Een lokaal festival meemaken is een hoogstandje tijdens je reis door Ladakh in India. Ladakh is sowieso al een bijzonder indrukwekkende bestemming, maar een Boeddhistische festival bijwonen hoog in de Himalaya’s is voor velen een droom die uitkomt! Net als voor mij! In de zomer van 2014 stond het plaatsje Leh in Ladakh in het teken van het Kalachakra festival. Ik had toen het geluk om hierbij te zijn want het viel samen met mijn rondreis! Wat een geluk, een festivalreis in Ladakh India en ook nog eens eentje waar de Dalai Lama himself bij aanwezig zou zijn om teachings te geven! Mijn vakantie kon niet meer stuk. Je leest hier mijn verslag van deze bijzondere ervaring.
Festivalreis in Ladakh India: het Kalachakra festival
Het Kalachakra festival is één van de belangrijkste boeddhistische festivals in het kalenderjaar. Hiernaast is het ook de hoogste initiatie die door de Dalai Lama persoonlijk wordt voltrokken. Het was voor de tweede keer dat dit festival in het prachtige en indrukwekkende Ladakh in India plaatsvond. De laatste keer was overigens wel 45 jaar geleden in 1976. Het festival en de 10-daagse bijbehorende teaching trok een publiek van wel 150.000 mensen! De Dalai Lama was hierbij te gast en sprak de bezoekers toe over wereldvrede.
Een indrukwekkend samenzijn in Ladakh
Het was een indrukwekkende belevenis om zoveel toegewijde boeddhisten bij elkaar te zien.
De organisatie van het festival was uitmuntend. Dit kwam mede door assistentie van ruim 10.000 vrijwilligers. Overal liepen wel lokale dames rond met witte sherpa’s over hun traditionele kledij met de tekst ‘Can I help you?’. Zij zorgden er persoonlijk voor dat alles vlekkeloos verliep.
Sfeer van harmonie in de drukte
Ondanks het grote aantal bezoekers, heerste er een harmonieuze gemoedelijke sfeer.
De beveiliging was zeer strikt. Zodra je het festivalterrein even verliet en terugkwam, werd je opnieuw grondig gefouilleerd. Het dagprogramma bestond uit dansvoorstellingen, het chanten van gebeden, de creatie van de zandmandala en onderricht gegeven door de Dalai Lama.
De lotushouding
Voor mij als westerling zijnde was het een ware belevenis om tussen het boeddhistisch publiek te mogen zitten. Een mooie plek zien te bemachtigen om alles goed te kunnen aanschouwen, was erg belangrijk. Maar er waren geen stoelen of krukjes aanwezig, helaas! Ik had me beter voor moeten bereiden en een meditatiekussen of een matje moeten meenemen. Het was niet anders! Voor mij betekende dit in de lotushouding plaatsnemen op de harde grond.
Begeef je onder de locals en Tibetaanse pelgrims in prachtige kledij
De lokale mensen waren speciaal voor de gelegenheid uitgedost in de meest prachtige klederdracht. Overal om je heen zag je pelgrims gebedsmolens draaien, prostraties maken en mantra’s opzeggen met behulp van mala’s. Het vak recht tegenover het podium kleurde helemaal rood door de tienduizenden aanwezige boeddhistische monniken in hun rode gewaden. Hier en daar snelden ze door het gangpad met hete kannen jakboter thee. Wat een drukte van belang!
Een kleurrijk spektakel
In de loop van de middag begon de zon fel te branden. Hierdoor veranderde het festivalterrein in een oneindige regenboog van gekleurde parasols. Het was een prachtig gezicht! Aan de ene kant had je de ongerepte schoonheid van de ruige Himalaya’s op de achtergrond. Aan de andere kant het hypnotiserende gechant van de monniken. Het geheel zorgde voor een mystieke en speciale ambiance. Wat voelde ik mij gezegend om hier deel van uit te mogen te maken!
Foreigners in VIP ruimte
De overgrote meerderheid van de aanwezigen bestond uit boeddhisten uit de lokale regio’s van Ladakh, Zanskar en Spiti. Dit zijn nauwe culturele neven van de Tibetanen. Daarnaast waren er duizenden overige geïnteresseerden aanwezig die speciaal voor het festival waren afgereisd naar Leh. Naar schatting 4000 mensen uit het buitenland. Deze ´’foreigners’ mochten plaatsnemen in een speciale vak links van het podium. Een bijzondere voorkeurspositie. Voor deze mensen werd er een speciale vertaling van het Tibetaanse onderricht verzorgd via de FM-radio.
Wat zeer opmerkelijk was, was dat tussen deze ‘buitenlanders’ zich ook honderden ‘verwesterde’ Tibetanen bevonden. Ze waren vooral gekomen voor de cultuur van Ladakh. Omringd door de Indiase Himalaya’s, haar authentieke kloosters en gebedsvlaggen vertoont het gebied namelijk veel sterke fysische en culturele overeenkomsten met Tibet. Ladakh wordt niet voor niets ook wel ´’Little Tibet´’ genoemd.
Verjaardag
Wat het evenement extra bijzonder maakte, was dat de Dalai Lama zijn 79e verjaardag vierde.
De viering was hartverwarmend en inspirerend. Met 120.000 aanwezige toegewijde boeddhisten en nog veel meer deelnemers via de live webcast, sprak de Dalai Lama zijn diepe dankbaarheid en waardering uit. Ook aan alle anderen over de hele wereld die hem de beste wensen stuurden. Vooral aan de Tibetanen in Tibet, die in het geheim zijn verjaardag vieren en in hun harten bidden voor zijn lange leven.
Boeddhistische Festivals in Ladakh India
Mocht je naar Ladakh willen reizen, dan is het slim om de festival kalender te raadplegen. Als je reis samenvalt met een van de speciale festivals, dan val je met je neus in de boter. Jaarlijks vindt op 30 juni en 1 juli het Hemis festival plaats. Het Hemis festival wordt gevierd in het 300 jaar oude Hemis-klooster. Dit evenement wordt elk jaar gevierd op de geboortedag van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya’s. Het is een tweedaagse feest dat de overwinning van het goede op het kwade markeert.
Reistips voor een Festivalreis
Wil je ook zo’n indrukwekkende festival meemaken in India?
Met de groepsrondreis India – Spiti & Ladakh van Sawadee bestaat de mogelijkheid om het Hemis of Dakthok festival mee te maken. Ook Shoestring verzorgt festivalreizen naar India.
Of neem ook een kijkje bij de individuele rondreizen van Riksja Travel. Zoek je goedkope vliegtickets naar India, kijk dan eens bij KLM. Laat je betoveren door Incredible India en ga op expeditie dwars door de spectaculaire Himalaya. Voor een lijst met alle festivaldata in Ladakh klik je hier.
Als je naar India reist, heb je een visum nodig en dient je paspoort nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk alles online regelen en een
E-visum aanvragen.
Ladakh is een zeer bijzondere en inspirerende bestemming. Hier vind je de Tibetaanse cultuur nog springlevend en in volle glorie terug.
Boek je vakantie naar India
Lijkt het je wel wat om op avontuur te gaan naar India? Boek je geheel verzorgde reis bij:
Wil je meer lezen over mijn avontuurlijke rondreis door India? Lees dan ook:
- 5 x de leukste bezienswaardigheden in Leh Ladakh
- Taj Mahal bezoeken? Alle info + tips
- Delhi in 24 uur? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen!
Ben je net als ik, gek op de ongerepte en woeste natuur? Dan zijn de volgende bestemmingen zeker interessant voor jou:
No Comments