Menu

Social Impact project: Steun de nomaden in Tibet

Naast het schrijven over inspirerende reizen wil ik bijdragen aan een betere wereld. Dit doe ik door Ngo’s te steunen die gericht zijn op social impact door het mogelijk maken van educatie, gezondheidszorg en women empowerment. Ik schreef hier eerder over in mijn artikel girl empowerment in Tibet. Jaarlijks doneer ik geld of tijd aan deze organisaties om hun projecten te ondersteunen. Een van deze bijzondere projecten is de Golog Support Foundation, waar ik enkele jaren als vrijwilliger actief ben geweest. Zo steun ik ook de nomaden in Tibet. Deze organisatie zet zich namelijk in om de nomadenbevolking te helpen met onderwijs en gezondheidszorg.

De Golog Support Foundation werd in 2007 opgericht door Tibetaans boeddhistisch leraar Lama Jigme Namgyal. Lama Jigme is zelf afkomstig uit deze regio. Naast oprichter van deze stichting is hij ook als leraar verbonden aan het Tibetaans boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling in Rotterdam.

Het helpen van Tibetaanse nomaden

De nomaden in Oost-Tibet werken hard voor een pover bestaan. Traditioneel trekken ze heel het jaar rond met hun yaks en tenten over de uitgestrekte grasvelden van Tibet. De Golog Support Foundation richt zich op het bevorderen van de gezondheidszorg en educatie van de traditionele Tibetaanse nomadenbevolking in de regio Golog in Tibet.

Behoud van traditie

De stichting vindt het een mooie uitdaging om de kracht van zowel westerse en Tibetaanse visies in haar werk te combineren. Om het groot cultureel erfgoed en de tradities in stand te houden zamelt de stichting geld in en besteedt ze de daadwerkelijke uitvoering van de projecten uit aan de bevolking op locatie. Op deze manier wordt er gewerkt wordt aan de verbetering van de kwaliteit van het leven van jonge en toekomstige generaties nomadengezinnen in de regio.

Breng de dokter dicht bij

Al meer dan 10 jaar ondersteunt de non-profit Golog Support de bouw en oprichting van een landelijke gezondheidskliniek in het oosten van Tibet. Deze gezondheidskliniek en apotheek biedt gratis gezondheidszorg. Daarnaast biedt ze betaalbare moderne en traditionele Tibetaanse geneeskunde.

Deze afgelegen gebieden van Tibet lijden onder enkele van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld. De zorg is niet overal bereikbaar en veel Tibetaanse gezinnen kunnen het zich niet veroorloven. Ook komt het voor dat de Tibetanen zich ongemakkelijk voelen om naar de stedelijke Chinese ziekenhuizen te gaan. Het kliniek van de GSF is gevestigd in Gabde in de provincie Golog in het oosten van Tibet. Het is grotendeels zelfvoorzienend, met momenteel een roterende basis van Tibetaanse artsen en verpleegsters.

Onderwijs voor de nomadenkinderen

Naast het helpen van de nomadenbevolking met de gezondheidszorg verleent de stichting ook steun aan de kinderen in deze regio. De stichting geeft kleine kinderen uit nomadengezinnen de mogelijkheid om onderwijs te volgen op een lokale school. De organisatie draagt bij aan schoolgeld en de kosten van levensonderhoud. Dit doen ze voor de gehele periode dat een kind een schoolopleiding volgt. Zo zorgen ze ervoor dat deze kinderen hun opleiding kunnen afmaken. De Stichting ondersteunt op deze manier jaarlijks 15 kinderen.

Steun de gezondheidskliniek in Golog

De gezondheidskliniek in Gabde heeft wel hulp nodig om te blijven draaien. Al het medische personeel is onbetaald en werkt op vrijwillige basis. Omdat de medische bezoeken gratis zijn, is het inkomen van de kliniek laag. Toch is het noodzakelijk dat de medische bezoeken gratis blijven voor deze arme nomadische gemeenschappen.

Voor maar 500 euro per maand kunnen ze het maandelijks inkomen van een arts betalen. Help de GSF mee om deze hardwerkende artsen en verpleegsters te behouden en eerlijk te vergoeden. Steun de nomaden in Tibet, je bijdrage zal ervoor zorgen dat de zieken en kwetsbaren op het Tibetaanse plateau de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Jij kunt helpen! Steun de nomaden in Tibet

Je kunt de nomadenbevolking in de Golog regio steunen door een donatie te doen op deze pagina.

Er zijn ook diverse vrijwilligersmogelijkheden binnen de stichting waarin je ook van betekenis kunt zijn. Organiseer je een evenement, wil je een leuke voorlichtingsbijeenkomst over Tibet en de nomaden? Neem dan contact op met de organisatie.

Foto’s Tibetaanse kinderen: Golog Support Foundation


Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.