Menu

Taj Mahal bezoeken? Geschiedenis, tips en bijzondere weetjes

De Taj Mahal behoort tot één van de zeven wereldwonderen. Dit sprookjesachtige, witmarmeren bouwwerk trekt jaarlijks 8 miljoen bezoekers en is misschien wel het meest gefotografeerde gebouw ter wereld. Ben je van plan een bezoek te brengen aan de Taj Mahal? Ik deel hieronder al mijn beste tips en alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Taj Mahal! Ben je ook benieuwd naar de geschiedenis van dit icoon van India, de Taj Mahal? Dit prachtige meesterwerk heeft haar eigen verhaal te vertellen. Het is een verhaal vol met drama en intriges, het soort waar we tegenwoordig Netflix series van zouden verslinden. Lees je mee?

Henceforth, let the inhabitants of the world be divided into two classes – Them as has seen the Taj Mahal; and them as hasn’t.

EDWARD LEAR

De trots van India

De Taj Mahal trekt jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld en is de trots van India. Het imposante Mogolbouwwerk ligt in de stad Agra in Uttar Pradesh. Als je naar India reist mag een trip naar de Taj Mahal dan ook niet ontbreken! Het is een must-see item voor je bucketlist!

Is de Taj Mahal een moskee?

Het gebouw is een eerbetoon aan de voormalige vrouw van de keizer Shah Jahan. De keizer die de Taj Mahal liet bouwen in de Mogol-periode van India. Het is dus geen tempel of moskee, maar een graftombe! En wat voor één.

De main entrance, Western Gate ingang naar de Taj Mahal in Agra.

De geschiedenis van de Taj Mahal: een verhaal vol drama en intriges

De Mogol-keizer Shah Jahan, verloor zijn vrouw Mumtaz Mahal op 17 juni 1631. Mumtaz overleed in het kraambed na de geboorte van hun 14e kind. De Shah was er kapot van. Hij ging in de rouw die een jaar duurde. Toen hij terugkwam uit zijn rouwperiode, was zijn haar helemaal wit geworden en was zijn gezicht geteisterd door pijn en verdriet.

De prachtige Taj Mahal tijdens zonsopgang.

Het ultieme eerbetoon aan de liefde

De Sjah wilde zijn liefde eren met een waardig gedenkteken. Het mausoleum is daarom een ode aan de liefde. Het prachtige bouwwerk is de laatste rustplaats van Mumtaz Mahal. Mumtaz, geboren op 6 april 1593, was de dochter van Abdul Hasan Asaf Khan, een Perzische edelman. Ook was ze de nicht van keizerin Nur Jehan. Toen ze 14 was, trouwde ze met prins Khurram, ook wel bekend als Shah Jahan. Ze trouwden in 1612.

Pronkstuk van de Indiase Mogol-architectuur

De bouw van het mausoleum begon in 1632 en werd voltooid in 1648. Deze tombe is helemaal gemaakt van wit marmer en is een pronkstuk van de Mogol-architectuur. De Taj Mahal is hoe de Sjah zich het huis van zijn geliefde Mumtaz in het paradijs voorstelde. Wat een romantisch en groots gebaar!

De architectuur van de Taj combineert elementen van islamitische, Indiase, Perzische, Ottomaanse en Turkse kunststijlen. De belangrijkste architect van de Taj Mahal was Ahmed Shah Lahauri. Bij de bouw van dit machtig monument waren wel duizenden ambachtslieden betrokken. Het was een project van jewelste, zoals de bouw van de Egyptische pyramides, maar dan anders.

De Taj Mahal bezoeken: lees hier alles over de geschiedenis, tips en bijzondere weetjes van dit meesterwerk in India!

Visioenen en legendes

Er zijn tenminste 37 personen bij het ontwerp van de Taj Mahal betrokken geweest. De belangrijkste architect was Isa Khan, afkomstig uit Shiraz te Iran. Hij legde de perfecte creatie op tafel.
Volgens oude legendes liet hij zelfs zijn eigen vrouw op een gruwelijke manier vermoorden om een betere beeldvorming van het verdriet van de keizer te krijgen. Daarna kreeg hij een visioen waarin de contouren van een witte en een zwarte Taj Mahal tegenover elkaar stonden.

De strakke tuinen van de Taj Mahal.

Het bouwproject

Twee jaar na de dood van zijn vrouw Mumtaz begon de bouw van de Taj Mahal. Het zou in totaal 22 jaar duren voordat het af was in 1653.

Materiaal uit heel India en Azië werd gebruikt om de Taj Mahal te bouwen en meer dan 1.000 olifanten werden gebruikt om het bouwmateriaal te vervoeren. Het witte marmer was afkomstig uit Makrana in Rajasthan, het turkoois uit Tibet, de Lapis Lazuli uit Afghanistan, de jade en kristal uit China en het saffier uit Sri Lanka en Arabië. Wat een productie en coördinatie kwam erbij kijken!

Uit alle hoeken van de wereld zoals Perzië, Italië, Frankrijk en Iran werden beroemde architecten aangetrokken. De keizerlijke schatkist was onuitputtelijk.

Schoonheid zit in details: de Indiase lotusbloem

De Taj Mahal is volmaakt symmetrisch gebouwd en is volledig opgetrokken uit wit marmer.
Het gebouw is uitbundig versierd met bloemmotieven: de Indiase lotusbloem. Dit is niet te zien op foto’s die van een afstand zijn gemaakt. Deze prachtige details zie je pas als je met je neus pal voor het gebouw staat. Ook zie je Arabische spreuken in het zwart op het marmer gegraveerd staan.

Rond de Taj Mahal zie je overigens vier minaretten, die ietwat scheef naar de buitenkant toe staan. Dit is met opzet zo gebouwd. Waarom zul je je afvragen? Daar is over nagedacht! Wanneer er ooit een aardbeving plaatsvindt en de minaretten omvallen, vallen deze niet in de richting van de Taj Mahal, maar juist naar de buitenkant toe, zodat deze hierdoor onbeschadigd blijven. Wat een genialiteit van de architecten!

Golden Hour in Agra

Maak foto’s tijdens Golden Hour en volle maan

De Taj is op zo’n unieke manier gebouwd dat het witte marmer de lucht weerkaatst. Het monument verandert dus gedurende de hele dag telkens van kleur. Vroeg in de ochtend lijkt de Taj roze, ’s middags parelmoer wit, sprankelend goud bij zonsondergang en glanzend zilver in het maanlicht. De Taj Mahal is ook open voor het bekijken van elke volle maan vanaf 20u30 tot 00u30, wist je dat?

Plannen voor een identieke zwarte Taj Mahal

De keizer Sjah Jahan had dus plannen om naast het witte mausoleum een exacte kopie te laten bouwen als laatste rustplaats voor hemzelf, maar dan van zwart marmer. De bouw van de zwarte Taj was al begonnen toen de keizer werd afgezet door zijn eigen zoon, Aurangzeb! De laatste zeven jaren van zijn leven heeft de Sjah in gevangenschap doorgebracht in het fort van Agra. Zijn gevangeniscel had maar één raam en het enige wat hij al die jaren kon zien, was de prachtige Taj Mahal waar zijn overleden vrouw begraven lag!

Wat een drama zul je denken, Game of Thrones is er niets bij! Na zijn dood in 1666 is de Sjah uiteindelijk naast zijn geliefde Mumtaz in het witte praalgraf te rusten gelegd. De grafkelder van dit mausoleum kun je hedendaags ook gewoon bezoeken.  

De vloek van de Taj Mahal

Wist je dat er tijdens het Britse rijk plannen waren om het marmer van de Taj Mahal af te slopen en te verkopen in Engeland? Nee, dit zijn geen verzinsels. Wat is geschiedenis toch boeiend!

Tijdens het Britse imperium was het een gewoonte van rijke Britse families om versierde Mogol-gebouwen te bezoeken en deze te ontdoen van zijn kostbaarheden en mooie stenen. Deze werden meegenomen als souvenir. Dit kunnen we ons tegenwoordig niet voorstellen.

Ik krijg flashbacks aan mijn bezoek aan de Tower of London, waar je de Crown Jewel exhibition kunt bekijken met de kroonjuwelen van het Britse Koningshuis. Hier ligt de befaamde Indiase Kohinoor diamant die ten tijde van de Mogol-dynastie uit India is verdwenen. Je kent hem wel, de prachtige joekel van een diamant in de kroon van Koningin Elizabeth tijdens haar inauguratie.

Unesco Werelderfgoed

Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als Unesco Werelderfgoed om cultureel erfgoed te bewaren en beschermen tegen dit soort wanpraktijken. Terug naar het verhaal, Lord William Bentinck (de regerende gouverneur) kwam hierdoor op het idee om het kostbare marmer van de Taj Mahal te gaan veilen. Een deel van het marmer zou aan Indiase nobelen worden doorverkocht en de rest zou voor verdere verkoop naar Groot-Brittannië worden gestuurd. In de praktijk viel dit plannetje echter vies tegen! De kosten voor het demonteren en verwijderen van het marmer van de Taj Mahal waren zo hoog, dat het praktisch onmogelijk was om er winst mee te maken. Wat een geluk bij een ongeluk, anders hadden we een wereldwonder minder gehad!

Nog meer mythes en legendes

Volgens nog een oude legende was de Taj Mahal ooit een Hindoetempel gewijd aan Lord Shiva en bekend onder de naam ‘Tejo Mahalya’. Volgens de legende werd de tempel in beslag genomen door Shah Jahan en later omgevormd tot de Taj Mahal. Een van de standvastige voorstanders van deze mythe is professor P.N. Oak, auteur van “Taj Mahal: The True Story”. In zijn boek presenteerde hij een aantal interessante bewijzen en argumenten, maar zijn claim werd niet door de Indiase overheid gesteund.

Het Rode Fort van Agra

Als je in Agra bent bezoek dan ook zeker de tuinen ‘Mehtab Bagh’ van de Taj Mahal. Vanaf hier schiet je prachtige plaatjes van de Taj Mahal over het water. Nabij deze tuinen staat nog een belangrijk 16-eeuws monument van het Mogolrijk: het Rode Fort van Agra.
Jawel, dit is de plek waar de Shah gevangen werd gezet door zijn eigen zoon. Als je een rondleiding boekt, dan kom je langs zijn persoonlijke cel met het befaamde raam en uitzicht op de Taj.

Deze stevige vesting is gebouwd uit rode zandsteen, vandaar zijn naam. De vesting is behoorlijk indrukwekkend en omvat met zijn 2,5 kilometer lange omsluitende muren, de keizerlijke stad van de Mogolse heersers. Binnen deze vesting vind je sprookjesachtige paleizen, waaronder het Jahangir Paleis en de Khas Mahal, gebouwd onder Shah Jahan’s bewind. Je vindt er ook verschillende aula’s, waaronder de Diwan-i-Khas en twee bijzonder mooie moskeeën. Het Rode Fort en de Taj Mahal zijn twee uitzonderlijke visitekaartjes van de verdwenen Indiase Mogoldynastie en haar architectuur.

Bezoek ook de marmeren kunstwerken van Kalakriti

Na mijn bezoek aan de Taj Mahal brachten we een bezoek aan de lokale marmerwinkel met ambachtslieden die in de traditie van de Taj Mahal marmeren meubels en artefacten creëren. Dit proces is erg interessant om te zien. Ook voor diegenen die geen interesse hebben om iets te kopen, is deze rondleiding erg boeiend en zeker de moeite waard! Als afsluiting krijg je een tentoonstelling te zien met de werken van de leerlingen en vakmeesters.

De marmerwerken en meubels, die door de getalenteerde ambachtslieden met de hand vervaardigd worden, zijn prachtig. De ambachtslieden gebruiken nog steeds dezelfde technieken in hun werk, die in het verleden voor de Taj Mahal zijn gebruikt. Het is echt vakmanschap en gedetailleerd meesterschap.

Populaire items zijn salontafels, sieradendoosjes, vazen, onderzetters, olifanten en nog veel meer. Erg mooi spul, maar ook erg kostbaar. Voor de liefhebber die per se een souvenir van de Taj Mahal wilt hebben, is het een perfect cadeau! Één van de kunstenaars heeft overigens een mini replica gemaakt van de Taj Mahal uit marmer en was hier 10 jaar zoet mee. Het resultaat is verbluffend mooi zoals je kunt zien!

De mini replica van de Taj Mahal.

Tips voor je bezoek aan de Taj Mahal

Lijkt het je wel wat, een Taj Mahal Sunrise tour in combinatie met een bezoek aan het Agra Fort? Wil je de ultieme Taj Mahal ervaring beleven en de mooiste foto’s schieten van dit wereldicoon zonder hordes toeristen in beeld? Wees dan slim en neem een eigen privé reisgids. Regel dit online een dag van te voren, zodat je weet hoe laat je klaar moet staan. De extra kosten zijn de moeite echt waard!

Vermijd de wachtrijen

Bijkomend voordeel is dat je niet urenlang in de rij hoeft te staan voor een kaartje want je mag zo naar binnen lopen via de aparte ingang. De gidsen krijgen overal voorrang. Ook weten ze de mooiste plekjes en kennen ze alle verhalen. Zo word je bezoek aan de Taj een echte belevenis. De gidsen kennen het terrein op hun duimpje en weten de beste locaties voor foto’s en om de hordes toeristen voor te blijven. Kijk maar naar mijn prachtige fotoreportage, geen kip te bekennen! Het resultaat mag er zijn!

Openingstijden

De Taj Mahal opent elke dag 30 minuten voor zonsopgang en sluit 30 minuten voor zonsondergang. Op vrijdag is de Taj Mahal gesloten voor gebed. Voor de mooiste foto’s dien je voor dag en dauw aanwezig te zijn of tijdens de Golden Hour bij zonsondergang (vanaf Mehtab Bagh, de mooie tuinen bijvoorbeeld). Het voordeel van ’s morgens vroeg gaan, is dat het dan ook nog redelijk te doen is qua temperatuur en dat je er niet plakkerig en bezweet uit ziet op de foto’s vanwege de hitte!

Voor de Hindoestanen onder ons, je mag naar binnen voor de prijs van locals in plaats van het duurdere toeristen tarief. Dat is mooi meegenomen, toch!

Ervaar Incredible India

Als je naar India reist, heb je een visum nodig en dient je paspoort nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk alles online regelen en een
E-visum aanvragen. Voor meer informatie klik je hier. Ik heb hele goede ervaringen met deze organisatie, binnen een paar dagen heb je je E-visum in huis via de e-mail.

Ben je benieuwd geworden naar Incredible India en de indrukwekkende Taj Mahal?
Je kunt georganiseerd naar India reizen met de rondreizen van Sawadee of Shoestring.
Reis als een Maharadja door India en dompel je onder in het échte Indiase leven met de individuele rondreis van Riksja Travel.
Zoek je goedkope vliegtickets naar India, kijk dan bij KLM en houd de werelddeal weken in de gaten. Losse hotels boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Hotel Shervani in New Delhi om je reis mee te beginnen. Laat je betoveren en ervaar India met al haar uitersten!

Boek je vakantie naar India

Lijkt het je wel wat om op avontuur te gaan naar India? Boek je geheel verzorgde reis bij:

Shoestring - India

Wil je meer lezen over mijn rondreis door India? Lees dan ook:

Ben je ook op reis geweest door het kleurrijke India? Hoe was jouw ervaring? Laat het me weten in de comments hier beneden, ik ben benieuwd!

Genoten van dit artikel? Bewaar mijn tips voor je bezoek aan de Taj Mahal op Pinterest voor later!

About Author

Hi, Ik ben Mila, jouw reisreporter en met mijn plaatjes neem ik je mee op reis naar unieke bestemmingen, tropische paradijzen en luxe cruisevakanties. Genoten van dit artikel? Je kunt me gemakkelijk ondersteunen zodat ik mooi content voor jou kan blijven maken. Kijk op mijn Partnerpagina voor meer informatie. Alvast hartelijk dank voor je steun!

2 Comments

  • Alina
    15 april 2021 at 19:34

    Beautiful!

    Reply
    • yourtravelreporter
      16 april 2021 at 12:56

      Thank you so much Alina! The Taj Mahal is one of my favourite world wonders, it’s just so gorgeous to look at.

      Reply

Laat een reactie achter

error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.