Menu

Voorbereiden op je PADI open water duikbrevet

Voorbereiden-op-je-PADI-open-water-duikbrevet-YourTravelReporter.nl

Ik heb altijd al willen leren duiken. Na mijn eerste snorkel ervaring in de Caribbean kon ik niet wachten om te gaan duiken. Het onderwaterleven fascineert me enorm! Het zien van de kleurige vissen en mooi koraal hebben een rustgevende werking op me. Ik heb een paar jaar geleden in Maleisië dan ook een introductieduik gedaan om kennis te maken met het duiken. Dat was een erg spannende ervaring en ik was zo zenuwachtig! Het was een nogal commerciële en toeristische bedoening dus mijn introductie duik was voorbij voordat ik er erg in had helaas. Ook werd je niet echt goed voorbereid op wat je allemaal te wachten staat tijdens een duik. Duiken is hartstikke mooi, maar wel een sport die je goed voorbereid moet aanpakken omdat het ook gevaarlijk kan zijn. Vandaar dat ik nu voor mijn PADI open water-brevet wil gaan. Om het deze keer goed te doen en uitgebreid te genieten van het onderwaterleven! Maar wat komt er allemaal bij kijken? Ik ging op onderzoek uit en deel hier mijn bevindingen met je. Misschien denk je er ook wel over om voor je PADI open water-brevet te gaan en heb je wat aan mijn tips! Voorbereiden op je PADI open water duikbrevet, zo doe je dat!

Voorbereiden op je PADI open water duikbrevet

Duiken op Bonaire

Duiken kan heel spannend zijn. Mijn laatste en eerste duik was een paar jaar terug, dus ik heb nu alweer de zenuwen voor ons komende duikavontuur op Bonaire. Bonaire staat bekend als ‘Diver’s Paradise‘ en is daarom bij uitstek de perfecte locatie om een duikcursus te gaan doen. Je vindt hier een van de mooiste duikplekken ter wereld en ik ben dan ook erg benieuwd hoe het gaat zijn!

Dieptevrees

Waarom het me zo spannend lijkt, is omdat ik ergens dieptevrees heb. Raar nietwaar? Ik heb mijn zwemdiploma A en kan gewoon zwemmen, maar ergens ben ik toch bang dat ik ga verdrinken als ik geen grond meer onder me zie of voel. De juiste term hiervoor is dieptevrees. Voor onze vakantie wil ik hier nog aan gaan werken en tijdens onze eerst week op het eiland. Dan wil ik me als een vis in het water gaan voelen so to speak en me zo comfortabel maken met het onder water zijn dat ik hier geen last meer van heb. Natuurlijk zijn er ook andere vragen die me te binnen schieten, zoals of je wel mag duiken met contactlenzen in en of er vereisten zijn waaraan je moet voldoen voor de duikcursus.

Kun je duiken met contactlenzen in?

Een belangrijke vraag voor de brillen en contactlensdragers onder ons. Het wordt aangeraden om niet te duiken met contactlenzen omdat er bacteriën achter je lenzen kunnen kruipen. Dit kan voor nare toestanden zorgen zoals ernstige oogontstekingen. Je wilt geen oogontsteking oplopen lijkt me! Wat je wel kunt doen, is vooraf een voorraadje daglenzen kopen. Elke dag dat je gaat duiken kun je een nieuw setje in doen en deze gooi je na het duiken gelijk weg. Zo is er geen kans op infectie van de ogen. Probleem opgelost! Tijdens het duiken zijn zachte lenzen trouwens beter, de kans om deze kwijt te raken is minder (omdat ze groter zijn) en omdat ze meer zuurstof doorlaten dan harde lenzen. Trouwens, zout water en lenzen kan erg prikken, dus niet schrikken de eerste keer dat dit je gebeurt! Je kunt daarnaast ook duikbrillen op sterkte halen als het een blijvende hobby van je wordt in de toekomst!

Tip: als je je duikbril onder water afdoet, houd dan wel je ogen dicht want anders verlies je je lenzen!

Vereisten voor je PADI Open Water duikbrevet

Natuurlijk moet je gezond en fit zijn om te gaan kunnen duiken. Als je last hebt van hartkwalen of andere ernstige ziektes is het duiken geen goed idee. Tijdens je PADI zul je moeten laten zien dat je in staat bent om 200 meter te kunnen zwemmen en 10 minuten watertrappelen. Krijg je het al benauwd bij de gedachte of je dat wel gaat redden? Hier nog een! Bereid je voor en ga in aanloop naar je vakantie alvast oefenen of trainen om aan je conditie te werken. Ik ben van plan om weer volop te gaan boksen, kan geen kwaad lijkt me!

Oefen met ademhalen door je mond

Het kan best lastig zijn om te wennen aan het ademhalen door je mond. We zijn namelijk zo gewend om adem te halen door ons neus dat je het haast niet door hebt. Bij het ademhalen door je mond moet je hier bewust bij stil staan. Althans dat had ik tijdens mijn eerste introductie duik. Ik kreeg het benauwd en herinnerde me toen weer adem te halen door mijn mond! Je vergeet dit zo makkelijk omdat het een automatisch proces is (door je neus ademen). Je kunt thuis alvast oefenen door bijvoorbeeld door een rietje te ademen of andere soortgelijke oefeningen. Zorg ervoor dat je hier vertrouwd mee raakt.

Kun je zeeziek worden tijdens het duiken?

Ja dat kan inderdaad! Neem geen risico en neem vooraf een pil in tegen zeeziekte, het is zonde als je eerste duik verpest wordt omdat het water teveel deint en je lichaam hier niet aan gewend is.

Praktische tips voor je echte duik

Ga niet de avond voor je eerste duik stappen en drinken tot in de late uurtjes. Duiken met een kater is geen pretje. Kans is groot dat je dan gedehydrateerd bent en helemaal niet zult kunnen genieten van je duik. Ook voor je oriëntatiegevoel onder water lijkt het me geen goed idee! Zorg er daarom voor dat je compleet uitgerust en helder bent op de dag van je duik. Misschien is het zelfs een idee om voor je duik thuis nog even te mediteren of iets anders te doen waar je rustig van wordt. Relaxed beginnen aan je duik is key!

Geniet van je duik!

Wat ik heb geleerd van mijn eerste introductieduik en wat ik een belangrijke les vind, is het volgende. Vergeet niet te genieten van het hele proces! Je bent natuurlijk aan het leren en je moet examen doen, maar vergeet niet te genieten van het proces. Laat je niet opjagen omdat een ander de dingen wat sneller oppikt of kan, doe het op je eigen tempo, als je er maar van geniet. Remember, it’s about the journey, not the destination! Meer weten? Lees dan mijn artikel Duiken op Bonaire: alles wat je moet weten + tips. Wil je je alvast goed inlezen in wat je te wachten staat? Dan is het PADI Open Water cursuspakket misschien wat voor je.

Ook op vakantie naar Bonaire?

Lijkt het je wel wat om op vakantie naar Bonaire te gaan? Je vliegt in ongeveer 9,5 uur van Amsterdam naar Bonaire. Boek een vliegticket met KLM of vergelijk eerst alle goedkope vluchten op Skyscanner.
Wil je lekker onbezorgd op vakantie? Bekijk dan hier het aanbod van de kant-en-klare pakketreizen van TUI. Zelf een hotelletje regelen? Dat doe je het beste via Booking.com. Op Bonaire heb je echt een huurauto nodig, deze boek je gemakkelijk bij Sunny Cars.

Bekijk hier alle actuele aanbiedingen bij:

Meer lezen over Bonaire?

Nog een keer nalezen? Bewaar mijn tips over voorbereiden op je PADI open water duikbrevet op Pinterest voor later!

De foto’s in dit artikel heb ik genomen vanuit de Glassbottom boot op Sint Maarten. Ook een prachtige locatie om te gaan duiken!

2 Comments

 • Handige Tips
  24 mei 2022 at 13:15

  Die praktische tips kon ik wel goed gebruiken haha. Elke keer als we het proberen, al is het snorkelen. Dan ben ik toch even angstig. Ik denk namelijk meteen altijd dat ik een haai ga tegen komen hahah…

  Reply
  • your travel reporter
   25 mei 2022 at 15:06

   Haha zo herkenbaar! Fijn dat je wat hebt aan mijn tips! Jij hebt btw ook heel veel handige tips over van alles zeg, op je website! Groetjes, Mila

   Reply

Laat een reactie achter

error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.