Menu

Wat te doen in Giethoorn: het Venetië van Nederland

Giethoorn

Vandaag neem ik je mee op een betoverende reis naar het charmante Giethoorn. Gelegen in het hart van Nederland, is dit pittoreske dorpje bekend om haar schilderachtige grachten, karakteristieke bruggetjes en traditionele rietgedekte huisjes. Dit is een plek die ik eigenlijk al jaren wilde bezoeken, maar wat er toch maar niet van kwam. Ik was namelijk bang voor de drukte want dit is echt een van de grootste toeristen trekpleisters van Nederland. Laatst besloten we toch om een poging te wagen en was het zover! Lees hier mijn persoonlijke ervaringen en aanbevelingen over alle leuke dingen die je kunt doen in Giethoorn.

Wanneer gaan?

Sowieso is het leuk om te gaan wanneer het mooi weer is, dus houd de weersvoorspellingen goed in gaten. Als je agenda het toelaat, is het beter om je bezoek op een doordeweekse dag te plannen. In het weekend kan het namelijk stervensdruk zijn! Zo dus ook toen we er waren op een zondag. Tip: wil je een rondvaart gaan doen? Ga dan mee met de georganiseerde rederijen en huur niet zelf een bootje. Het kan leuk lijken om een privébootje te huren en zelf rond te gaan varen, maar er zijn zoveel mensen die niet weten hoe ze moeten varen en voor zoveel chaos en opstoppingen in de grachten zorgen die helemaal niet nodig zijn. Wil je mooie foto’s maken? Ga dan tegen het einde van de dag tegen zonsondergang dat levert de beste plaatjes op en de kans is groter dat het dan ook iets rustiger is! Dus ga je naar Giethoorn, be prepared! Giethoorn is autovrij, dus als je trouwens verzekerd wilt zijn van een goede parkeerplek, dan is het wel zaak om op tijd aanwezig te zijn vroeg in de ochtend. Tegen 12.00 uur zijn alle parkeerplaatsen behoorlijk vol.

Een magische start: grachtenverkenning over het water

Bij aankomst in Giethoorn werd ik meteen verliefd op de betoverende grachten die als een soort levensader door het dorp stromen. Wat is een betere manier om de magie van Giethoorn te ervaren dan door een boottocht te ondernemen? Koop van tevoren je kaartjes online, dit scheelt een paar euro. Onze boot gleed geruisloos over het water terwijl we genoten van het prachtige uitzicht op de rietgedekte huisjes en schilderachtige bruggetjes. De rust en sereniteit van de grachten maakten dit een onvergetelijke ervaring.

Culinair genot: proeven van lokale lekkernijen

Giethoorn biedt niet alleen visueel genot, maar ook culinair genot! We besloten een pitstop te maken bij een van de gezellige eetgelegenheden langs de grachten. Hier konden we genieten van heerlijke Nederlandse gerechten, zoals pannenkoeken met stroop en kaas en kibbeling, terwijl ik de dagelijkse hectiek van het drukke toerisme gadesloeg. Wat een drukte, ook in de grachten!

Avontuur te Voet: Verkenning van Natuur en Erfgoed

Na onze culinaire avontuur was het tijd om te voet op verkenning te gaan. Giethoorn heeft meer te bieden dan alleen grachten! We maakten een wandeling door het prachtige landschap en ontdekten adembenemende natuurlijke schoonheid. De omringende moerassen, weelderige velden en rustige paden gaven me de kans om één te worden met de omgeving en te genieten van de rust die dit dorp te bieden heeft. Heel anders dan in de grachten!

Creatieve inspiratie: bezoek de Ambachtelijke Winkels

Giethoorn is een plek die creativiteit aanwakkert en dit werd duidelijk toen ik enkele ambachtelijke winkels bezocht. Van handgemaakte souvenirs tot traditionele klompen en kunstwerken, ik werd geïnspireerd door de vakmanschap en de passie van de lokale ambachtslieden. Het was moeilijk om niet een stukje van deze creativiteit mee naar huis te nemen.

Zonsondergang op het Water: Magische Afsluiting van je dag

Wil je je dag in Giethoorn magisch afsluiten? Dan maak je je boottocht het beste aan het einde van de dag na je wandeling in het dorp. De weerspiegeling van de kleurrijke lucht op het wateroppervlak creëert een bijna surrealistisch schouwspel. Dit is heel erg mooi om te zien!

Het leukste terras aan de gracht: Uit eten in Giethoorn

Wil je je dag nog niet afsluiten ga dan hier heerlijk Italiaans uit eten! Restaurant Fratelli in Giethoorn is met het leukste terras aan de gracht gelegen aan hét mooiste plekje in Giethoorn. Tijdens het eten kun je de bootjes langs zien varen.

Giethoorn, met haar mooie grachten, cultuur en betoverende sfeer, heeft mijn hart gestolen. Ik wil hier nog een keertje terugkomen wanneer het wat rustiger is. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan en waar elke hoek een nieuw avontuur in petto heeft. Of je nu op zoek bent naar een rustige ontsnapping uit het stadsleven, een culturele onderdompeling, of gewoon een dagje uit in eigen land, Giethoorn heeft het allemaal!

Overnachten in Giethoorn

De Dames Van De Jonge Hotel Restaurant ligt aan rustig water in Giethoorn en dicht bij het nationale park Weerribben Wieden. Je kunt hier ook ronvaarten met een gids regelen. De perfecte verblijf voor je weekendje in Giethoorn.

Interessant artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.