Menu

Hoe leven nomaden in Tibet: een intiem portret

Vandaag neem ik je met mijn foto’s mee op reis door Oost – Tibet. We gaan op bezoek bij een Tibetaans nomadenstel. We liepen ze tegen het lijf tijdens onze doorreis van Litang naar het zuiden en konden deze kans niet laten liggen. Hoe leven nomaden in Tibet? Een intiem portret van het nomadenleven in Tibet. We werden namelijk persoonlijk uitgenodigd om een kijkje te nemen in een echte nomadentent gemaakt van yakhaar. Gezellig en intiem samen met elkaar op de grond genieten van de afternoon tea, yakboterthee welteverstaan!

Hoe leven nomaden in Tibet: een intiem portret achter de schermen

Tibetaanse nomadenherders

In Oost-Tibet vind je nog oorspronkelijke Tibetaanse nomadenherders als je geluk hebt. Velen zijn verdrongen van de graslanden naar nieuwbouw phoenix wijken. Van oudsher wordt hun dagelijks leven gedreven door het ritme van de seizoenen en pastorale tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze leven in totale harmonie met het delicate ecosysteem van het Tibetaanse plateau. Maar ook zij gaan met de tijd mee. Een mobiele telefoon is onmisbaar en moet je even de stad in, dan pak je de motor! Hippe nomads, Tenzin samen met zijn vrouw Penpa. Hoe is het om een nomade te zijn op het Tibetaanse plateau?

Maak kennis met Tenzin!

Traditionele zwarte nomadentent van yakhaar

Tenzin verwelkomt ons met een brede glimlach in zijn tent van yakhaar. Hij is zo vrolijk en blij om ons te zien! Alsof we elkaar al jarenlang kennen en tijden niet hebben gezien. Ik vind hem wel stoer met zijn rode draken T-shirt en peuk in zijn hand. Hij woont samen met zijn vrouw in een zwarte tent aan het einde van een vallei. Penpa draagt een prachtig mooie koralen ketting om haar hals. Het dragen van halskettingen gemaakt van grote edelstenen is traditie onder Tibetanen. Niet alleen bij een feestje, maar ook in het dagelijkse leven. Dat zouden we eigenlijk ook moeten doen, meer genieten van al het moois en niet wachten op speciale gelegenheden.

Hard werken en zelfvoorzienend

Het nomadenleven is een hard bestaan. Ze verhuizen rond half september van de zomerweiden naar de herfstweiden. Tenzin en Penpa hebben dieren zoals yaks en paarden om voor te zorgen. Deze dieren zijn tegelijk belangrijk voor het inkomen. Met de yaks kunnen ze melk, boter en kaas produceren, het vlees verkopen en het mest drogen om te gebruiken als brandstof. De rollen zijn traditioneel verdeeld bij de nomaden. Als vrouw zorgt Penpa voor de dieren (zoals het melken) en alle huishoudelijke taken, best wel een zware taak als je het me vraagt! Want vergis je niet, hier ben je wel een paar uur zoet mee! Tenzin sprokkelt hout uit de omgeving en verkoopt dit in de stad.

Yaks melken

We zitten hier op 4950 meter hoogte, (dat weet ik dankzij mijn hoogtemeter app!). Dat scheelt 3898 meter met de Mount Everest (8848 M). We zitten nog net niet in de ‘death zone’, maar de lucht is hier ijl en dat merk je! Voor dag en dauw staat Penpa op om de yaks te gaan melken. Dit doet ze twee keer per dag. Een keer in de vroege ochtend en een keer in de late namiddag.

In de tent

Binnen in de tent merk je hoe klein de ruimte is en toch hebben ze het functioneel weten in te richten. In de tent is alleen plaats voor het hoogst nodige. Alle huishoudelijke benodigdheden en proviand is te vinden in de keuken. Alle levensbehoeften vinden plaats in deze intieme en gezellige ruimte. De eenvoud en gebrek aan luxe en comfort is niet iets waar we als westerlingen aan zouden kunnen wennen, denk ik. Geen verwarming en geen hete douche tot je beschikking. Dit is geen glamping maar echt kamperen op grote hoogte met barre weersinvloeden. Hier moet je wel een bikkel voor zijn. Hoe ze zich warm houden? Je gooit gewoon gedroogd yakmest op het vuur, zo krijg je de kachel die in het midden van de tent staat warm. Zelfvoorzienend nietwaar?

Moderne gemakken – Stay connected

Ook de moderne nomade heeft natuurlijk een smartphone! Deze is onmisbaar voor de communicatie tussen de verschillende nomadenfamilies vanwege de enorme afstanden en het isolement waarin ze leven. Ook zij grijpen direct naar hun telefoon om selfies te maken met ons, want hoe vaak heb je nou westerlingen uit Europa op bezoek?! En wel uit Nederland! Zo leuk om hun enthousiasme te zien. We maken heel wat foto’s zodat ze dit ook aan vrienden en andere familieleden kunnen laten zien. Ze beschikken ook over een laptop, alhoewel ik me afvraag hoe het zit met de wifi op 4950 meter hoogte?

Wist je dat?

  • Veel Tibetaanse nomaden onder de armoedegrens leven met een inkomen gemiddeld 300 dollar per jaar? Dat is bijna niets! Kun je je voorstellen dat je daar een jaar van moet leven?
  • Het opleidingsniveau van de nomaden erg laag is? Het analfabetisme onder nomaden is ongeveer 70%. De meeste nomaden spreken geen Chinees en dit is een van de redenen waarom de werkloosheid onder hen zo hoog is.

Wil je ook naar Tibet?

Staat het ook hoog op je bucket list om een keer naar Tibet te reizen? Er zijn verschillende reisorganisaties die reizen naar Tibet aanbieden. Je kunt georganiseerd naar Tibet reizen met de groepsrondreizen van Djoser (rondreis Tibet & Nepal 20 dagen) of van Sawadee (groepsrondreis Tibet & Nepal 23 dagen). Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je ook zelf je vliegticket naar Chengdu regelen en van daaruit een lokaal reisbureau inschakelen om de rest van je reis uit te stippelen zoals je dat wilt.

Bekijk hier alle rondreizen naar Tibet:

Meer lezen over Tibet? Lees dan ook:

Hier vind je alle artikelen over Tibet

2 Comments

  • Petra
    22 november 2023 at 06:41

    Wat een bijzondere ontmoeting, mooi zo’n inkijkje in hun leven!

    Reply
    • your travel reporter
      25 november 2023 at 14:54

      Het was inderdaad een unieke ervaring Petra! Groetjes Mila

      Reply

Laat een reactie achter

error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.