Menu

Koninklijke Wachtkamer in Den Haag: een kijkje achter de schermen

Afgelopen week was het Prinsjesdag. Rond deze tijd in september staat de hofstad volop in de belangstelling en worden heel wat Koninklijke en historische monumenten opengesteld voor het publiek. De fotograaf in me is dol op unieke en bijzondere locaties. Dus toen ik las dat de Koninklijke wachtkamer op Station Hollands Spoor Den Haag speciaal voor deze gelegenheid gratis werd opengesteld was ik direct van de partij! Zoals je weet ben ik dol op geschiedenis & cultuur en wilde ik deze kans natuurlijk voor geen goud missen. Ga je mee? Ik geef je een bijzondere blik achter de schermen van de Koninklijke wachtkamer van de hofstad!

De Koninklijke Wachtkamer in Den Haag: een uniek kijkje achter de schermen!

Speciale VIP-ingang

Eigenlijk best frappant. Ik woon al behoorlijk wat jaren op een steenworp afstand van Station Hollands Spoor en nam dagelijks de trein van HS naar Amsterdam. Maar tot mijn verbazing heb ik de koninklijke wachtkamer in Den Haag HS nog nooit eerder in mijn leven gezien. Laat staan dat ik op de hoogte was van de speciale ingang, naast de hoofdingang van Station HS op het Stationsplein, voor de wachtkamer van de Koninklijke familie. Wel bijzonder, je eigen speciale VIP-ingang! En speciaal voor deze rondleidingen is de rode loper uitgerold, zo voel ook ik me vandaag toch een klein beetje VIP!

Wachten onderverdeeld in klassen

Maar zo ging het vroeger. Reizen met de trein was baanbrekend voor die tijd (in de tweede helft van de 19e eeuw had je nog geen auto’s) en ook het koningshuis nam gewoon de trein. Het wachten was wel onderverdeeld in klassen. Dit is nog steeds te zien op bepaalde treinstations zoals Station Haarlem. Station Haarlem is trouwens door dezelfde architect ontworpen als Station Hollands Spoor, Dirk Margadant. Je had wachtkamers voor de eerste klasse, voor de tweede (met restaurant) en voor de derde klasse. Op het allerhoogste niveau had je de Koninklijke Wachtkamer. In enkele steden had de Koninklijke familie speciale wachtruimten, waarvan die in Amsterdam, Baarn en Den Haag nog steeds te bewonderen zijn voor het publiek.

Lees ook: Escher in het Paleis: een kijkje achter de schermen

Koning Willem-Alexander met de trein

Onze enthousiaste rondleidster vertelt dat de wachtkamer in 1893 feestelijk is geopend door Koningin Regentes Emma en prinses Wilhelmina. Af en toe wordt de ruimte nog steeds gebruikt door de koninklijke familie. Als koningin Maxima ergens heen gaat met de trein bijvoorbeeld. Denk aan een wintersportreis naar het Oostenrijkse Lech met een aan de Alpenexpress gekoppeld koninklijk rijtuig. En in april 2017 werd de wachtkamer gebruikt door koning Willem-Alexander en zijn gezin in verband met Koningsdag 2017 in Tilburg, waar ze per trein naartoe reisden.

De monumentale marmeren trap naar de grote middensalon

Pracht en praal

De Koninklijke Wachtkamer bevindt zich in het linkerdeel van het stationsgebouw. De ingang bestaat uit een indrukwekkend trapportaal en drie glas-in-lood ramen. De monumentale marmeren trap leidt naar een grote middensalon en twee zijsalons. Ik heb het gevoel in een sprookje te zijn beland of op de filmset van Sissi – de jonge keizerin. Wat een pracht en praal! Zijde behang, gestoffeerde meubels en sfeervolle zware gordijnen. Aan het plafond van de middensalon tref je schilderingen van de wapens van alle elf provincies uit die tijd aan. Overal zie je prachtige details. Vanwege de gesloten gordijnen en sfeervolle verlichting heerst er een intieme sfeer.

Engeltjes aan het plafond van de Koninklijke wachtkamer in Den Haag

Lees ook: Paleis Noordeinde, een uniek kijkje achter de schermen

Een verborgen parel

Als je uit het raam kijkt, zie je zo het spoor liggen. De zijsalons hebben een eigen toiletruimte met mooie marmeren wastafels en mahoniehouten afwerkingen. Wat een verborgen pareltje! De ruimtes zijn zo mooi en indrukwekkend! Ik had werkelijk geen idee dat er zoveel schoonheid schuil ging achter het stationsgebouw van Hollands Spoor! A hidden treasure for real. Als je ooit de kans krijgt om de Koninklijke wachtkamer op Station Hollands Spoor te bekijken, pak dan zeker die kans! Het geeft je een prachtig inkijkje in het reisverleden van de Koninklijke familie. Op de hoogte blijven? Check dan regelmatig de Culturele Agenda.

Vanaf 16 september tot en met 18 september en elke zondag van 25 september t/m 30 oktober worden er een beperkt aantal exclusieve rondleidingen gegeven. Klik hier voor meer informatie.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.