Menu

Noordeinde bezoeken: een uniek kijkje achter de schermen

Afgelopen zomer was het weer tijd voor een unicum in het Haagse. Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke stallen werden namelijk opengesteld voor het publiek. Dit gebeurt niet vaak! Dus als liefhebber van pracht en praal en de Royal lifestyle moest ik hier natuurlijk bij zijn. Ik geef je een uniek kijkje achter de schermen in Paleis Noordeinde. Staat Noordeinde bezoeken ook op je bucketlist? Laat me je meenemen naar de Royal lifestyle in hartje Den Haag.

Een unieke kans: Noordeinde bezoeken in de hofstad

Afgelopen zomer was Paleis Noordeinde vier achtereenvolgende zaterdagen voor het publiek geopend. Hierbij kon je een blik werpen op de Grote Balzaal, het zogeheten Corp de Logis en de Koninklijke stallen. Omdat het paleis zelf nog in gebruik is, is het normaal niet toegankelijk voor het publiek. Al eerder bezocht ik Escher in het Paleis en Koninklijke wachtkamer op Station Hollands Spoor. Als geschiedenis liefhebber leek het me daarom geweldig om alles te weten te komen over dit gebouw en de Koninklijke familie. Dit was een unieke kans!

Samen met een vriendin ging ik op bezoek in Noordeinde. De kaarten vlogen als warme broodjes over de toonbank en gelukkig wisten we nog op tijd kaartjes te bemachtigen voor dit unieke evenement. We kregen in het paleis een gratis multimediatour met een persoonlijk opgenomen welkom door Zijne Majesteit de Koning en verhalen van medewerkers van de Dienst van het Koninklijke Huis over hun werk in het paleis.

Langs de marechaussee

Bij aankomst stond er buiten een hele lange rij, de interesse voor het paleis bleek enorm! Voordat je naar binnen kon, werd je toegangskaart en paspoort uitgebreid gecontroleerd door de beveiliging en vond er een tassencontrole plaats. Jawel, je moet er wat voor over hebben om het paleis binnen te komen!

Chique winkelstraat Noordeinde

Je vindt het paleis op de chique winkelstraat Noordeinde. Als geboren en getogen Hagenaar kwam ik vroeger vaak in het centrum en langs het indrukwekkende Noordeinde. Het werkpaleis van de Koning bevindt zich in één van de bekendste winkelgebieden in het oude centrum van Den Haag. Het chique gedeelte van Noordeinde waar de modeboetiekjes en antiekzaken zitten. Je vindt hier ook de indrukwekkende spirituele winkel Ananda, mocht je hier in de buurt zijn dan raad ik je zeker aan om hier ook een kijkje te nemen.

Een beetje geschiedenis

Op het werkpaleis worden ieder jaar veel gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Als de koning in huis is, hangt buiten de vlag uit. Het paleis kent een geschiedenis van bijna 500 jaar en is in het verleden het middelpunt geweest van vele belangrijke gebeurtenissen.

Paleis Noordeinde in Den Haag is de werkplek van koning Willem-Alexander en een van de drie officiële paleizen van de Nederlandse Koninklijke familie. Noordeinde is al sinds 1609 een Koninklijk Huis. De weduwe van Willem van Oranje woonde hier (Louise de Coligny) en Koning Willem I bleek ook in het paleis gewoond te hebben na zijn inhuldiging. Ook wist ik niet dat bijvoorbeeld Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana in dit paleis zijn geboren. Het paleiscomplex omvat ook de Koninklijke Stallen en in de paleistuinen bevinden zich de Koninklijke Archieven.

➞ Lees ook mijn artikel over Kasteelhotel Chateau de Looz

Pracht en Praal

De ruimtes zijn schitterend om te zien en nemen je enkele eeuwen mee terug in de tijd. Wat een pracht en praal. Behang met gouden engelen, kroonluchters met duizenden kristallen en sprekende felle kleuren die je tegemoet treden in elke ruimte. Een fascinerend geheel om van dichtbij mee te mogen maken. Het is echt verbazingwekkend om te zien ook hoeveel personeel er in dienst is van het Koninklijk huis en wat er allemaal mee gemoeid is met de organisatie van staatsbanketten en personeelsuniformen. Voor iedere gelegenheid is er speciale dienstkleding. De Grote Balzaal vond ik het meest indrukwekkend om te zien. Wat een prachtige zaal voor een feestje! Je blijft om je heen kijken en schitterende details ontdekken in alle hoeken en gaten. De fuchsia rose werkkamer van de Koning mag er ook zijn, hier heeft hij iedere maandagochtend werkoverleg, niet verkeerd lijkt me!

Wil je ook wel het unieke Noordeinde bezoeken?

Heb je je kans gemist om hierbij te zijn? Niet getreurd, je kunt altijd nog langs Noordeinde lopen voor een fotostop van de buitenkant van het paleis of een mooie wandeling gaan maken in de Paleistuin. Of je probeert er de volgende zomer bij te zijn voor de openstelling. Kun je niet wachten, dan kun je via Google Street View tegenwoordig een virtueel kijkje nemen in Paleis Noordeinde.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.