Menu

Volendam: wat te doen & tips voor de leukste activiteiten

We kennen Volendam allemaal als dé thuishaven van grootse muziektalenten van eigen bodem zoals Jan Smit en Piet Veerman. Lang heb ik deze plek gemeden, omdat het er normaliter wemelt van de toeristen. Busladingen vol buitenlandse toeristen die trekpleisters als Amsterdam, Volendam, de Zaanse Schans en Kinderdijk aandoen om af te vinken van hun bucketlist. Nu is juist hét perfecte moment om deze plekken te bezoeken, om ervan te genieten in alle rust. Naast pittoreske houten huisjes en muzikale talenten, heeft dit beroemde vissersdorp van Nederland natuurlijk van alles te bieden op het gebied van de authentieke Nederlandse cultuur. Je leest het in mijn 10 leukste tips voor een ultieme dagtrip in Volendam!

De 10 leukste tips voor een dagtrip Volendam

Heb je zin een dagje uit? Rijd dan naar Volendam en hang 24 uur de toerist uit in eigen land. In Volendam kun je de oer-Hollandse cultuur proeven en beleven in een dag! Er valt zoveel te zien en doen in Volendam, genoeg plezier en vermaak te vinden in dit gezellig Oudhollands vissersdorpje. Wat kun je er allemaal doen?

De Dijk van Volendam

#1 Neem een kijkje in de gezellige haven

Volendam heeft een gezellige haven met oudhollandse schepen, boten en super de luxe motorjachten. Als het mooi weer is, is het helemaal een heerlijke plek om te vertoeven. Geniet van het uitzicht op de dijk van Volendam met alle bootjes in de haven of maak een boottocht.

De gezellige haven van Volendam met zijn pittoreske straatjes

#2 Kom aan boord van het museumschip de Halve Maen

Loop de dijk helemaal af en bewonder het museum schip de Halve Maen, een authentiek Nederlands 17e-eeuwse schip wat hier voor anker ligt. De Halve Maen is een uniek schip en open voor bezichtiging.  Het is een tijdscapsule voor de Nederlandse Maritiem scheepsbouw waardoor je je even terug waant in de tijd.

Het museumschip de Halve Maen uit de 17e eeuw

#3 Maak een boottocht naar Marken

Koop een kaartje voor de Volendam – Marken Express en vaar in een half uurtje naar het dorpje Marken. Dit is een dorpje op een schiereiland in het Markermeer. Je treft hier een museum aan en nog meer authentieke groene houten huisjes in de Hollandse stijl. Je kunt wandelen door de pittoreske straatjes en de haven bekijken.
Klik hier voor meer informatie.

#4 Proef Woltje’s Volendamse Stroopwafels

Alleen van de zoete geur al ga je watertanden. Zet je tanden in een heerlijke stroopwafel of traditionele Hollandse poffertjes. Je kunt kiezen uit alle kleuren en combinaties voor de wafels. Ben je gek op kruidnootjes? In Volendam vind je ook een winkel met typisch Nederlandse heerlijke pepernoten en deze is het hele jaar door open!

#5 Eet een visje op de dijk

Natuurlijk mag dit niet missen op mijn lijstje met de 10 leukste tips voor een dagje uit in Volendam! In het bekendste vissersdorpje van Nederland moet je de verse vis uit de Noordzee uitproberen. Waar heb je zin in, gebakken kibbeling of gerookte paling? Er zijn diverse aanbieders, van kraampjes tot terrassen. Pak een terrasje en geniet van je vis met op de achtergrond natuurlijk het geweldige uitzicht op de haven, terwijl vissersboten aan- en afmeren.

#6 Laat je fotograferen in Volendamse klederdracht

Wil je even lachen, gieren en brullen? Maak een foto van jezelf in de knalgele reuzenklompen of steek je zelf in de Volendamse Klederdracht! Een leuk aandenken aan je dagje Volendam en mooi voor op je schoorsteenmantel.

#7 Bezoek het Volendams Museum

Kom meer te weten over de geschiedenis en folklore van dit dorp, de authentieke klederdracht en Volendamse kaas.

#8 Bezoek de Cheese Factory Volendam

Ben je een echte kaaskop, oeps een kaasliefhebber? Wandel naar binnen om het lekkere Volendamse kaas te proeven en kijk je ogen uit. Je ziet hier enorme kazen uitgestald, leuk om te zien en om vast te leggen op de plaat.

Nederland is van kaas!

#9 Breng een bezoek aan Marinapark Volendam

Hier kun je kleurrijke vakantiehuisjes huren aan het water gebouwd in Volendamse stijl. Ook hier kun je je kostelijk vermaken, je vindt er een jachthaven, een strandje en gezellige restaurants. Als je van zeilboten houdt, mag je deze plek niet overslaan! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit in mijn leven zoveel zeilboten op een plek verzameld heb gezien.

Het prachtige Marinapark Volendam met ontelbare zeilbootjes

Wacht even, misschien tijdens Sail Amsterdam, het grote zeilfestival dat eens per 5 jaar plaats vindt in Amsterdam. Trouwens ook een event om in de gaten te houden. Helaas werd deze in 2020 afgelast. Het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa komt er weer aan in augustus 2025. Dit vijfjaarlijkse evenement bestaat uit 600 schepen die door het Noordzeekanaal varen, om af te meren in de IJ-haven. Als je dit nog nooit hebt meegemaakt, moet je dit event zeker alvast noteren in je agenda!

Lees ook: Blooming Hotel in Bergen: hét adres voor je wellnessbreak

#10 Ga borrelen in kunstenaarshotel Spaander

Bij kunstenaars Hotel Spaander aan de dijk krijg je pas echt het vakantiegevoel. Herbeleef 19e-eeuws Volendam in dit kunstzinnige hotel. Wist je dat hier vroeger veel kunstenaars verbleven, in ruil voor een kunstwerk? Daarom vind je in dit hotel een prachtige collectie kunstwerken. Bezoek beide kanten van dit hotel, dus niet alleen het terras aan de dijk met super uitzicht over het Markermeer, maar ook de ingang aan de straatkant in het dorp. Een knap staaltje Volendams architectuur.

Meer ontdekken van Nederland? Dan vind je dit ook leuk!

Handig lijstje? Bewaar mijn 10 leukste tips voor een ultieme dagtrip in Volendam op Pinterest voor later!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.