Menu

Hoe is het om te wonen en werken in Praag?

De gouden stad staat bekend als thuishaven van enkele van Europa’s meest voortreffelijke architectuur, waaronder wat algemeen wordt beschouwd als de mooiste brug van Europa, de Karelsbrug. Praag is zeker weten een fantastische bestemming voor een weekendtrip, maar hoe is het om te wonen en werken in Praag? Als toerist is dit een magische plek om te vertoeven, maar er wonen is een ander verhaal kan ik je vertellen. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaring van mijn expatjaar in Praag met je en waar je rekening mee moet houden als je hier wilt gaan wonen.

Wonen en werken in Praag: Uitzicht op de stad Praag en de Moldau rivier

Hoe ben ik terecht gekomen in Praag of all places?

Tijdens mijn studie Communicatie heb ik een half jaar in het buitenland gestudeerd in Londen. Ik deed mee aan een studentenuitwisselingsprogramma en was een van de gelukkigen. Er waren namelijk veel geïnteresseerden, maar slechts enkele plaatsen. Dit was een van de meest indrukwekkende ervaringen uit mijn leven. Vanaf dat moment wist ik in mijn hart en nieren dat ik in het buitenland wilde wonen en werken. Ik had graag langer in Londen willen blijven, maar ik moest helaas terug naar Nederland om mijn studie af te maken. Toen was het zaadje bij me geplant.

Op avontuur: Wonen en werken in Praag

Een paar jaar terug zat ik midden in een reorganisatie bij het bedrijf waar ik toen werkte. Ik was aan het rondkijken voor een nieuwe baan toen ik toevallig via Randstad Uitzendbureau een vacature in Praag tegen kwam. De belangrijkste vereiste voor de functie was dat je Nederlands sprak. Ik besloot om een gokje te wagen. Eerst was het voor de lol, gewoon om te kijken hoe ver ik zou komen in de procedure. Maar het balletje begon te rollen en voordat ik het wist, zat ik een paar maanden later in Praag! Alles werd voor me geregeld, de vlucht, huisvesting zoeken, you name it. Als Nederlander heb je geen werkvergunning of visum nodig om in Tsjechië te wonen en te werken. Het was echt super! Ik ben toen begonnen bij het internationale bedrijf Accenture, maar na twee maanden in Praag werd ik benaderd door een headhunter en toen ben ik bij Johnson & Johnson gaan werken.

De mooiste brug van Europa: de Karelsbrug

Kreeg je een cultuurshock toen je aankwam in Praag?

Het was een spannend avontuur voor mij want ik kende Praag niet, ik was er nog nooit geweest. Kun je je het voorstellen? Je kiest ervoor om ergens te gaan wonen en werken waar je nog nooit eerder bent geweest! Dat kon dus positief of negatief uitvallen. Ik hield mezelf de hele tijd voor dat als het me niet zou bevallen, ik altijd terug kon. Niet geschoten is altijd mis, toch? Ik was wel zenuwachtig hoor, maar het viel allemaal mee. Praag is een schitterende stad. Als het gaat om cultuur, historie en architectuur is het veel rijker dan Nederland. Maar het weer is wel vergelijkbaar met Nederland. Veel regen, grijze dagen en koude winters, dus dat was wat minder.

De Staatsopera van Praag

Wat waren de uitdagingen waar je tegen aan liep?

De bevolking is van nature niet zo warm helaas, dit komt natuurlijk door het communistisch verleden waar niemand elkaar vertrouwde. De meerderheid van de mensen spreekt dus ook geen Engels. In Nederland is het zo vanzelfsprekend dat bijna iedereen Engels spreekt, maar dat heb je daar dus niet. Dat was op zich al een groot struikelblok om in contact te komen met de locals. Veel dingen op straat, zoals borden en bewegwijzering, staan ook alleen in het Tsjechisch aangegeven. Dat maakt alles wat spannender. Bij het regelen van bepaalde zaken (denk aan bankzaken, Ov-abonnement) nam ik gewoon een collega of vriendin mee die Tsjechisch sprak om problemen te voorkomen.

Een van de prachtige gebouwen bij de Praagse burcht

Maak je makkelijk vrienden in Praag?

Vanwege de taalbarrière werd dat dus moeilijk. Het Tsjechisch is ook niet een taal die je zo even oppikt in een paar weken. Ik had het geluk dat ik bij een internationaal bedrijf werkte waar iedereen Engels sprak. Ik kon het goed vinden met mijn collega’s dus op een gegeven moment worden je collega’s je vrienden. Wat ook leuk was, ik ben verhuisd naar een ander appartement toen ik van baan wisselde. Waar ik terecht kwam, deelde ik een appartement samen met een Russische en een Amerikaanse dame. We hebben zoveel lol gehad met elkaar! Ik heb er een paar vrienden voor het leven aan over gehouden.

De Karelsbrug vanaf de Petřín heuvel

Waarom ben je terug gegaan naar Nederland?

Ik begon mijn familie en vrienden steeds meer en meer te missen. En ik werd de kou beu. Ik ben echt een koukleum dat weet iedereen van me! Op het werk hadden we een dresscode voor op kantoor; business casual. Dat betekende dat je altijd een pantalon moest dragen, je mocht dus nooit een spijkerbroek aan. Met de koude winters met temperaturen van -17 graden wachten bij de bushalte in de sneeuw, begon dat me wel op te breken. De zomers zijn erg kort in Praag.

De Praagse burcht

Wat waren de grote cultuurverschillen?

Wat ik niet wist, is dat het normaal is in Praag om tussen de middag warm te eten. Veel mensen gaan tijdens de lunch naar buiten om in een restaurant een warme maaltijd te genieten en ‘s avonds thuis nemen ze misschien nog een boterham of snack als ze trek hebben. Ze eten dus niet warm ’s avonds. Ik moest hier erg aan wennen, dan had ik tijdens de lunch warm gegeten en ’s avonds had ik alweer trek! Ik ben in mijn tijd in Praag dus wel een paar kilo aangekomen.

Wat vond je het leukste aan Praag?

Het feit dat ik ieder weekend erop uit kon gaan om de historische stad te ontdekken en verkennen. Praag is zo’n schitterende stad. Ik heb het oude Stadsplein wel honderden keren gezien, maar toch kon ik er iedere keer weer zoveel van genieten om al het moois in me op te nemen. Er is zoveel te zien en doen in Praag. Je kunt alle musea bezoeken of gaan wandelen in parken. Ook kun je makkelijk trips doen naar andere delen in Tsjechië, zoals naar de thermen van Karlovy Vary en diverse kastelen en meren bezoeken. Met de bus kun je ook goedkoop naar de omringende landen afreizen zoals naar Slowakije. Genoeg te beleven dus!

Hoe zit het met de kosten voor levensonderhoud in Praag?

Eten en drinken in Praag is heel goedkoop in vergelijking met Nederland. Je betaalt hier met de Tsjechische kroon en alles is veel goedkoper. Voor sigaretten, drank en uit eten gaan ben je zeker de helft minder kwijt. Je moet gewoon de juiste plekjes weten. Omdat het leven zo goedkoop is, zijn de salarissen hier ook lager. In het begin kon ik moeilijk geloven dat ik rond zou komen van mijn salaris, maar ik hield zelfs nog geld over om te sparen. Huisvesting kan duur zijn, maar als je goed zoekt, vind je ook betaalbare woonruimte.

Het oude Stadsplein: Staroměstské náměstí

Welke lessen neem je mee van deze buitenland ervaring?

Dat je het leven als een groot avontuur moet zien. Het is wat je er zelf van maakt. Je moet flexibel zijn, je makkelijk kunnen aanpassen en een open mind hebben voor cultuurverschillen. Go with the flow en vooral genieten van ieder moment! Lijkt het je wel wat om te wonen en werken in Praag? Mail me gerust als je vragen hebt.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.