Menu

Is Jamaica gevaarlijk om op vakantie te gaan?

De meest gestelde vraag toen ik vertelde dat ik op vakantie ging naar Jamaica was: is dat niet gevaarlijk? Nee, helemaal niet! Net als je op vakantie gaat naar ieder ander land, als je je gezond verstand gebruikt is het hartstikke veilig. Natuurlijk zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Welke dat zijn? Lees snel verder voor mijn handige reistips voor Jamaica: de do’s & dont’s!

Jamaica gevaarlijk?

Openbaar vervoer

Je kunt reizen met het openbaar vervoer, dit is een goedkope manier van reizen. Ik raad dit je echter alleen aan als je wel van avontuur houdt en niet zo makkelijk schrikt! Better safe than sorry? Neem dan een taxi om van A naar B te gaan, deze zijn betaalbaar en veilig, ook voor de korte ritten! Maak van tevoren afspraken over de prijs. Ook voor bepaalde excursies is het soms beter om gewoon met een paar personen samen een taxi voor de hele route te nemen en de kosten te delen. Je kunt ook een auto gaan huren en zelf rijden, maar dit raad ik je absoluut niet aan. Op dit eiland rijden ze echt als gekken! Zelfs ’s avonds in het donker racen ze in de valleien op de smalle wegen met potholes! Van alle plekken waar ik ben geweest op de wereld is dit eiland een van de gevaarlijkste op de weg. Daar zou ik geen risico mee nemen. Je wilt wel heel terugkomen van je vakantie.

Taxi chauffeurs in Negril – Jamaica

Ga op stap met een local

Wil je het echte Jamaica zien en meemaken? Geen betere manier om het eiland te ontdekken dan op stap te gaan met een local! Huur een gids in of misschien kom je wel iemand tegen die je op stap wilt meenemen net zoals wij. Op ons resort kwamen we in contact met leuke locals die ons aanboden mee te nemen en rond te leiden in jawel … Kingston! Kingston staat bekend als een van de gevaarlijkste steden in de wereld met gangs en veel straatgeweld. Er zouden zelfs wijken zijn waar de politie niet eens durft te komen. We hadden met een excursie de toeristische plekken zoals Devon House en Bob Marley Museum wel gezien, maar waren juist benieuwd naar de armoede en het échte leven in de sloppenwijken waar Bob Marley is opgegroeid.

Lees ook: Wat te doen in Jamaica? Tips, bezienswaardigheden en hoogtepunten

Ontdek het échte Jamaica

De legendarische Bob Marley groeide op in Trench Town, een van de armste buurten van Kingston. Dit is ook de plek waar reggae is ontstaan. Het was zeer bijzonder om hier en in Jones Town een kijkje te nemen en rond te lopen in deze straten. Dit is echt hele andere koek. Je krijgt een authentieke inkijk in de bevolking van Jamaica. Kleine huisjes, kinderen op straat met blote voeten, golfplaten als daken op hutten. Dit is hoe de getto eruit ziet. Iedereen bekijkt je van top tot teen als je hier rondloopt want outsiders komen hier niet vaak! Bereid je dus voor als je deze wijk gaat bezoeken, kleed je niet als een toerist en laat je dure sieraden en camera’s thuis. Toen we op bezoek waren bij kennissen van onze gids en enkele jongens stoer met elkaar op de foto gingen met hun wapens, besefte ik eigenlijk pas hoe gevaarlijk we bezig waren. Gelukkig hadden we onze kleur mee en hadden we onze gidsen bij ons. Wees op je hoede als je de armere buurten van Kingston bezoekt, doe dit niet in je eentje zonder begeleiding!

Want a spliff?

De Rastafari

Rastafari is een religieuze beweging die in Jamaica is ontstaan. De rasta’s zien Ethiopië als het beloofde land (Zion) waar alle zwarten ooit terug zullen keren. Je herkent ze aan de lange dreadlocks,  hoge hoeden en gehaakte baretten. De stroming is wereldwijd bekend geworden door de reggaemuziek. Vooral Bob Marley en Peter Tosh waren beroemde ambassadeurs van deze kleurrijke beweging. Je komt de rastakleuren rood, zwart, groen en goud dan ook overal tegen op het eiland. De Rastafari’s roken Cannabis om in hogere sferen te komen tijdens hun meditatie en connectie met het goddelijke. Jamaica heeft het bezit van wiet gedecriminaliseerd en het gebruik ervan voor religieuze en medicinale doeleinden gelegaliseerd. Let op, het is nog steeds illegaal voor toeristen om Cannabis te roken, dus neem geen risico! Een nachtje in de cel lijkt me geen goed idee voor je vakantie!

De Rastafari zien hun beweging zelf eerder als een manier van leven dan als een geloof of religie. Veel rasta’s eten vegetarisch en vegan, ik werd dan ook overal op het eiland met open armen ontvangen door ze, als Rastazuster! Wil je hier meer van zien en in verdiepen? In de geboortestad van Bob Marley, Nine Mile, vind je een van de grootste Rastafari gemeenschappen op het eiland.

Jamaica gevaarlijk? Mijn tips en aanraders

Waarschijnlijk overbodig om te zeggen maar let goed op je spullen! Laat niets rondslingeren of onbeheerd achter. Als je gaat stappen, let dan goed op met wie je je inlaat. Sommige locals zijn onder de toeristen op zoek naar Sugar Momma’s of Daddy’s in ruil voor sex. Pas hiervoor op als dit niet je bedoeling is! Op straat kun je wel eens lastig worden gevallen door mensen die voor alles een tip willen als ze je ergens mee helpen, wees hier duidelijk in. Het kan soms opdringerig aanvoelen, maar zeg gewoon vriendelijk nee of dat je op het moment geen geld bij je hebt. Iedereen probeert op zijn eigen manier geld te verdienen op het eiland, dat kun je hen niet kwalijk nemen. De lokale bevolking heeft het zwaar, dus mocht iemand je iets willen laten zien of gidsen, maak er dan gebruik van en support your local!

Ben jij op vakantie in Jamaica geweest? Hoe heb jij het ervaren, vond je Jamaica gevaarlijk? Let me know in de comments! Ik ben beniewd naar jouw ervaring!

Meer lezen over Jamaica? Lees dan ook:

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.