Menu

Shwedagon Pagoda bezoeken? Geschiedenis, tips en weetjes

Als je een onvergetelijke reis door Azië wilt maken, raad ik je aan om een keer af te reizen naar Myanmar. Vroeger ook wel bekend als Birma. Hier voel je je nog echt als een pionier, ver weg van het massatoerisme. Myanmar heeft veel moois te bieden, zoals Inle Lake, Bagan, Mandalay en Yangon. Het bekende icoon van Myanmar is de Shwedagon Pagoda. Een bezoek aan deze gouden Pagoda mag dan ook echt niet ontbreken tijdens je rondreis door Myanmar. Lees hier alles wat je moet weten voor je bezoek aan dit schitterende Boeddha tempel in Yangon. Met mijn foto’s geef ik je alvast een voorproefje. Verwonder en laat je inspireren!

Hét Boeddhistische symbool van het land

Ik heb aardig wat pagodes gezien tijdens mijn reizen door Nepal en Tibet. Maar de Shwedagon Pagoda spant echt de kroon. Dit is namelijk een van de beroemdste pagodes in heel Azië, de Shwedagon-pagode – gelegen in de hoofdstad van Myanmar, Yangon – is een historisch bewijs van architectuur en kunst – en een glinsterend symbool van de boeddhistische cultuur en geschiedenis. De pagoda is helemaal van goud gemaakt en van verre en heinde te zien. Gelegen op een heuvel reikt de pagoda tot wel 170 meter boven zeeniveau. De pagoda zelf is 112 meter hoog en domineert daarmee de skyline van Yangon. Dit levert prachtige plaatjes op.

Geschiedenis van de Shwedagon Pagoda

Volgens de legende werd de pagode (ook bekend als de Grote Dagon-pagode en de Gouden Pagode) ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd onder leiding van twee broers die Boeddha Gautama hadden ontmoet en acht van de haren van de Boeddha in een gouden kist hadden ontvangen. Toen ze terugkeerden naar Birma (het huidige Myanmar), vonden ze de Singuttara-heuvel, waar relikwieën van andere Boeddha’s waren verankerd. Daar, volgens het verhaal, openden ze de gouden kist die de haren van de Boeddha vasthield en begonnen onmiddellijk bovennatuurlijke gebeurtenissen – van edelstenen die naar beneden regenden tot bomen die barsten van bloemen en fruit – en van daaruit ontstond de pagode. Volgens historici en archeologen is het verhaal echter minder fantasievol: de pagode werd gebouwd tussen de 6e en 10e eeuw na Christus.

De bouw van de Shwedagon Pagoda

Na de eerste voltooiing raakte de pagode langzaam in verval totdat koning Binnya U hem in de 14e eeuw herbouwde tot een hoogte van ongeveer 18 meter. Een eeuw later verhoogde koningin Binnya Thau de hoogte tot ongeveer 40 voet en plaatste ze terrassen op de heuvel waarop ze staat (tijdens een ziekte liet ze haar bed zo plaatsen dat ze naar de vergulde koepel van de stupa kon kijken). In de daaropvolgende eeuwen hebben enkele aardbevingen de pagode beschadigd, maar na een bijzonder zware aardbeving in 1768 heeft koning Hsinbyushin de pagode verhoogd tot de huidige hoogte: 100 meter.

All that gold!

Het eerste dat opvalt bij een bezoek aan de pagoda is het meest opvallende kenmerk van de pagode: de gouden tint! Dit is echt goud wat hier blinkt! Gouden platen bedekken de stoepa en de basis die vastgeklonken zijn aan een bakstenen structuur eronder. Het goud komt van donaties van zowel vorsten als burgers sinds de bouw is begonnen.

Diamanten en robijnen

De Shwedagon Pagoda is de heiligste tempel van Myanmar en heel weelderig gebouwd in traditioneel Birmese stijl met een tulbandband, omgekeerde aalmoeskom en lotusbloemblaadjes. Hierboven vind je de paraplukroon en -vaan, ook typische boeddhistische symbolen. De kroon is versierd met wel 5.448 diamanten en 2.317 robijnen. Helemaal bovenaan de top van de pagode rust een diamanten knop van 76 karaat. Wauw, wat een rijkdom en pracht!

Verken het Tempelcomplex

Nadat je de tempel hebt bewonderd en gefotografeerd van alle kanten raad ik je aan om de rest van het complex te gaan verkennen. Hier zul je nog meer moois ontdekken zoals gouden Boeddhabeelden, tientallen kleinere pagoda’s en tempels. Ook kun je de locals gadeslaan terwijl ze de Boeddha vereren met offers, wierook en kaarsen die ze aandoen. Er lopen veel monniken en zusters rond. Een mooi geheel om te zien! Vergeet ook niet om de Bodhiboom op te zoeken. Deze boom zou afstammen van de originele boom waaronder Boeddha Gautama verlichting bereikte. Een bijzondere boom om te zien. En goede karma om eromheen te lopen!

Lees ook: Borobudur tempel in Indonesië bezoeken? Handige tips en info

Praktische tips voor het bezoeken van de Shwedagon Pagoda

De entree voor de pagode is ongeveer $ 8 USD en bij de ingang doe je je schoenen uit. Deze gaan in een rekken en kun je later na je bezoek weer ophalen. Vind je het niet zo fijn om met blote voeten over de tegels te lopen? Neem dan een paar enkelsokken mee voor de zekerheid. En maak je geen zorgen, het is een boeddhistisch land, je schoenen zullen dus niet gestolen worden!

Houd er rekening mee dat er een kledingvoorschrift is: je knieën moeten bedekt zijn en je mag hier niet mouwloos rondlopen. Geen topjes met spaghettibandjes aan doen dus! Je kunt ter plekke een sarong huren, mocht dat nodig zijn.

Nog een tip: beste tijd om de pagoda te bezoeken is ’s ochtend of tegen zonsondergang. Tussen de middag worden de tegels bloedheet en dat is niet aangenaam wandelen kan ik je zeggen! Als je wilt, kun je ook begeleide tour doen met een gids die je alles laat zien en vertelt.

Meer tips voor Azië 

Wil je meer lezen over mijn rondreis door Azië ? Lees dan ook over mijn bijzondere reis door India met een bezoek aan het prachtige Taj Mahal. Of is Thailand meer je ding? Lees dan hier hoe het echt is om Maya Bay in Ko Phi Phi te bezoeken.

Lees ook: Batu Caves in Kuala Lumpur bezoeken? Handige tips & info

About Author

Hi, Ik ben Mila, jouw reisreporter en met mijn plaatjes neem ik je mee op reis naar unieke bestemmingen, tropische paradijzen en luxe cruisevakanties. Genoten van dit artikel? Je kunt me gemakkelijk ondersteunen zodat ik mooi content voor jou kan blijven maken. Kijk op mijn Partnerpagina voor meer informatie. Alvast hartelijk dank voor je steun!

No Comments

    Leave a Reply

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.