Menu

Duiken op Bonaire? Alles wat je moet weten + praktische tips

Duiken-op-Bonaire-tips

Bonaire is een paradijs voor duikers – daarom is de slogan van het eiland ook Divers Paradise! Grappig is dat dit ook te lezen is op de kentekenplaten die je tegenkomt op het eiland. Langs de benedenwindse kust en rond Klein Bonaire vind je wel meer dan 85 duiklocaties waarvan 54 gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf de wal. Ze bevatten enkele van de meest spectaculaire onderwater landschappen in het Caribische gebied! Het toerisme op het eiland is dus vooral gericht op het duiken. Maar toch is de sfeer op het eiland nog steeds heerlijk relaxed en ongedwongen! Ook als je niet van duiken houdt, kun je geweldig snorkelen op locaties waar je zo vanaf het strand in kunt lopen. Ga je duiken op Bonaire, ik vertel je alles wat je moet weten en geef je tips die ik ook eerder kon gebruiken.

Duiken op Bonaire, alles wat je moet weten + tips!

Beschermd Marinepark

Heel het eiland wordt omringd door het Bonaire Marine Park. Als sinds 1971 werd dit gebied aangewezen als natuurreservaat. Onder water vind je prachtige riffen, meer dan 57 verschillende soorten koraal, zoals hersenkoraal. Ook vind je er fantastisch kleurrijke tropische vissen, meer dan 350 vissoorten zoals papegaaivissen, zeepaarden en trompetvissen. Een hemels paradijs voor snorkelaars en duikers dus!

Bonaire: de nummer één kantduikbestemming in de Caribische regio

Ook dit jaar wist Bonaire haar eerste plek als kantduikbestemming in de Caribische / Atlantische regio te behouden. Het tijdschrift Scuba Diving maakte de resultaten bekend van de Readers’ Choice Awards 2023 in de uitgave van november 2022. De reputatie van Bonaire als duikersparadijs blijft de duikwereld domineren, zo sleepte het eiland maar liefst 13 verschillende prijzen in de wacht bij de Reader’s Choice Awards 2023, waaronder zes nummer één beoordelingen. Het is voor het dertigste achtereenvolgende jaar dat Bonaire nummer 1 werd. Ook haalde het eiland de eerste plek in de volgende rubrieken:

  • Best Beginner Diving
  • Best Macro Life
  • Best Snorkeling
  • Best Health of Marine Environment
  • Best Underwater Photography

Spectaculaire onderwaterlandschappen

Bonaire’s kalme, kristalheldere Caribische zeeën bieden dus spectaculaire onderwaterlandschappen en een ongeëvenaarde zichtbaarheid. Zelfs als je in het ondiepe water blijft, valt er genoeg te zien. Op het hele eiland vind je diverse internationale certificeringsbureaus om bijvoorbeeld je PADI-brevet te gaan halen.

Duiken voor elk niveau

Als beginners kun je gaan voor de snorkelcursussen (Guided Snorkel Program). Hierbij krijg je tips voor veiligheidscontroles, een gids en informatie over rifetiquette, dit om schade aan het kwetsbare koraal te voorkomen. Ook kun je introductietrainingen van een dag volgen of je duikcertificaat open water gaan halen. Ervaren duikers kunnen gemiddelde en gevorderde vaardigheden leren zoals NITROX, wrakduiken, navigatie en nachtduiken. Ook bij bepaalde hotels kun je terecht om je duikuitrusting te huren of een duik te regelen, zoals bij Harbour Village en Bamboo Bonaire Resort.

STINAPA – Nature fee

Als je wilt gaan duiken of snorkelen moet je wel een STINAPA halen. STINAPA is de organisatie die namens de overheid van Bonaire de natuurparken van Bonaire beheert. Met je entrance fee help je mee het Marine Park onderhouden en beschermen voor de toekomst.

Wanneer duiken op Bonaire

Vanwege het mooie weer kun je heel het jaar door duiken op Bonaire, hoe gaaf is dat! Bepaalde plekken zou ik alleen vermijden als er bijvoorbeeld een groot cruiseschip in de haven ligt. Dit maakt het duiken minder prettig, dus plan je duik goed in.

Tips: Onze ervaring met duiken op Bonaire

Je vindt op Bonaire wel meer dan 22 verschillende duikscholen. We hebben zelf bij AB Dive onze duikcursus gevolgd. Ze zijn hier echt heel vriendelijk en behulpzaam. Ze houden met alles rekening met je leertempo. Ik was dolenthousiast en wilde zo graag in een keer voor mijn PADI-brevet gaan. Ik had me vooraf ook voorbereid op het halen van m’n PADI. Maar voor mij bleek dit nog een iets te grote uitdaging! Voor de theorie was ik samen met mijn vriend met vlag en wimpel geslaagd. Dit was de eerste dag van onze 4-daagse PADI Open Water brevet cursus.

Tip: Heb je een slechte conditie of hartklachten? Overleg eerst met een arts of het wel verstandig is om te gaan duiken. De meeste ongevallen met het duiken gebeuren namelijk door hartklachten…

Eerste duik op Bonaire

M’n eerste open water duik viel helaas erg tegen. We gingen hiervoor naar het strand van Something Special, dit is aan het begin van de boulevard in Kralendijk en een perfecte plek voor beginners om te leren duiken. Ik ben best wel klein van stuk en had problemen met mijn masker die constant vol liep met water en van m’n gezicht afgleed. Ook de duiktank was veel te groot en zwaar voor me. Bij de eerste open water onderwater-oefeningen moest je op de grond gaan zitten en je masker klaren. Maar ik kreeg gelijk al last van kramp in m’n achterbenen!

Tip: Gids duiken

Ik heb m’n open water brevet dus niet kunnen halen, ook omdat de angst er goed in zat helaas! Mijn vriend is gelukkig wel geslaagd en heeft zijn PADI certificaat op zak. Voorlopig houd ik het bij snorkelen. Dit is echter niet het einde van mijn duikverhaal! Ik wil het in de toekomst dolgraag nog een keer proberen. Je kunt in zo’n geval ook een een-op-een duik doen, waarbij je kennis kunt maken met duiken met een privé-instructeur die alle tijd en aandacht alleen voor jou heeft, ook niet verkeerd. De volgende keer ga ik hiervoor!

Tip: Voor de dames: smeer als je gaat duiken geen gezichtscrème, door vetten en oliën bestaat de kans dat je masker naar beneden gaat zakken onder water! Voor de mannen: Kijk ook uit met scheren of niet scheren, diverse factoren kunnen invloed hebben op hoe goed je masker blijft zitten onder water!

Ook op vakantie naar Bonaire?

Lijkt het je wel wat om op vakantie naar Bonaire te gaan? Je vliegt in ongeveer 9,5 uur naar Bonaire. Boek een vliegticket met KLM of vergelijk eerst alle goedkope vluchten op Skyscanner. Wil je lekker onbezorgd op vakantie? Bekijk dan hier het aanbod van de kant-en-klare pakketreizen van TUI. Zelf een hotelletje regelen? Dat doe je het beste via Booking.com. Op Bonaire heb je echt een huurauto nodig, deze boek je gemakkelijk bij Sunny Cars.

Bekijk hier alle actuele aanbiedingen bij:

Meer tips over Bonaire

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.