Menu

Maya Bay in Thailand bezoeken? Dit moet je allemaal weten!

Koh Phi Phi Leh, Maya Bay in Thailand is een van de mooiste stranden ter wereld. Sinds haar verschijning in de film ‘The Beach‘ is het een trekpleister voor backpackers geworden. Maar is dit hemelse bountystrand in het echt net zo mooi als in de film? Ik nam de proef op de som en besloot dit ‘geheime’ eiland op te zoeken, reis je mee?

De adembenemende Phi Phi eilanden en Maya Bay in Thailand

The Beach

Je kent dit prachtig stukje paradijs vast nog wel uit de film ‘The Beach‘ met Leonardo DiCaprio uit 2000. Het is een van mijn favoriete reisfilms en voor mij dé reden dat ik naar dit bijzonder stukje van Thailand ben afgereisd. Want dit stukje hemel op aarde moest ik met eigen ogen zien en ervaren om de vraag te beantwoorden. Is dit bountystrand in het echt net zo mooi als in de film? In de film omarmt een groep toeristen dit geheime en verborgen strand als nieuwe woonplaats en doorstaan ze nogal wat beproevingen om er daadwerkelijk te komen.

Ko Phi Phi Don

Hét paradijs voor strandliefhebbers in Thailand: Maya Bay in Koh Phi Phi

May Bay in Koh Phi Phi Leh is misschien wel het mooiste stukje van Thailand. De verbluffend mooie baai is aan drie kanten omgeven door hele steile, hoge kliffen. Het lichtgroene kraakheldere water is oogverblindend mooi. Ik kreeg er geen genoeg van. Je hoeft overigens geen capriolen uit te halen om hier te komen, zoals in de film. Maya Bay is alleen per boot bereikbaar en je kunt niet overnachten op dit eiland. Voor strandliefhebbers is Koh Phi Phi echt de ultieme plek om te zien!

Het prachtige uitzicht op de kalkstenen rotsen van de Ko Phi Phi eilanden

Backpackers eiland

De Phi Phi-eilanden zijn een groep van zes eilanden behorend tot de provincie Krabi in Thailand. Ze liggen op de overgang tussen de Phuketzee en de Andamanse Zee. Koh Phi Phi Don en Koh Phi Phi Leh zijn de twee grootse van deze zes eilanden. Alle eilanden zijn autovrij, je doet hier alles per voet, boot of per fiets. Koh Phi Phi Leh is een onbewoond eiland.

Koh Phi Phi Don

Alle toeristen verblijven dan ook op Koh Phi Phi Don. Het eilandje is heel klein en gezellig, je krijgt hier echt het surfer en backpackers gevoel door alle Beach bars en hostels. Het eiland is een echt party eiland. Je kunt hier eens per maand helemaal uit je dak gaan op de bekende Full Moon parties. De tropische en avontuurlijke sfeer uit de film ‘The Beach‘ is hier letterlijk te proeven! Met een longtailboot kun je de prachtige baaien gaan verkennen, of je kunt gaan snorkelen, duiken en chillen op de parelwitte bountystranden. Ook heb je hier de meest prachtige zonsondergangen waar je van kunt genieten. Welcome to amazing Thailand, this must be heaven!

Golden Hour in Railay Beach

Maya Bay: Reality check

Om bij Maya Bay te komen pak je dus een longtailboot. Bij aankomst kreeg ik echter een heuse reality check. De werkelijkheid viel vies tegen in vergelijking met de verwachtingen die de film had geschept. Een idyllisch en verlaten stuk strand in een prachtige baai, afgesloten van de rest van de wereld? Nee, niet echt.

Langs het strand lagen een stuk of 15 speedboten op een rij in het water geparkeerd die het fraaie uitzicht op de baai ontnamen. Ook ontkwam je niet aan de hordes toeristen die overal op dit mini-eilandje heen krioelden als mieren op een hoop. Begrijp me niet verkeerd, het is een prachtige locatie, alleen zonde dat het zo commercieel wordt uitgebaat. Het massatoerisme heeft dit eiland duidelijk geen goed gedaan. Het strand dat dagelijks rond de vijfduizend bezoekers trok, heeft hierdoor te kampen gehad met een grote sterfte van het koraal. Geen verrassing lijkt mij.

Maya Bay, Ko Phi Phi Leh in Thailand

Duurzaam herstel van Maya Bay

Gelukkig besloot Thailand in 2018 om Maya Bay voor ruim 4 jaar te sluiten voor het toerisme zodat het strand en koraal kon herstellen van de milieuschade. Dit besluit was wel een enorme douw voor de lokale economie. Maya Bay en het nationaal park waar ze deel uit van maakt, was namelijk goed voor wel 555 miljoen baht per jaar aan inkomsten. In de tussentijd zijn de faciliteiten verbeterd. In de toekomst zullen speedboten gelukkig geweerd worden uit de baai en zal het aantal bezoekers per dag worden beperkt.

Het uitzicht op het strand vanaf het water

Snorkelen

Je kunt je goed vermaken op deze eilanden. Er valt meer te zien en doen dan alleen maar zon, zee en strand. Mogelijkheden genoeg in het water, zoals snorkelen. De beste plekken om te gaan snorkelen zijn Pileh Lagoon, Hin Klang, Ao Nui Bay, Loh Sama Bay en Mosquito Island.

Duiken

Je kunt hier je PADI-brevet halen, met het kristalheldere water en kleurrijk koraal is er geen betere plek om dit te doen. Je kunt gaan duiken naar tropische vissen, haaien en zelfs een gezonken schip, namelijk het wrak van de King Cruiser.

Wandelen of hiken

Je kunt een wandeling doen naar Koh Phi Phi viewpoint, 200 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht is fantastisch, maar vanwege de enorme hitte, een uitdaging die niet voor iedereen is weggelegd. De temperatuur is hier overigens gemiddeld iedere dag wel 30 graden, een heerlijk tropisch klimaatje.

Kajakken en eilandhoppen in Koh Phi Phi

Je kunt ook per kajak de prachtige omgeving van de baaien gaan verkennen en genieten van de uitzichten. Bezoek ook de andere omliggende eilanden zoals het schiereiland Railay, Monkey Bay en James Bond eiland.

Railay Beach in Krabi

Railay Beach

Naast Maya Bay behoort Railay Beach ook tot een van de mooiste stranden van Koh Phi Phi. Ao Phra Nang Beach en Railay Beach zijn omgeven door bijzondere kalkstenen rotsformaties die uit de zee rijzen. Ook hier kom je alleen per boot. Vermijd de brandende zon tijdens het middaguur en plan je bezoek in de ochtenduren of tegen het einde van de middag voor een mooie zonsondergang.

Monkey Bay

Je raadt het al, Monkey Bay op Koh Phi Phi Don is de thuisbasis van schattige aapjes. Tussen de parelwitte stranden en kalkstenen rotsen vind je hier een kolonie brutale aapjes die graag gevoed wordt door toeristen. Je komt hier per boot en neem eten mee, anders zijn deze pluizige vriendjes niet zo lief meer tegen je!

Bezoek James Bond eiland

Vanuit Krabi kun je ook een bezoek brengen aan James Bond eiland Phang Nga Bay met de wereldberoemde rots uit de klassieke film. Je kent de scène vast wel van Roger Moore met zijn pistool uit The Man With The Golden Gun uit 1974. Ook een mooie plek om te gaan kajakken overigens.

Pileh Lagoon

Pi Leh Bay is een van de meest indrukwekkende plekken op Koh Phi Phi Leh. Het is ook wel bekend als Pileh Lagoon of Pileh Cove. Het is als het ware een kloof die Koh Phi Phi Leh bijna in tweeën verdeelt. Vanaf Koh Phi Phi Don duurt het 30 minuten om hier te komen. Het is ook een van de beste plekken om te gaan snorkelen. Vanwege de enorme kliffen is de baai meestal in schaduw gehuld, behalve tussen 11:00 en 13:00 uur. De beste tijd om de buitengewone schoonheid van het smaragdgroene water vast te leggen met je camera.

Relax en neem een Thaise massage

Je kunt op Krabi ook volop genieten van de heerlijke wellness, yoga en spa arrangementen. Je vindt er enkele van de beste spa- en massagebehandelingen in Thailand. Deze worden overal aangeboden, ook in hotels, stadscentra en langs het beroemde strand, Ao Nang. Er is volop keuze en het is in vergelijking met Nederland spotgoedkoop! Het zal je super goed doen, laat alle stress varen en wordt helemaal Zen tijdens je vakantie!

Hoe kom ik hier:

Koh Phi Phi is het beste te bereiken vanuit Krabi. Je vliegt eerst direct vanuit Amsterdam naar Phuket en van daaruit kun je de boot of vliegtuig nemen naar Krabi. Er gaan dagelijks meerdere boten richting het eiland. 

Het oogverblindende kristalheldere water in het Zuiden van Thailand

Reisadvies Maya Bay & Koh Phi Phi

De beste reistijd voor Koh Phi Phi is van december tot april. Vanaf 1 januari 2022 is Maya Bay weer open voor het pubiek. Tijd dus om je vakantie te boeken naar dit tropische paradijseiland!

Meer lezen over tropische paradijs eilanden? Lees dan ook:

Interessant? Bewaar mijn artikel met de beste tips voor Maya Bay en Koh Phi Phi in Thailand op Pinterest voor later!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.