Menu

Duurzaam toerisme op Mauritius eiland: groen op vakantie

Mauritius eiland, beroemd om haar kleurrijke landschappen, cultuurrijke dorpen en spectaculaire lagune, zet zich in om duurzaam toerisme te verbeteren. Zo zijn er verschillende partijen en initiatieven op het eiland om iedereen bewust om te laten gaan met de omgeving. Daarnaastbiedt het eiland in de Indische Oceaan ook veel opties voor reizigers die bewust om willen gaan met het milieu. Ik zet een aantal van deze initiatieven die Mauritius heeft opgezet voor een betere en duurzamere toekomst voor toerisme op een rijtje.  

Chamarel Waterval op Mauritius

Natuur ontdekken op een verantwoorde manier

Verschillende toeristische organisaties hebben stappen ondernomen om de natuur op het eiland te behouden en te beschermen. Een voorbeeld is EbonyForest, een beschermd gebied van 50 hectare met unieke flora en fauna. Wie hier een excursie boekt, krijgt naast uitgebreide kennis over de inheemse soorten een rondleiding door het gebied zonder dat de natuur wordt aangetast. Er zijn afgebakende wandelpaden aangelegd die goed onderhouden worden, waardoor bezoekers op een verantwoorde manier het gebied kunnen bezoeken. Daarnaast wordt de opbrengst van de excursies gebruikt voor het behoud van het gebied en omnieuwe onderzoeksprogramma’s te ondersteunen.

➞ Bekijk hier nog meer tips over De mooiste bezienswaardigheden van Mauritius

Ecolodges op Mauritius eiland

De door groen omringde Ecolodges zoals OtenticEco Tent, gelegen in het dorp Deux Frères, bieden milieuvriendelijke accommodaties en activiteiten voor toeristen. Er zijn onder andere e-bikes van DunienZîl en andere elektrische vervoersmiddelen beschikbaar. Zo ga je met een gerust hart op vakantie.

Waterfront Caudan in Mauritius

Beschermen van het Oceaanleven

Lokale organisaties zoals Dodo Divers Ltd en EcoDive Mauritius houden zich bezig met de kwaliteit van het oceaanleven. Met koraalkwekerijen en duurzaam duiken, zorgen deze organisaties voor het beschermen van de kwetsbare zeebodem.

Mauritius: waar groen en cultuur samenkomen

Reizen naar Mauritius eiland betekent in contact komen met de lokale bevolking en hun diverse cultuur ontdekken. Het eiland kent vele tradities en om deze reden zijn er initiatieven opgezet om deze te behouden. De route “Nou Artizan” die wordt georganiseerd door TheFriendlyDodo, laat reizigers en lokale kunstenaars en ambachtslieden elkaar ontmoeten. Voor deze unieke ervaring hebben zij in 2022 de Sustainability Awards gewonnen.

➞ Bekijk hier tips over Port Louis op Mauritius: de leukste dingen om te doen

De beste reisbestemmingen voor vegetariers en vegans YourTravelReporter.nl

Food Tours & Local life op Mauritius eiland

Een andere bijzondere excursie is Mautourco’s: “vis ma vie de Mauricien” (leef mijn leven als Mauritiaan), waarin een kijkje wordt gegeven in het dagelijks leven van Mauritianen. Door het vangen van vis op traditionele wijze en op de markt culinaire ervaringen op te doen, leer je hoe het is om te leven als echte local. De Taste Buddies’ Food Tours neemt je mee door de historische wijken van Port Louis, China Town en de pittoreske dorpjes Mahébourgh en Grand Baie, waar je de historie van de gerechten kunt proeven.

Duurzaam Toerisme en lokale bevolking Mauritius gaan arm in arm

De toeristische sector heeft een aantal verplichtingen waarbij de lokale economie en de bevolking wordt ondersteund. Door middel van cursussen wordt de Mauritiaanse gemeenschap gestimuleerd om lokale producten te gebruiken. Het label ‘Made in Moris’ zorgt ervoor dat hotels zoals Hotels Attitude, in nauw contact staan met bedrijven en Mauritianen die producten uit de traditionele keuken kunnen leveren. Daarnaast verbeteren een aantal hotels ook intern, door het produceren van eigen honing wat bijdraagt aan het agrotoerisme.

Maatschappelijk en verantwoord ondernemen

Ook voor de lokale bevolking zijn er verschillende initiatieven. Zo sponsort DMC Summertimes het weeshuis Crèche Coeur Immaculée de Marie met benodigdheden voor de kinderen en ontwikkelt Hertiage Hotels studieprogramma’s voor maatschappelijk en verantwoord ondernemen, met name in regio’s met hoog percentage analfabetisme.

Een milieubewust eiland

Het Mauritiaanse toerisme werkt aan een betere toekomst door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en afvalvermindering. Veel hotels hebben zonnepanelen, zoals LUX* Grand Gaube hotel en windmolens zoals bij Paradise Cove Boutique Hotel. Daarnaast vervangen veel hotelketens, zoals Beachcomber Resorts & Hotels, plastic flessen door glazen varianten en maken ze gebruik van composteringsprogramma’s om plastic en voedselafval te verminderen. Touroperator Mauritius Conscious Travel investeert in een zonnepark op het eiland om de CO2-uitstoot van elke reis die het organiseert te compenseren.

➞ Bekijk hier nog meer accommodaties op Mauritius

Schoonmaakproject

Niet alleen op het land, maar ook voor de stranden en de zee zetten verschillende partijen zich in. Touroperator Solis Indian Ocean houdt zich bezig met een schoonmaakproject voor de stranden om bewustwording onder toerisme en de bevolking te stimuleren. Jadis Beach Resort &Wellness heeft een zeewaterontziltingproject opgezet om het verbruik van zoet water te verminderen. De vele projecten en andere initiatieven maken Mauritius een bestemming voor reizigers die duurzaam toerisme hoog in het vaandel hebben.

Boek je vakantie

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Mauritius duurt ca. 11 uur en 45 minuten. Heb je gekozen voor een indirecte vlucht van Amsterdam naar Mauritius (via Parijs), dan neemt je reistijd tussen de 15 en 20 uur in beslag. Bekijk deze reis bij:


Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2023 Your Travel Reporter. All rights reserved.