Menu

Katowice Citybreak: Wat te doen & de top bezienswaardigheden

Katowice-Kasteelmuseum-Pszczyna

Op uitnodiging van Visit Katowice ging ik mee op stedentrip naar Polen. Ik had geen beeld bij wat ik kon verwachten en liet me verrassen. Katowice bleek een interessante bestemming voor een weekendtrip! Nog niet zo lang geleden werd de stad door velen gezien als een symbool van Silezië: de plek van zware industrie, kolen en staal. De laatste jaren heeft Katowice een enorme transformatie ondergaan. Het is een modern metropool in Polen met 2 miljoen inwoners. Het is een geweldige bestemming voor de fotografie liefhebbers onder ons, want voor industriële fotografie, Urbex fotografie en architectuur kun je hier je hart ophalen.

Hoe kom je in Katowice?

Met Wizz Air vloog ik via Eindhoven Airport naar Katowice. Vanwege slecht weer ter plaatse hadden we helaas een vertraging van maar liefst 5 uur. Eindhoven Airport is best klein in vergelijking met Schiphol, dus ik baalde wel dat ik mijn laptop niet bij me had. Weer een leermomentje! Gelukkig had ik mijn oortjes bij me, dan maar Netflixen. Bij aankomst later op de avond checkten we in bij Q Hotel Plus in het centrum van Katowice. Het hotel ligt op 400 meter van het centraal station en heeft een eigen bar en restaurant waar we direct kunnen aanschuiven voor een welkomstdiner.

De Cultuurzone

Na het ontbijt begonnen we onze trip met een bezoek aan de Cultuurzone. De Cultuurzone is een unieke plek met bijzondere gebouwen. De prachtige gebouwen van het Nationaal Symfonieorkest van de Poolse Radio, het Silezisch Museum en het Internationale Congrescentrum werden hier gebouwd. De Zone wordt aangevuld door Spodek, d.w.z. een sport- en entertainmenthal die doet denken aan de vorm van een ruimteschip en moderne kantoorgebouwen: een opvallende structuur van .KTW en het nabijgelegen Altus, het hoogste gebouw in Silezië. Het laatste deed me denken aan het NHow Amsterdam RAI Hotel.

Terwijl je rondloopt in de cultuurzone kun je prachtige plaatjes schieten van de architectuur. We kwamen ook langs een park met een Labyrinth. Hier heb ik even met min drone over gevlogen, dat leverde wel leuke plaatjes op. Vooral de Concert Hall is indrukwekkend om te zien. Tijdens ons bezoek waren muzikanten aan het oefenen en konden we genieten van de bijzondere akoestiek in de ruimte.

De Cultuurzone is het nieuwe symbool van Katowice geworden, vertelt onze gids. De stad waar op bijna alle gebieden een buitengewone metamorfose plaatsvond. Dat zou niet zijn gebeurd zonder de transformatie van de inwoners van Katowice, die verliefd werden op hun stad en haar ambassadeurs werden. Deze heropleving begon een paar jaar geleden toen Katowice de ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ was en gaat nog steeds door.

Katowice stedentrip boeken – handige tips!

TUI – vakantie Polen → Bekijk aanbiedingen

ANWB Vakanties – Polen rondreizen → Bekijk aanbiedingen

Prijsvrij – stedentrips en pakketreizen → Bekijk aanbiedingen

Trivago – hotels in Polen vergelijken → Bekijk aanbiedingen

Cheaptickets.nl – vliegtickets Polen → Bekijk aanbiedingen

Museum en street art

Hierna kregen we een rondleiding door de Silesian Regional Museum. Waarbij historie, kunst en het oorlogsverleden in rap tempo voorbij kwamen. We vervolgden onze route langs kleurige street art en een bliksembezoek aan de Immersive Monet & Friends expositie, een unieke trekpleister voor kunstliefhebbers en bewonderaars van het werk van Claude Monet bij Galeria Szyb Wilson.

Nikiszowiec arbeiderswijk

Om een goed beeld van het verleden van deze stad te krijgen is een bezoek aan de Nikiszowiec arbeiderswijk essentieel. Decennialang hebben de mijnen en staalfabrieken het landschap van de hoofdstad van Silezië gevormd. Er werden complete woonwijken voor fabrieksarbeiders gebouwd. Als je hier rondloopt, werp je een blik in dit verleden. Bijzondere architectuur met rode details die overal terugkomen. Na jaren van verwaarlozing wordt deze woonwijk steeds meer gewaardeerd door de lokale bewoners en als cultureel erfgoed gezien en behouden. Als het je ding is, kun je in Katowice zelfs kolenmijnen bezoeken 320 meter onder de grond. Maar dat heb ik even over geslagen!

Lunchen bij ŚLĄSKA PROHIBICJA

Je vindt in deze wijk een restaurant waar traditie en moderniteit samenkomen. Het thema richt zich op de roaring twenties en de drooglegging. Een prachtige locatie waar passie en ervaring op je bord worden geserveerd in de vorm van unieke gerechten. Ik vond de gerechten heerlijk origineel, unieke combinaties van ingrediënten om van te smullen. Een aanrader dus!

Bezoek Kasteelmuseum Pszczyna

De volgende ochtend begonnen we de dag met een bezoek aan het Kasteelmuseum in Pszczyna. Om hier te komen, loop je eerst door een prachtig park. Bij aankomst krijg je een audiotour die je langs alle ruimtes neemt en het verhaal achter iedere kamer vertelt. Je krijgt een schat aan geschiedenis, cultuur en tradities mee.

Het Kasteelmuseum in Pszczyna is een voorbeeld van residenties die vroeger bewoond werden door de Europese aristocratie, die de geschiedenis in het Poolse en Europese verleden, heeft beïnvloed.

Ongeveer 80 procent van de originele meubels uit de periode van de 19e en 20e eeuw zijn bewaard gebleven. De historische interieurs van het kasteel zijn minutieus gerestaureerd aan de hand van foto’s en indrukwekkend om te zien. Ik heb ervan genoten, vooral van de schitterende spiegelzaal en kon niet stoppen met het fotograferen van de geweldige pastelgetinte ruimtes.

Tyskie Bier Brouwerij

Na de lunch in Pszczyna kregen we een rondleiding door Tyskie Bier Brouwerij. Met een gids liepen we langs het terrein met bakstenen fabrieken om het proces van de brouwerij van begin tot eind te bekijken. We doken in het fascinerende verleden van Tyskie Brouwerij en de relatie met de lokale gemeenschap. Natuurlijk eindigden we met een koud biertje in de kelder pub Pod Browarem en kregen we een karakteristieke beugelfles mee als souvenir.  

Dineren in een brouwerij: Browar Mariacki

In de avond gingen we door op hetzelfde thema en dineerden we in Browar Mariacki in Katowice. Dit is het restaurant dat bij het Best Western Hotel hoort en beschikt over een eigen brouwerij. Dit zie je terug in de authentieke industriële inrichting van het restaurant. Een unieke locatie om te dineren en je kunt proeven van lokale biertjes!

Benieuwd naar nog meer foto’s van deze trip? Bekijk dan zeker mijn highlight Katowice op Instagram!

Ook op Citybreak naar Katowice? Klik hier voor meer informatie.

*Dit is een samenwerking. Lees meer hierover in de Disclaimer.

About Author

Hi, Ik ben Mila, jouw reisreporter en met mijn plaatjes neem ik je mee op reis naar unieke bestemmingen, tropische paradijzen en luxe cruisevakanties. Genoten van dit artikel? Je kunt me gemakkelijk ondersteunen zodat ik mooi content voor jou kan blijven maken. Kijk op mijn Partnerpagina voor meer informatie. Alvast hartelijk dank voor je steun!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.