Hoe voelt het om de Dalai Lama in het echt te zien? De Dalai Lama heeft een mysterieuze aantrekkingskracht. Velen bewonderen hem om zijn eenvoud, warme uitstraling en humor. Het is geen wonder dat hij overal waar hij komt volle zalen trekt. In 2018 maakte de woordvoerder van de Dalai Lama bekend dat de Tibetaanse spiritueel leider minder buitenlandse reizen zal gaan maken als gevolg van zijn leeftijd en uitputtingsverschijnselen. De kans dat de Dalai Lama ooit nog naar Nederland komt is daarmee helaas nihil.
De Dalai Lama in Ahoy Nederland
Ik had het voorrecht om aanwezig te zijn bij zijn voorlaatste bezoek aan Nederland in een uitverkocht Ahoy en wel op de eerste rij met mijn persaccreditatie. Hier had ik lang naar uitgekeken! Hieronder lees je het verslag van mijn eerste ontmoeting met deze bijzondere eenvoudige monnik.
Traditioneel Tibetaanse welkom
De Dalai Lama kwam zaterdag aan op Schiphol en vertrok direct richting Rotterdam. In het Bilderberg Park Hotel werd hij geheel op traditioneel Tibetaanse wijze welkom geheten namens de voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland – mevrouw Tsewang L. Khampa en haar familie. In de lobby werd vol verwachting en zenuwen uitgekeken naar zijn komst. Ook ik was hier getuige van en wachtte in spanning af op zijn entree in de lobby van het Bilderberg Park Hotel.
Hoe voelt het om de Dalai Lama in het echt te zien?
Het was een zeer bijzonder moment toen het zover was en de Dalai Lama eindelijk door de draaideuren naar binnenkwam en op twee meter van mij af stond. Ik hield mijn adem in. Ik was zo verbouwereerd dat ik even vergat om foto’s te schieten. Iedereen stond met gevouwen handen, lichtjes gebogen van onder de oogleden op te kijken naar deze bijzondere man.
Het is niet in woorden te bevatten, kippenvel kreeg ik ervan. Ik was diep onder de indruk van deze ontmoeting. De headerfoto van dit artikel is een prachtige momentopname van deze intieme ontvangst. Hierna was er een speciale bijeenkomst in de Sint Laurenskerk waarbij de Dalai Lama de Tibetaanse gemeenschap in Nederland toesprak.
Speciale bijeenkomst voor de Tibetaanse gemeenschap
In de bijeenkomst in de Laurenskerk met ruim 1600 Tibetanen uit Nederland en België gaf de Dalai Lama als boodschap mee zich niet te veel af te laten leiden in de Westerse wereld door materiële zaken en vast te houden aan de eigen Tibetaanse cultuur en tradities. Vooral het belang van het doorgeven van de Tibetaanse taal, cultuur en traditie aan de kinderen, moet men niet uit het oog verliezen.
Het belang van behoud van de Tibetaanse cultuur, taal en religie
Dit is de belangrijkste taak van de ouders want de jongeren zijn de toekomst van het Tibetaanse erfgoed. Ook vroeg hij hen de politieke situatie waarin Tibet verkeert, te bespreken waar mogelijk en hulp te vragen aangezien de Tibetanen in Tibet niet over dezelfde vrijheden beschikken als wij hier in Nederland.
Allemaal willen we een gelukkig leven leiden en bevrijd zijn van het lijden. We moeten niet vergeten dat we allemaal deel uitmaken van een menselijke familie.
dalai lama
Ahoy in Rep en roer
Meer dan 10.000 mensen kwamen naar Ahoy in Rotterdam om de Dalai Lama in levende lijve te zien. Ahoy was zondagochtend 11 mei in rep en roer. Dit kwam niet alleen vanwege de onverwachte massale opkomst van bezoekers of de parkeerproblemen. Buiten in de motregen was er een demonstratie aan de gang van een politieke beweging de International Shugden Community.
De drukte van belang voor het Ahoy stond in schril contrast met de vredige sfeer binnen in de zaal. Bij het binnentreden van de gedimde zaal kwam de geur van wierook je tegemoet. Het chanten van de welbekende mantra ‘om mani padme hum’ door de monniken op het podium bracht de bezoeker gelijk in Tibetaanse sferen.
Welzijn, wijsheid en compassie
Op zondagochtend gaf de Nobelprijswinnaar en geestelijk leider van de Tibetanen, een boeddhistische les over ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’. Hierna volgde een publieke lezing met als onderwerp: ‘Welzijn, wijsheid en compassie; een pleidooi voor een seculiere benadering’.
Dalai Lama: We willen allemaal gelukkig zijn
Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland stond in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld. De Dalai Lama zegt hierover: “Waar ik ook ga en wie ik ook ontmoet, altijd heb ik het erover dat we allemaal hetzelfde zijn. We hebben dezelfde natuur. Allemaal willen we een gelukkig leven leiden en bevrijd zijn van het lijden. We moeten niet vergeten dat we allemaal deel uitmaken van een menselijke familie”.
Een spiritualiteit die vrij is van religie
Het idee van eenheid onder elkaar is de sleutel tot duurzame vrede en geluk in de wereld. “Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en het bevorderen van innerlijke waarden. Maar in de huidige wereld is ethiek gegrond op religie niet langer voldoende. Daarom ben ik er van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen”.
Boodschap van de Dalai Lama vol humor én compassie
De Dalai Lama liet zich weer van zijn komische kant zien. Hij maakte grappen met zijn goede oude vriendin Erica Terpstra. Grappend gaf hij haar als tip het boeddhistisch dieet uit te proberen. Dat is dus zonder avonddiner! Misschien was dat wel iets voor haar. De zaal kon er wel om lachen. Hij wist het publiek helemaal voor zich te winnen toen hij een oranje pet opdeed in plaats van zijn eigen rode zonneklep. Geheel in stijl van Oranje.
In alles wat de Dalai Lama zegt en doet komt hij over als een sympathieke man die het toonbeeld is van compassie. Dit bleek maar weer toen hij als eerste de gastvrouw van de dag ten hulp schoot toen zij problemen ondervond met haar microfoon bij aanvang van haar welkomstwoord. Heel aandoenlijk en komisch tegelijk!
Geïnspireerd door warmte en wijsheid
Reacties van de bezoekers op het evenement zijn positief, uitgelaten en bovenal voelt iedereen zich geïnspireerd. De wijze monnik heeft een magnetische aantrekkingskracht op een ieder en komt tegelijkertijd kwetsbaar over. Deze ontmoeting heeft mij geraakt. Tijdens de pauze en voor aanvang van de lezing maakt iedereen even snel gebruik van het moment om selfies te schieten met het imposante podium en zijn reuzen thanka. Na afloop ging iedereen met warmte en wijsheid naar huis, het was een fantastische dag om mee te maken!
Tranen in een afgeladen Ahoy
Over haar persoonlijke ontmoeting met de Dalai Lama zegt Tsewang L. Khampa, voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap: “Dit was mijn eerste ontmoeting met His Holiness. Ik was gewoon sprakeloos, het leek of mijn hart even stil stond’. Ze was er ook bij in Ahoy: “In Ahoy kon ik tussen het publiek mijn tranen niet meer inhouden. Ik was diep ontroerd door His Holiness. Hij kwam zo lief en teder op mij over en tegelijkertijd slaagde hij erin om iedereen aan het lachen te krijgen. Dit raakte mij diep in mijn hart. Ik voelde tranen opwellen van blijdschap, een gevoel van trotsheid en saamhorigheid als Tibetanen onder elkaar die hetzelfde leed delen”.
Bekijk hier de publieke lezing van de Dalai Lama in Ahoy, Rotterdam.
Boek je reis naar Tibet
Lijkt het je wel wat om op avontuur te gaan naar het mysterieuze Tibet? Bekijk hier alle rondreizen naar Tibet:
Wil je meer lezen over Tibet en het boeddhisme? Lees dan ook:
- Tibet, het dak van de wereld
- Mystiek in Tibet: Kloosters die je niet mag missen
- Larung Gar: zo mooi is het verboden klooster van Tibet
- Girl Empowerment in Tibet
- Vipassana meditatie: een 10-daagse bezinningsreis
- Interview met Tibetaans filmregisseur Sonam
- Film review: Nowhere To Call Home, a Tibetan in Beijing
- Shwedagon Pagoda in Myanmar bezoeken? Geschiedenis, tips en weetjes
Featured Image Courtesy: © Dalai Lama Official Website DalaiLama.com
2 Comments
Lia
10 april 2021 at 13:25Leuk verhaal, humor zit ook in jouw reportage!
yourtravelreporter
10 april 2021 at 15:01Dankjewel Lia, ja altijd blijven lachen toch!