Menu

Wat te doen in Leh Ladakh? 5 x de leukste activiteiten

In Leh Ladakh voelt het alsof je in een andere wereld bent aanbeland. Het plaatsje heeft zo’n bijzondere aantrekkingskracht door zijn mystiek, cultuur en mensen dat veel backpackers hier nog maandenlang blijven plakken op ontdekkingstocht. Leh is een stad in het noorden van India en de zomerhoofdstad van het Indiase unieterritorium Ladakh. Het is tevens de hoofdplaats van het gelijknamige district Leh. De stad ligt vlak boven de Indusvallei in het zuidwesten van het Tibetaans Hoogland en staat daarom ook bekend als ‘Little Tibet’. Wat is er allemaal te zien en doen in Leh Ladakh? Lees hier mijn beste tips voor de leukste bezienswaardigheden in Leh!

De Indus rivier in Ladakh en schitterende Himalaya gebergte.

De leukste bezienswaardigheden in Leh Ladakh

Het bijzondere plaatsje Leh is omringd door de Himalaya’s en ligt nabij het omstreden gebied Jammu en Kashmir. De grenzen met buurlanden China en Pakistan zijn hermetisch afgesloten. Desondanks is het een magische stad om te vertoeven. Er zijn talrijke bezienswaardigheden, je kunt vanuit Leh excursies doen naar hele bijzondere oude kloosters in de omgeving of zelfs gaan hiken in de Nubra Vallei. Met zijn 3500 meter is Leh één van de hoogst gelegen steden ter wereld. Bij aankomst zal je lichaam even moeten wennen aan de hoogte. Neem genoeg paracetamol mee en drink veel water, want deze unieke bestemming is je hoofdpijn meer dan de moeite waard! Ben je benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden in Leh? Lees dan snel verder!

#1 Verken de straten van Leh

In Leh kun je lekker de stad gaan verkennen en door de straten gaan slenteren. Je zult je geen moment vervelen. Zeker de fotografen onder ons. Je zult op iedere hoek van de straat iets zien wat je intrigeert. De mensen, de winkels, de mix van culturen, genoeg om je ogen de kost te geven.

Het magnifieke uitzicht op de Himalaya’s en de Stok Kangri (6153 meter hoog) vanaf Leh Palace.

#2 Ontdek het oude Leh Palace

Het is even klimmen, zeker op deze hoogte van 3500 meter, maar het uitzicht over de stad vanaf het Leh Paleis is magnifiek en mag je zeker niet overslaan! Het Leh Paleis, ook wel bekend als ‘Lhachen Palkhar’, is een voormalig koninklijk paleis uit de 17e eeuw en één van de mooiste attracties in Leh. Gebouwd ten tijde van koning Sengge Namgyal, voormalige bewoner van het paleis. Het negen verdiepingen tellende zandgekleurde paleis herbergt nu een museum en een gebedsruimte. Het hoogtepunt van deze bezienswaardigheid is het weidse uitzicht op de stad Leh vanaf het dak en de omliggende bergketen Zanskar.

Het uitzicht in Leh Ladakh tijdens zonsondergang

Het Leh Paleis is gemodelleerd aan het Potala Paleis in Lhasa (Tibet) en hoewel een aanzienlijk deel van het paleis in puin ligt als gevolg van de invasie van Kasjmir in de 19e eeuw, blijft het statige paleis een bijzondere plek om te verkennen. Binnen vind je prachtige boeddha relikwieën, schilderijen, oude gebruiksvoorwerpen en artefacten die de muren sieren, waarvan de meeste bijna 450 jaar oud zijn.

#3 Geniet van het prachtige uitzicht vanaf Shanti Stupa

Shanti Stupa is één van belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Leh. De Shanti Stupa is een boeddhistische stoepa met witte koepels gebouwd op de heuveltop in Chanspa, Leh. Het is gebouwd ter bevordering van de wereldvrede en om 2500 jaar boeddhisme te herdenken.

detail van de Shanti Stoepa in Leh Ladakh India
Prachtige details van de Shanti Stupa in Leh

Deze religieuze plek, gelegen op de bergtop, biedt ook een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving en is dus een must-see. Het is even een klim via de trappen, doe rustig aan en neem voldoende water mee. Deze attractie in Leh werd gebouwd als onderdeel van de Peace Pagoda Mission door de Japanse boeddhistische Bhikshu. Onder de stoepa bevindt zich het relikwie van de Boeddha.

Tip: De beste tijd om de Shanti Stupa te bezoeken is bij zonsopgang en zonsondergang, want tijdens de ‘golden hour’ is het uitzicht vanaf deze plek spectaculair.

#4 Rondstruinen over de drukke Bazaar van Leh

Op de belangrijkste hoofdstraat vind je de gezellige bazaar. Winkeltjes, groenten, kruiden,  Tibetaanse beelden en mala’s. Wat je ook zoekt, hier is het te vinden. En anders is het een genot om het gehele tafereel gade te slaan vanaf de zijkant en gewoon mensen te bekijken. 

De Jama Moskee, het hoger gelegen Leh Palace en de Bazaar.

#5 Breng een bezoek aan de Jama Moskee

Leh ligt tussen China en Pakistan. Je vindt hier een voornamelijk boeddhistische gemeenschap die in vrede samenleeft met de Islamitische minderheid. De Jama Masjid tref je aan in het hart van de stad vlakbij de bazaar en is de oudste moskee van Ladakh. Het is gebouwd in de 17e eeuw en versierd met prachtige mozaïek en schilderingen in het interieur. Toeristen zijn van harte welkom.

Reistips

Als je naar India reist, heb je een visum nodig en dient je paspoort nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk alles online regelen en een
E-visum aanvragen. Dit was voorheen wel anders, dan was je uren zoet met wachten op het consulaat in Den Haag. Voor meer informatie klik je hier. Ik heb hele goede ervaringen met deze organisatie, binnen een paar dagen heb je je E-visum in huis via de e-mail.

Handige tips? Bewaar mijn 5 leukste bezienswaardigheden in Leh Ladakh op Pinterest voor later!

Ervaar Incredible India

Ben je benieuwd geworden naar Leh Ladakh en de indrukwekkende Tibetaanse kloosters?
Je kunt georganiseerd naar Ladakh reizen met de groepsrondreizen India van Sawadee of Shoestring. Een individuele rondreis boek je via Riksja Travel.
Zoek je goedkope vliegtickets naar India, kijk dan eens bij KLM. Laat je betoveren door Incredible India en ga op expeditie dwars door de spectaculaire Himalaya.

Ladakh is een zeer bijzondere en inspirerende reisbestemming. Hier vind je de Tibetaanse cultuur nog springlevend en in volle glorie terug. Anders dan in Tibet zelf. Mijn reis in 2014 viel samen met de 33e editie van het Kalachakra festival. Lees hier mijn verslag van dit bijzondere en memorabele evenement met teachings van de Dalai Lama.

Boek je vakantie naar India

Lijkt het je wel wat om op avontuur te gaan naar India? Boek je geheel verzorgde reis bij:

Shoestring - India

Wil je meer lezen over mijn avontuurlijke rondreis door India? Lees dan ook:

Ben je net als ik, gek op de ongerepte en woeste natuur? Dan zijn de volgende bestemmingen zeker interessant voor jou:

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.