Menu

Borobudur tempel in Indonesië bezoeken? Handige tips & info

Borobudur-Java

Bij m’n eerste aanblik van dit eiland vanuit het vliegtuig was ik al onder de indruk want Java is prachtig met haar smaragdgroene rijstvelden. Zo groen, dit had ik nog nooit eerder op mijn reizen gezien. Ik wist niet veel over Java, maar ik had wel gehoord over een van haar mooiste hoogtepunten, namelijk de Borobudur. Dit was eigenlijk de hoofdreden waarom we deze reis naar Java & Bali hadden geboekt! Ik was zo benieuwd naar deze indrukwekkende tempel! Deze magnifieke tempel is ’s werelds grootste boeddhistische monument en mag je dus zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Java. Je vindt het tempelcomplex in het midden van Java dicht bij de stad Yogyakarta. Het gebied wordt omgeven door een prachtig landschap die je alleen daar kunt vinden. Het is een waanzinnig mooie plek omgeven door rijstvelden en palmbomen. Lees hier alles wat je moet weten voor je bezoek aan de tempels van de Borobudur.

Een van de zeven wereldwonderen

De enorme tempelcomplex werd tussen de 8e en 9e eeuw gebouwd, maar werd pas in de 19e eeuw door internationale ontdekkingsreizigers (toevallig een Nederlander) ontdekt; verborgen onder een laag vulkanische as. Wat een ontdekking! De Borobudur staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt vaak gezien als een van de 7 wereldwonderen, hoewel dit niet officieel het geval is.

Borobudur-Java-Indonesia

Boeddhistische tempel

De tempel ligt majestueus op een heuveltop met uitzicht op weelderige groene velden en heuvels in de verte. Het is gewoon sprookjesachtig om te zien. Als je de tempel vanuit de verte bekijkt, valt het op dat de tempel is gebouwd in de vorm van een enorme stupa (stoepa), een klokvormig boeddhistisch bouwwerk. De tempel telt maar liefst negen verdiepingen, zes vierkante en drie ronde terrassen die naar boven toe steeds kleiner worden. Het onderste terras is het breedst. De opeenvolgende terrassen zijn versierd op de binnen- en buitenmuren met reliëfs.

Lees ook: Boudhanath Stoepa in Kathmandu bezoeken? Alle tips en info

De betekenis

De bouw van de Borobudur symboliseert de Boeddhistische visie op de kosmos, waarbij je onderaan begint in het dagelijks leven en bovenin eindigt in het Nirwana. Nirwana is de hoogste staat van verlichting.

Tip: Elke stupa op de bovenste ronde terrassen bevat een beeld van Boeddha in de binnenkant. Het brengt geluk om deze aan te raken!

De architectuur

Op het tempelcomplex vind je 504 Boeddhabeelden. Je zult nergens ter wereld dit soort architectuur en metselwerk tegenkomen, het is uniek! Er is namelijk geen gebruik gemaakt van cement. De structuur van de blokken wordt zonder lijm bij elkaar gehouden door een speciaal systeem van in elkaar grijpende legoblokken. Very impressive!

Wist je dat

De bouw van de tempel een enorme prestatie is geweest? De bouw ervan heeft minstens 80 jaar geduurd en de kosten waren overweldigend. Toen de Islam opkwam als religie in de regio verdween dit tempelcomplex letterlijk naar de achtergrond en raakte in de vergetelheid. Tien eeuwen van verwaarlozing kregen de Borobudur er niet onder. Sinds de jaren zeventig is het complex door de Indonesische regering en UNESCO gerestaureerd in haar volle glorie.

De tempel verkennen

Als je het tempelcomplex betreed, kun je via de Green Park lopen. Dit is een weelderig groene park en mooi om te zien. Je kunt hier ook souvenirs kopen van de Borobudur als je dat zou willen. Ik kwam hier een hele mooie zilveren liggende Boeddha tegen, mooi voor de reiscollectie thuis! Trouwens, het is een fabeltje dat je nooit een Boeddhabeeld voor jezelf zou mogen kopen! En dat je die alleen kunt krijgen van een ander.

Beauty is in the details

Terwijl je naar de top van deze prachtige tempel klimt, zul je je verbazen over de talloze details die je in de stenen beelden op de muren ziet.

Lees ook: Shwedagon Pagoda in Myanmar bezoeken? Geschiedenis, tips en weetjes

Praktische info en tips

 • Het beste moment om de Borobudur te bezoeken is tijdens zonsopkomst. Tijdens Golden hour kun je prachtige foto’s maken. Ook is het dan minder druk, staat ook mooier op de foto’s dan hordes toeristen op de achtergrond van je foto’s!
 • De entree voor de tempel bedraagt 25 dollar.
 • Je kunt ook een rondleiding doen met een gids die je alles over het tempelcomplex kan vertellen, wel zo leuk.
 • Om de tempel te bezoeken moet je wel netjes gekleed zijn, bedek je knieën en schouders to be on the safe side.
 • Heb je een drone? De tempelcomplex ziet er fantastisch uit vanuit de lucht. Dus pak je kans om unieke beelden te schieten.
 • Wil je net als ik, weinig toeristen op je foto’s? Dan kun je er ook voor kiezen om tegen sluitingstijd te gaan wanneer het wat rustiger wordt op het tempelcomplex.

Hoe kom je hier

Borobudur ligt op ongeveer een uur rijden van Yogyakarta. De gemakkelijkste manier om er te komen is door deel te nemen aan een tour of door een auto te huren. Tijdens je reis naar Borobudur kun je genieten van de frisse, koele lucht van de stad Magelang met zijn wegen omzoomd met grote schaduwrijke bomen. Borobudur zelf staat hoog tegen de spectaculaire achtergrond van het Menoreh-gebergte eromheen. De beste tijd om de tempel te bezoeken is van april – oktober, het droge seizoen van het land.

Lees ook: Taj Mahal bezoeken? Geschiedenis, tips en bijzondere weetjes

Overnachten bij de Borobudur

We verbleven in Yogyakarta toen we deze excursie maakten. Maar als je voor dag en dauw de Borobudur wilt gaan bezoeken om de mooiste foto’s te kunnen schieten, raad ik je aan een hotel in de buurt van de Borobudur te nemen zoals de Manohara Resort. Hier kun je gelijk voor een kleine toeslag ook kiezen voor een speciaal Sunrise Ticket. Met dit ticket mag je al om 04:30 naar binnen om de zonsopgang vanaf de tempel te bewonderen.


➞ Bekijk prijzen en beschikbaarheid van alle hotels in Yogyakarta

Let op!

Er liggen plannen op tafel voor een prijsverhoging voor het beklimmen van de Borobudur in de toekomst. Het beklimmen van de tempel zal dan niet meer inbegrepen zijn in het entreeticket en gaat voor buitenlandse toeristen 100 USD kosten! Dus als je slim bent ga je nu het nog voordelig is!

Ook op vakantie naar Indonesië?

Lijkt het je wel wat om op vakantie naar Indonesië te gaan? Je vliegt in ongeveer 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Boek een vliegticket met KLM of vergelijk eerst alle goedkope vluchten op Skyscanner.
Wil je lekker onbezorgd op vakantie? Bekijk dan hier het aanbod van de kant-en-klare pakketreizen van TUI. Zelf een hotelletje regelen? Dat doe je het beste via Booking.com.

Meer lezen over Indonesië? Lees dan ook:

 • Top 5 hoogtepunten Bali: niet te missen highlights op Bali

Nog geen comments

  Laat een reactie achter

  error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.