Menu

Hoe herstel je van een burn-out? 10 tips waar je iets aan hebt

Hoe kom je uit een burn-out 10 tips die je moet weten YourTravelReporter.nl

De echte pandemie van deze tijd is … de burn-out! Van studenten en pas afgestudeerden tot millennials en veertigers. Niemand blijft gespaard, je zou haast denken dat iedereen een keer in zijn leven aan de beurt komt! Ook ik moest eraan geloven en kwam een tijdje terug de man met de hamer tegen. Praten over mentale problemen was lang taboe, maar dit wordt gelukkig steeds normaler. Maar hoe herstel je nou eigenlijk van een burn-out, daarom deel ik in dit artikel graag mijn tips met je!

1. Pak je rust

Het klinkt heel eenvoudig en gemakkelijk maar juist voor personen die vatbaar zijn voor burn-outs is het zo moeilijk om stil te staan en niets te doen. Bij mij duurde het dan ook even voordat ik echt accepteerde dat ik een burn-out had en het rustiger aan ben gaan doen. Neem het serieus. Heb je behoefte aan meer slaap of een dutje, pak deze dan gewoon. Maak er een punt van om goed te slapen, dit is zo belangrijk voor je mentale en fysieke welzijn. Neem dus minder hooi op je vork en las rustmomenten in je schema. Dit brengt me bij nummer twee van mijn tips; breng de balans weer terug in je leven.

Hoe herstel je van een burn-out? 10 tips waar je iets aan hebt!

2. Breng balans in je leven!

I know, easier said than done! Kans is groot dat je een bepaald deel van je leven de overhand hebt laten krijgen, zoals je werk of je studie. Je leven hoort in balans en evenwicht te zijn. Zorg ervoor dat je tijd neemt en maakt voor jezelf, voor lichaamsbeweging, je werk, je vrienden, relaties en hobby’s! Alleen als je leven in evenwicht is, zul je je ook mentaal beter in balans voelen. Bij mij ging mijn werk de boventoon voeren en er was helemaal geen balans meer tussen werk en privé. Ik was altijd bereikbaar voor werk en stond daardoor altijd ‘aan’ en voelde me dus gespannen. Op deze manier kom je nooit tot rust. Leer op een gegeven moment de deur achter je werk dicht te trekken (om 17.00 uur bijvoorbeeld) en je mobiel gewoon uit te zetten!

3. Leer je grenzen aan te geven

Om weer in balans te komen in je lichaam en geest is het belangrijk dat je ‘nee’ leert zeggen. Welke dingen kosten je energie? Welke dingen geven je juist energie? Daar moet je meer van gaan doen! Waarschijnlijk heb je te lang ja gezegd tegen dingen die je eigenlijk niet leuk vind om te doen, daarom ben je in een burn-out gekomen. Probeer de minder leuke dingen die je moet doen te beperken, zoals verplichtingen of personen die je energie zuigen. Misschien heb je het helemaal niet meer naar je zin op je werk en wil je iets anders gaan doen. Geef jezelf de ruimte om over alles rustig na te denken.

4. Leuke dingen gaan doen en ondernemen

Neem de tijd om erachter te komen wat jij nu echt leuk vind. Wat drijft je? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Heb je talenten waar je nog niets mee doet of hobby’s waar je meer mee zou willen doen? Probeer nieuwe dingen uit en exploreer! Je hoeft er niet je werk van te maken, het mag ook gewoon voor de lol zijn. Niets moet en alles mag.

5. Gezond gaan eten

Zorg goed voor je lichaam: A healthy mind starts with a healthy body! Ik zeg het wel vaker, je bent wat je eet. Vooral tijdens een burn-out komt, is het erg belangrijk om gezond te gaan eten. No more junkfood! Gun jezelf veel verse groenten en fruit, je lichaam zal je dankbaar zijn. Door de stress heeft je lichaam een tekort aan veel vitamines en mineralen gekregen. Aanvullen met supplementen en superfoods kan dus geen kwaad. Denk hierbij aan extra vitamine C, Magnesium, B vitamines zoals B12, vitamine D en adaptogene kruiden zoals Ashwagandha. Ashwagandha is een Ayurvedisch kruid die je lichaam helpt om met stress om te gaan. Je zult je veel beter en relaxter voelen. Ook helpt het je als je moeite hebt om in slaap te komen.

6. Lichaamsbeweging

Waarschijnlijk heb je heel weinig energie als je midden in je burn-out zit, maar het is goed voor je lichaam om in beweging te blijven. Al ga je 1 x per week een wandeling maken of een beetje fitnessen. 30 minuten bewegen per dag is goed tegen stress dat is wetenschappelijk bewezen! Misschien ken je de filmpjes wel van tv hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder? Ik ben toen een proefles boksen gaan doen en dit is me zo goed bevallen! Je kunt lekker al je agressie eruit gooien en het is goed voor je zelfvertrouwen. Lees hier alles over mijn boks avontuur. Heb je echt een hekel aan sport? Lees dan hier over 3 leuke manieren om te sporten voor haters.

Lekker de natuur in: een van de beste tips tegen een burn-out

7. Zoek de natuur op

In de natuur zijn kan je zoveel energie geven. Denk aan een boswandeling of een strandwandeling om even uit te waaien. De rust van de natuur zal je goed doen.

8. Verwerk je trauma’s

Tijdens een burn-out kan het zijn dat je erachter komt dat er veel meer speelt onder de oppervlakte. Dat je emmer al heel lang vol aan het lopen was en dat je bepaalde zaken geen aandacht hebt gegeven. Misschien zijn er trauma’s die je nog moet verwerken. Dit kunnen ook jeugdtrauma’s zijn. Therapie kan je hierbij helpen. Gedeelde smart is halve smart. Praat over dingen met je vrienden of een psycholoog. Bij PTSS klachten kan EMDR goed helpen of misschien heb je het nodig om negatieve patronen te doorbreken. Wees niet bang om hulp te vragen en te zoeken!

Herstel van een burn-out kan lang duren, wees geduldig met jezelf!

9. Meditatie en yoga

Een goede manier om te onthaasten en meer rust in je leven te brengen is meditatie en yoga. Doe een proefles yoga of mindfullness. Mediteren zal je helderheid brengen en focus. Je hoeft niet gelijk een uur te gaan mediteren, start eerst met 10 minuten per dag. Je hebt tegenwoordig goede mobiele apps om te beginnen zoals Headspace.  

10. Zorg goed voor jezelf

Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat je goed voor jezelf moet gaan zorgen. Jij bent het belangrijkste in je leven en jij komt op nummer 1. Luister goed naar wat je nodig hebt en wat je behoeftes zijn en gun het jezelf! Wees vooral begripvol en lief naar jezelf. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn artikel en openheid, heb jij nog aanvullende tips om uit een burn-out te komen? Laat het me weten in de comments!

Meer lezen over Wellness, lees dan ook:

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.