Menu

De beste reisbestemmingen voor vegetariërs

De beste reisbestemmingen voor vegetariers en vegans YourTravelReporter.nl

Vroeger was ik als vegetariër in de minderheid en mocht ik blij zijn als er 1 of hooguit twee vegetarische gerechten op het menu stonden als ik uit eten ging. Gelukkig is dit tegenwoordig (na 25 jaar vegetariër zijn) eindelijk anders!  Vegan en vegetariër zijn – is hip en zelfs de nieuwe trend! Het is beter voor je gezondheid, voor het milieu en diervriendelijk! In Nederland komen er dan ook steeds meer Vegan Hotspots bij, daar ben ik erg blij mee! Londen staat zelfs bekend als Vegan hoofdstad van de Europa. Niet alle landen spelen in op deze trend helaas. Dus ga je op reis en wil je weten waar je moet zijn? Naar welke landen kun je als vegetariër het beste op reis als je goed en lekker plantaardig wilt gaan eten? Ik zet de 6 beste reisbestemmingen voor vegetariërs op een rij!  

#1 India: Walhalla voor vegetariërs

Mijn favoriete keuken! India is overwegend een vegetarisch land vanwege het Hindoeïsme. Als vegetariër kom je hier dus echt aan je trekken. Hier vind je de omgekeerde wereld, in plaats van te zoeken naar de vegetarische gerechten op het menu, is er een speciale kleine sectie voor de non-veg eters! Van hapjes als samosa’s, pakora’s, dal’s en curry’s word ik echt een blij mens. De gerechten verschillen per regio, dus in het Noorden van India (thali’s) kun je weer genieten van andere lekkernijen dan in het zuiden (dosa’s bijvoorbeeld).

Nog een leuk voordeel, in tegenstelling tot Nederland is het Indiaas eten hier spotgoedkoop! Voor een paar euro heb je al een warme overheerlijke complete maaltijd. Overal waar ik kom ga ik altijd op zoek naar Indiase restaurants als het lokale eten me niet bevalt. Want net als Chinese restaurants zitten ze bijna overal ter wereld!

#2 Suriname

Suriname is een melting pot van diverse culturen, dit zie je ook terug in de keuken. Hier kun je dan ook lekker smullen van vegetarische nasi/bami’s bij de Javaanse Warungs of de zachtste Roti bij Roopram’s. Vegetarische pom, saotosoep of rijsttafels, genoeg om uit te kiezen! Fingerlicking good food.

De beste reisbestemmingen voor vegetariers en vegans YourTravelReporter.nl
Heerlijke streetfood in Mauritius

#3 Mauritius

De meerderheid van de bevolking op Mauritius bestaat uit Hindoes. De keuken komt dus sterk overeen met die van de Indiase keuken met een mix van andere culturen. Wat Mauritius echter onderscheid is haar uitstekende Streetfood! Als toerist op dit eiland mag je dit niet missen! Normaal word je gewaarschuwd om niet te eten van straatverkopers, maar hier is het veilig. Wat is de beste streetfood op Mauritius? Probeer zeker de Chana Puri’s, de welbekende Samosa’s, Dholl Puri & Roti’s, Boulettes, de Haleem (linzensoep) en de Gato Patate gemaakt van zoete aardappelen. Sommige snacks deden me denken aan de Surinaamse-Hindostaanse keuken, zoals de Gato Pima. Ik ken dit gerecht vanuit huis als Phulauwri, echt grappig de overeenkomsten!

#4 Indonesië

De Indonesische keuken is in Nederland en voor mensen met Surinaamse roots welbekend. Deze gerechten kom je dan ook tegen op de verschillende eilanden als Java & Bali. Nasi goreng (gebakken rijst), bami, gado gado met tofu, loempia’s en spekkoek. Eigenlijk niets nieuws onder de zon, maar wel lekker!

#5 Thailand

De Thaise keuken is zo lekker! Omdat Thailand een Boeddhistisch land is, heb je hier best wel veel keus als vegetariër en vegan zijnde. My kinda place! Ook hier kun je gewoon veilig van de straattentjes eten zonder ziek te worden. Ik kreeg er in ieder geval geen last van. Ze maken namelijk het gerecht voor je neus klaar met de verste ingrediënten. Leuk om te zien en om uit te proberen. Rijst met groenten in een rode of groene kokoscurry, heerlijk! Als vleesvervanger kun je tofu krijgen of vervangen door nog meer groenten.

#6 China

China staat erom bekend dat hier alles wordt gegeten …slang, kat, rat, hond! Niet echt om blij van te worden als vegetariër en dierenliefhebber! Je kunt je voorstellen dat ik daarom uiterst voorzichtig was met mijn voedsel tijdens mijn reizen door China en Tibet. Daarom is het handig om een paar woordjes Chinees te leren. Of installeer een goede vertaalapp. Let erop: in China kun je geen gebruik maken van Googleservices dus duik hier van tevoren even goed in, niet pas als je daar al bent. Of memoriseer alvast het volgende: Ik eet geen vlees: wǒ bù chī ròu. Ik eet geen vis: wǒ bù chī yú. Ik eet geen zuivel: wǒ bù chī rǔ zhìpǐn.

Oja, ik bestelde ook altijd tegelijk een lepel (Sháozi) omdat ik niet met stokjes kan eten! Ok nu over naar het eten: tot mijn verbazing kwam ik erachter dat ze in China meer groenten gerechten kennen dan ik had verwacht! In ieder geval meer dan mijn Chinese toko in Den Haag! Er valt dus meer te kiezen dan alleen de vegetarische Tjap Tjoy of fried rice. Een aangename verrassing dus! Ook kun je bij de meeste restaurants wel dumplings (Dimsum) krijgen, de Tibetaanse versie – de momo blijft echter wel mijn favoriet! Ook grappig: de bekende Chinese draaitafels uit restaurants in Nederland hebben ze hier daadwerkelijk ook in gebruik!

Dit waren de 6 beste landen om als vegetariër op reis te gaan! Met Azië zit je dus eigenlijk altijd wel goed. En waar gaat jouw volgende reis naartoe?

Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.