Menu

Wat te doen in Praag? 10 x de leukste bezienswaardigheden

Ben je gek op cultuur en architectuur? Breng dan een bezoek aan een van de mooiste steden van Europa: Praag! Deze stad staat niet voor niets bekend als de gouden stad. De stad van de honderd torens zal je hart veroveren. Je zult genieten van iedere meter die je door de sfeervolle straten wandelt en je vergapen aan de historische gebouwen en pleinen van weleer. Met haar kinderkopjes en pastelgekleurde gebouwen krijg je het gevoel in een sprookje te zijn beland. Praag is net een openlucht museum. Zelf heb ik een bijzondere band met deze stad. Ik heb hier namelijk een jaar gewoond en gewerkt. Ik ken de stad door en door. Als je persoonlijke gids neem ik je mee naar de 10 leukste bezienswaardigheden in Praag die je zeker niet mag missen tijdens je weekendtrip!

De leukste bezienswaardigheden in Praag

Bezoek het oude Stadsplein: Staroměstské náměstí

Op het oude stadsplein waan je je terug in het verleden. Neem plaats op een van de terrasjes en laat alle pracht en praal van het historische centrum op je inwerken. Je vindt hier schitterende gebouwen zoals het Raadhuis met zijn beroemde Astronomische klok. Op dit plein vind je ook de kenmerkende gotische Tynkerk met haar puntdaken en de barokke Sint-Nicolaaskerk.

Bekijk de Astronomische klok

Mocht je in de buurt zijn van de Astronomische klok wanneer de klok slaat, van 9.00 – 21.00 uur, blijf dan even staan en genieten van het schouwspel. Ik verklap niets maar het is zeker de moeite waard!

Nummer 1 van de leukste bezienswaardigheden in Praag en dé toeristische trekpleister: De Karelsbrug

Wandel over de beroemde Karelsbrug

De Karelsbrug is dé toeristische trekpleister van Praag en het is niet moeilijk om te raden waarom. Met haar 520 meter is het de beroemdste brug van Europa. Het is altijd een drukte van jewelste op de brug waar van alles valt te zien en doen. Je vindt hier allemaal leuke kraampjes met snuisterijen en artiesten die portretten maken. Genoeg om je ogen uit te kijken. Let vooral op de 30 prachtige heiligenbeelden aan beide zijden van de brug en de typische torens aan het begin en einde van de brug. Deze zijn indrukwekkend om te zien.

Tip: het uitzicht op de brug is ’s morgens vroeg op zijn indrukwekkendst. Zorg ervoor dat je om 7.00 uur bij de brug bent om de mooiste plaatjes te schieten! Nog een voordeel: er is haast niemand die je lastig valt!

Dwaal door de sfeervolle straten van de Malá Strana

Als je de Karelsbrug uitloopt kom je in de wijk Malá Strana. Deze ligt tussen de Praagse burcht en de Moldau. Je vindt hier schattige winkeltjes en straatjes. Het is fantastisch om hier rond te struinen en ook de perfecte plek om plaatjes te schieten want je loopt hier zo tegen de mooie paleistuinen aan.

Bezoek de Praagse burcht

De Praagse burcht kun je vanuit de stad zien liggen, het ligt namelijk hoger op een heuvel. Je pakt tram 22 waarna je even stevig moet klimmen om bij de burcht te komen. Het is wel een mooie wandeling moet ik zeggen, dus neem je tijd om ervan te genieten. De duizend jaar oude burcht is een bouwwerk van indrukwekkende omvang. Het is net een mini-Vaticaanstad want je vindt er het Strahov klooster, het aartsbisschoppelijk paleis, de nationale kunstgalerij en de St. Vituskathedraal. In de Vituskathedraal kun je trouwens Alfons Mucha’s enorme glas-in-loodraam bewonderen, prachtig om te zien! Bij de burcht, kun je voor het paleis, de wisseling van de wacht meemaken, net als in Londen.

Het uitzicht op de stad vanaf de Praagse burcht

Bekijk het gouden straatje

Wat je zeker niet mag missen als je de burcht bezoekt, is het Gouden Straatje. Dit is een smal straatje waar vroeger beroemde goudsmeden en alchemisten woonden. Franz Kafka woonde ook in dit straatje, op nummer 22.

Het Wenceslasplein

Wandel door de nieuwe stad: Nove Mesto

Het ‘nieuwe’ gedeelte van de stad vind je vanaf het Wenceslasplein. Hier vonden belangrijke politieke gebeurtenissen plaats in het verleden. Als je de boulevard uitloopt kom je uit in het winkelcentrum waar je lekker kunt shoppen. Wees voorzichtig in de zijstraten van Wenceslasplein, hier zitten soms louche zaken.

The Dancing House

Fotografeer The Dancing House

Het Dansende Huis is een van de beroemdste gebouwen in de Tsjechische hoofdstad. Een Instagramwaardig gebouw, ook wel bekend als Fred & Ginger. Als je van aparte architectuur houdt, mag je deze bezienswaardigheid niet missen. Bezoek het dakterras voor een mooi uitzicht op de stad!

Bezoek Petřín heuvel voor een spectaculair uitzicht

Vanaf de Praagse burcht had je al een mooi uitzicht op de stad, maar ben je op zoek naar een nog spectaculairder uitzicht? Pak dan de kabelbaan naar de Petřín heuvel. Je kunt hier lekker gaan wandelen, picknicken en genieten van een mini-Eiffeltoren. De zestig meter hoge uitkijktoren levert de meest waanzinnige uitzichten op over de stad en haar schitterende bruggen.

Gek op Art Nouveau? Bezoek het Mucha Museum

De kunstenaar Alfons Mucha is samen met schrijver Kafka een van de beroemde bewoners van Praag in het verleden. Ik ben zelf gek op deze stijl, in het centrum vind je ook allemaal leuke souvenirs zoals magneetjes en printen van Mucha. Ben je een echte liefhebber bezoek dan Mucha’s museum voor al zijn werken en collectie persoonlijke kiekjes van modellen en beroemde vrienden – inclusief schilder Paul Gaugain. Adres: Panska 7.

Wanneer gaan

In de winter kan het best koud zijn in Praag. Tijdens mijn expatjaar heb ik temperaturen van -17 graden Celsius meegemaakt. Dat is geen pretje! De beste tijd om Praag te bezoeken is in de lente of de herfst, dan heb je aangename temperaturen en is het minder druk met toeristen dan in de zomermaanden. Wil je nog meer sfeer? In december is er een kerstmarkt met een prachtige grote kerstboom midden op het oude stadsplein, het heeft ook wel wat om dit een keer mee te maken. Winter wonderland in Praag! Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook met de nachttrein naar Praag kunt gaan?

Goedkoop eten en drinken in Praag

Praag is de bierhoofdstad van de wereld want hier is bier namelijk uitgevonden! Het woord “pils” komt van de Tsjechische stad Pilsen, waar vandaag nog de Pilsner Urquell wordt gebrouwen dat gerust de moeder van alle pilsners genoemd mag worden. Je drinkt hier dan ook een pilsje voor een mooie prijs. Eten en drinken in Praag is heel goedkoop. Je betaalt hier met de Tsjechische kroon en alles is veel goedkoper. Voor sigaretten, drank en uit eten gaan ben je zeker de helft minder kwijt dan in Nederland. Een goede reden om een stedentrip naar Praag te doen, het is zacht voor je portemonnee!

Vegetarisch & Vegan eten in Praag

Ben je op zoek naar een adresje om lekker en goedkoop vegetarisch en zelfs vegan te kunnen eten? Ga dan naar Bea’s Vegetarian Dhaba. Ze zitten op diverse plekken verspreid door de stad. Beas Dhaba is een keten van vegetarische en veganistische zelfbedieningsrestaurants, voornamelijk gebaseerd op de traditionele Indiase, Thaise, Vietnamese en Tsjechische keuken. Het eten is er heerlijk, voedzaam en gezond!

Off the beaten road: verken de wijk Anděl

Anděl is een druk commercieel centrum waar je veel hotels vindt en ligt niet te ver van het centrum van Praag. Je kunt hier lekker gaan shoppen in het uitgestrekte winkelcentrum Nový Smíchov. In de omgeving vind je diverse gezellige pubs en restaurants met eenvoudig lokaal eten. Vanaf de nabijgelegen Jirásek- en Palacký-bruggen heb je trouwens een prachtig uitzicht over de Moldau en de oude stad.

Absint: de groene sterkedrank

Ben je op zoek naar een leuk souvenir? Koop een fles Absint. In de meeste souvenirwinkels in het centrum van Praag vind je rijen vol flessen met Absint. Dit groene drankje was bijna overal ter wereld illegaal tot 2007, omdat je er naar men zegt van kan gaan hallucineren. Het is behoorlijk sterk dus drink met mate!
Heb je nog aanvullingen op mijn lijstje met de leukste bezienswaardigheden in Praag? Laat het me weten in de comments hier beneden!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Handig lijstje? Bewaar mijn 10 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Praag op Pinterest voor later!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.