Menu

Dineren in Efeze met Windstar Cruises: een droomavond!

Efeze

Onlangs maakte ik een fantastische cruise met Windstar Cruises van 8 nachten van Athene naar Turkije.  Ik schreef hier al eerder een review over en binnenkort zal ik uitgebreid schrijven over alle bestemmingen die we aandeden tijdens deze cruise. Het hoogtepunt van deze cruise was een avondje dineren bij Celsus Library in Ephesus, ook wel bekend als Efeze één van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Dit was een avond om nooit te vergeten! Een ongelooflijk bijzondere ervaring om mee te maken. Als je het over bucketlist ervaringen hebt, mag deze niet missen in je lijst. In dit artikel vertel ik je alles over deze schitterende avond.

Unieke Windstar Destination Discovery Event

Toen ik op mijn kamer kwam vond ik de uitnodiging voor deze speciale ‘Windstar Destination Discovery Event’ op mijn bed. Deze exclusieve avond zit inbegrepen in de prijs en word je complimentary aangeboden door Windstar Cruises. Ze zijn ook de enige organisatie met wie je deze ervaring kunt meemaken.  

Geschiedenis van Efeze

De Bibliotheek van Celsus is een van de meest iconische en goed bewaard gebleven oude monumenten in Efeze, Turkije. Dit imposante bouwwerk werd rond 117 na Christus voltooid en diende als een van de belangrijkste bibliotheken in de Romeinse wereld. De bibliotheek werd gebouwd ter ere van de Romeinse senator Tiberius Julius Celsus Polemaeanus door zijn zoon, Gaius Julius Aquila, die een belangrijke rol speelde in de stad Efeze.

Wie was Celsus

Celsus was een rijk en invloedrijk persoon en de bibliotheek diende zowel als een eerbetoon aan hem als zijn mausoleum, wat zeldzaam was in de Romeinse wereld. Onder de centrale nis van het gebouw, waar zich het standbeeld van Athena (de godin van wijsheid) bevond, ligt het graf van Celsus.

De bibliotheek zelf was een architectonisch meesterwerk. Het was een dubbelwandig gebouw, een ontwerp dat diende om de waardevolle boekrollen en manuscripten te beschermen tegen extreme hitte en vochtigheid. De voorgevel van de bibliotheek is bijzonder indrukwekkend, met zijn twee verdiepingen van pilaren en nissen, waar standbeelden stonden die de personificaties van Wijsheid (Sophia), Kennis (Episteme), Intelligentie (Ennoia) en Deugd (Arete) symboliseerden.

De Bibliotheek van Celsus

Op het hoogtepunt herbergde de bibliotheek ruim 12.000 boekrollen, maar deze zijn inmiddels allemaal verloren gegaan. De Bibliotheek van Celsus was een van de grootste in zijn tijd en fungeerde als een centrum voor kennis en cultuur in de antieke wereld.

Hoewel de bibliotheek in de derde eeuw werd verwoest door een brand en later door een aardbeving in de tiende eeuw verder werd beschadigd, zijn de overblijfselen van de voorgevel in de twintigste eeuw gerestaureerd. Dit bracht de bibliotheek opnieuw tot leven als een van de meest bezochte archeologische bezienswaardigheden in Turkije. Het is een blijvend symbool van de rijkdom van de cultuur en kennis in het oude Efeze. Slechts een klein deel van Efeze is echter volledig opgegraven, waardoor er nog veel meer te ontdekken valt.

Efeze rondreis boeken – handige tips!

TUI – Turkije rondreizen → Bekijk aanbiedingen

Djoser – Turkije rondreizen → Bekijk aanbiedingen

Stip Reizen – rondreis Efeze & Pamukkale → Bekijk aanbiedingen

Booking.com – hotels in Selçuk → Bekijk aanbiedingen

Cheaptickets.nl – vliegtickets Turkije → Bekijk aanbiedingen

Excursie naar Efeze overdag wel doen of niet?

De Windstar ‘Evening in Ephesus-evenement‘ vindt ’s avonds plaats, waarbij alleen Windstar-passagiers toegang hebben tot de site. Precies zoals je verwacht. Geen drukte, geen haast terwijl je kunt genieten van elk detail. Als je wilt, kun je ook overdag de excursie boeken om Ephesus te bezoeken, aangezien het minimaal twee uur duurt om Ephesus te verkennen. ’s Avonds ligt de focus op het diner, de klassieke muziek en culinaire ervaring, niet op het verkennen van Ephesus. Dus als je een geschiedenis liefhebber bent en alles uitgebreid wilt bekijken raad ik je aan om die excursie erbij te boeken.

Ephesus is een zeer grote archeologische site en er is zoveel te zien en te beleven. Zelf had ik onderschat hoe groot dit complex is en had ik geen excursie overdag geboekt. Ik ben op pad gegaan in Kusadasi, ook erg leuk! Maar bedenk van tevoren dus goed wat je wilt doen op deze dag. Het bestemmingsevenement is zo gepland dat je op dezelfde dag nog een excursie aan land kunt boeken en beleven, zodat je niets hoeft te missen.

➞ Bekijk hier mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Kusadasi

Onze avond in Efeze

De avond begon met een georganiseerde bustocht vanuit de haven van Kusadasi naar Ephesus. We gingen in totaal met zo’n drie bussen. De rit duurde naar Efeze duurde ongeveer een half uurtje. Ondertussen vertelde de gids wat achtergrondinformatie over Efeze en wat we die avond konden verwachten en hoe we moesten lopen.

Tip: het is een chique avond dus leuk om je speciaal aan te kleden in gala hiervoor, maar laat je hakken thuis! Hier en daar is het best glad en oneven dus trek platte schoenen aan.

Dineren onder de sterren

Bij Celsus Library is er plek voor 230 personen om te dineren. Tijdens onze cruise met de Wind Spirit waren we met 150 passagiers en konden we genieten van het schitterende uitzicht vanaf tafels recht voor de zuilen van Celsus Library. Ik heb gehoord van de crew dat als je hier komt de cruise schepen van de Windstars Star klasse, deze een grotere capaciteit hebben en dat je dan niet recht voor Celsus Library komt te zitten maar iets verderop op Harbour Road. Dus als je echt een exclusieve avond van je dromen wilt beleven, net zoals ik, boek je deze cruise met de Wind Spirit of de Wind Star.

Via de Marble Road naar Celsus Library

Rond 19.15 kwamen we aan en vanuit de bus werden we begeleid langs het Theater en de Marble Road. Hier kreeg je een glas rode wijn aangeboden en nam een professionele fotograaf je foto recht voor de Library tijdens zonsondergang. Alles is geweldig getimed. Vergeet niet de volgende dag deze foto’s op te vragen bij de receptie. Deze foto’s krijg je als een cadeautje van Windstar Cruises, een geweldige herinnering om voor altijd te koesteren!

Genieten van iedere detail

Na de foto-opp kun je plaatsnemen aan je tafel. Er is een tafelzetting met naambordjes dus kijk even goed waar je zit. We zaten aan tafel met de lieftallige Gretchen van Guest Services en nog een collega van haar. Tijdens de white-glove diner werd er klassieke muziek gespeeld, dit tilde ervaring ook naar een ander niveau. Vol verwondering bekeek ik deze unieke locatie van alle kanten en voelde ik me zo gezegend! We zagen de lucht achter Celsus Library veranderen tijdens Golden Hour naar een donkere sterrenhemel. Een avond om nooit te vergeten!

Eten in Efeze

Ik vroeg me al af al hoe dit zou zijn, want deze archeologische locatie is niet echt voorbestemd als restaurant. Hoe zouden ze het eten warm houden en nog meer van dat soort vragen gingen door mijn gedachten. Er was een menu met twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert waarbij je ook kon kiezen voor een vegetarische variant. Ik ging voor het laatste. Het eten was ok, geen hoogstandje, je moet er niet te veel van verwachten.

4-gangen white-glove-service diner

Deze avond draait meer om de locatie en unieke totaalbeleving. De aankleding van dit evenement met de mooi opgemaakte tafels en uitstekende service van de white-gloved obers maken dit meer dan goed. Je komt hier voor de locatie en muziekbeleving van de Aegean Chamber Orchestra tijdens de zonsondergang. Verder was alles deze avond tip top geregeld! Aan het einde van de avond rond 21.45 ga je weer met de bus terug naar het schip. Voordat we in de bus stapten, haalden we nog een Turks ijsje op het plein. Dit was een grappige afsluiting van deze spectaculaire avond.

Terug aan boord

Terug aan de kade stond ons nog een aangename verrassing te wachten. Op de pier stonden ongeveer 30 Windstar-bemanningsleden, samen met de hotelmanager in twee rijen om ons allemaal te verwelkomen op de Wind Spirit onder begeleiding van leuk muziek. Als je wilde kon je even je moment nemen en je dansje doen onderweg naar de ‘witte loper’ terug op het schip. Hierna was er nog een sail away party op het sundeck en zeiden we vaarwel tegen de haven van Kusadasi. Dankjewel Windstar Cruises, ik zal deze memorable avond nooit vergeten!

Praktische Tips voor het bezoeken van Efeze:

Het is aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de middag te gaan om de drukte en de hitte te vermijden, vooral in de zomermaanden. De archeologische site is uitgestrekt, dus neem je tijd ervoor en trek goede wandelschoenen aan om de ruïnes te verkennen. Vergeet niet water mee te nemen en eventueel een hoed of paraplu voor bescherming tegen de zon.

Wil je ook op een luxe cruise met Windstar Cruises?

Lijkt het je wel wat om te cruisen met een van de zeiljachten van Windstar Cruises naar Kusadasi om Efeze te bezoeken? Klik hier voor meer informatie.

➞ Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Wil je meer zien van deze cruise vakantie met Windstar Cruises? Bekijk dan mijn highlight met al mijn stories van deze onvergetelijke cruise op Instagram.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

About Author

Hi, Ik ben Mila, jouw reisreporter en met mijn plaatjes neem ik je mee op reis naar unieke bestemmingen, tropische paradijzen en luxe cruisevakanties. Genoten van dit artikel? Je kunt me gemakkelijk ondersteunen zodat ik mooi content voor jou kan blijven maken. Kijk op mijn Partnerpagina voor meer informatie. Alvast hartelijk dank voor je steun!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.