voormalig Nederlands fort in Paramaribo aan de linkeroever van de Surinamerivier. Sinds 1995 is hier het Surinaams Museum gevestigd en kun je hier terecht voor alles over de geschiedenis van Suriname. Het vijfhoekige fort is gebouwd in de 17e eeuw, toen Nederlandse kolonisten hier een handelsvestiging stichtten nabij het inheemse dorp Parmurbo, het latere Paramaribo.

Fort Nieuw-Amsterdam

Dit fort ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier waar deze met de Commewijnerivier samenvloeit. Fort Nieuw-Amsterdam is een oude vesting die de monding van de Commewijne en Surinamerivier bewaakte. Het fort was een strategische plek die de achtergelegen plantages tegen de Engelse en Franse invallen beschermde. Tegenwoordig is het een Openluchtmuseum waar je in het militaire verleden van Suriname kunt duiken.

Ga chillen aan de Waterkant

Dit is de plek om lekker te gaan relaxen. Aan de oever van de Surinamerivier vind je Waterkant met zijn bekende foodstalletjes en Parbobier. Dit is ook het begin van het koloniale stadscentrum.

Trek zeker de binnenlanden in op avontuur door de magische jungle!

Heerlijk Roti eten bij Roopram

Als je op zoek bent naar de lekkerste en zachtste roti, zoek niet verder! Hier moet je zijn. Even heerlijk genieten van je Roti kip of Vega met een blikje groene Fernandes erbij. Life doesn’t get any better than this!

Het drankje Fernandes hoort echt bij Suriname. Wist je dat het bedrijf Fernandes in het jaar 1918 werd opgericht door de Surinaams-Joodse Isaak Fernandes en zijn zoon Jule Fernandes? Dankzij hem groeide Fernandes uit tot een groot merk in Suriname.

Lees ook: De beste reisbestemmingen voor vegetariërs

Bami Eten bij Blauwgrond

Als je van lekker eten houdt (wie niet), is dit een wijk waar je vaak zult komen! In Blauwgrond vind je de Javaanse wijk met allemaal lekkere Warungs om te gaan eten. Voor de allerbeste bami in Suriname, look no further!

Colakreek en White beach

Suriname heeft helaas geen witte parelstranden zoals in de rest van de Caribbean. Hier moet je het doen met een opgespoten stuk strand en recreatieparken zoals White Beach en Colakreek. Colakreek is een zwartwaterrivier en heeft zijn naam te danken aan het donkerbruine kreekwater dat lijkt op Cola. Dit is een van de populairste parken in Suriname waar iedereen komt om te relaxen en om een feestje te bouwen. Wees op je hoede, want in het donkere water kunnen wel piranha’s zwemmen! Grapje, nee hoor! Deze zijn afgeschermd door een net als het goed is…

Ga borrelen in Hotel Krasnapolsky Paramaribo

Dit hotel ligt in het hart van bruisend Paramaribo en biedt een heerlijk terras met zwembad en loungecafé waar je na het shoppen in het centrum heerlijk bij kunt komen van de tropische temperaturen.

Verken de rest van Suriname

Afhankelijk van de duur van je verblijf kun je ervoor kiezen om de jungle in te gaan en kennis te maken met inheemse stammen of een rondreis te doen naar andere dorpen. Bezoek andere districten zoals Nickerie, Commewijne of Saramaccaanse dorpen. Het verkennen van de binnenlanden behoort zeker tot de hoogtepunten van Suriname, dus ga op avontuur in Sweetie Sranang!

Suriname vakantie tips: beste tijd om te gaan

Gedurende speciale feestdagen is het extra leuk om in Suriname te zijn vanwege de drukte en gezelligheid, zoals met Holi of met oud en nieuw. De mensen van Suriname houden van een feestje en met Owru Yari gaat alles los! Om klokslag 0.00 uur worden pagara’s en duizenknallers afgeschoten. Spannend en fantastisch om mee te maken!

De geschiedenis van Suriname in een notendop

Hoe is Suriname ontstaan? Suriname was gedurende de 17e eeuw de eerste pitstop voor de trans-Atlantische slavenhandel. Vanuit Nederland gingen de handelsschepen naar Afrika en vervolgens naar Suriname. Vanuit Suriname werden de tot slaaf gemaakte slaven weer verder vervoerd naar Curaçao en een deel moest aan de slag op de plantages in Suriname.

Na afschaffing van de slavernij in 1863 was er grote behoefte aan goedkope arbeidskrachten om het werk op alle suiker- en koffieplantages in Suriname te hervatten. Toen werden ‘contractarbeiders’, zoals Hindoestanen uit India en andere landen, overgebracht naar Suriname. Zo is de smeltkroes van culturen in Suriname ontstaan.

Wat mag ik meenemen naar Nederland uit Suriname

Veel mensen, vooral Surinamers, hebben de neiging om al het lekkers uit Suriname mee te nemen in hun koffer naar Nederland om nog langer na te kunnen genieten van hun vakantie. Vooral verse en droge vis! Let wel goed op, want niet alles is toegestaan om zomaar mee te nemen! Verse vruchten van Momordica zoals sopropo, balsempeer of bittermeloen mag je nooit meenemen. Voor deze verse vruchten geldt altijd een invoerverbod.

Een van de belangrijkste Suriname Vakantie Tips: voor vluchten vanuit Suriname geldt een 100% controle door de douane, dus je bent gewaarschuwd!


Wist je dat?

 • Je in ruim 9 uur direct vliegt naar Paramaribo. Check hier de goedkoopste vluchten.
 • Wil je naar Suriname en ben je op zoek naar een reisexpert die je daarbij kan helpen? Tui helpt je graag met het samenstellen van jouw ideale reis! Bekijk hier de aanbiedingen.
 • De beste hotels vind je hier, een aanrader is Hotel Royal Torarica.
 • In Suriname het Sranantongo, of kortweg Sranan wordt gesproken, maar het Nederlands is de officiële taal van Suriname sinds de onafhankelijkheid. 
 • No Spang’ is iets wat je vaak zult horen in Suriname en betekent zoiets als geen stress, maak je niet druk!
 • Fa waka’ betekent: hoe gaat het met je?
 • Je in Suriname links op de weg rijdt!
 • Je kunt in Suriname betalen met de SRD – Surinaamse Dollar, maar ook euro’s en US-dollars zijn welkom.

Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog een keer nalezen? Bewaar mijn allerbeste tips voor je vakantie in Suriname op Pinterest voor later!

2 Comments

 • Sandra
  24 november 2021 at 03:31

  Suriname lijkt me heel bijzonder om te bezoeken! Vooral het binnenland lijkt me prachtig.

  Reply
  • yourtravelreporter
   24 november 2021 at 12:28

   Suriname is echt multicultureel en een ware beleving, ik kan het je van harte aanraden Sandra!

   Reply

Laat een reactie achter

error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.