Menu

Shangri-La in China: een must-see paradijs voor op je bucketlist!

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van Shangri-La. De meeste mensen kennen de plek van de roman ‘Lost Horizon’ van James Hilton of van de oude films. In het boek beschrijft James deze fictionele plek als een mythisch paradijs waar het leven de perfectie nadert; een utopie. Een afgelegen en idyllische schuilplaats. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat deze plek echt bestaat! Het magische plaatsje Zhongdian staat bekend als hét Shangri-La van China. Reis met mij mee naar het aardse paradijs!

Het oude centrum van Zhongdian/Shangri-La.

Kom in Tibetaanse sferen

Ik heb Shangri-La bezocht tijdens mijn rondreis door Oost-Tibet. Je komt hier vanuit Lijiang. Onderweg er naar toe zie je de omgeving om je heen veranderen. Overal zie je yaks, Tibetaanse gebedsvlaggen en enorme vergezichten met besneeuwde bergtoppen. Deze regio ligt tegen Tibet aan en dat merk je. Je krijgt het gevoel in een andere wereld te zijn beland.

Publiciteitsstunt voor toerisme

De oorspronkelijke naam van deze plaats is Zhongdian. Dat is ook de plek waar het boek van James Hilton op is gebaseerd. Sinds 2002 is dit district echter officieel omgedoopt tot Shangri-La om meer toeristen naar dit gebied te trekken. Vanuit marketing perspectief bekeken, een briljante rebranding strategie! Dit trucje heeft gewerkt en heeft Shangri-La nu wel op de kaart gezet bij reislustigen. Als je naar Tibet wilt reizen, maar geen ruim budget hebt, is dit een perfect alternatief omdat het in China ligt en makkelijker te bereizen is.

Het indrukwekkende Ganden Sumtseling (Songzanlin) klooster.

De gouden daken van het indrukwekkende Songzanlin klooster

Shangri-La ligt hoog tussen de bergen in Yunnan, Sichuan en Tibet en is omgeven door diverse kloosters. Aan de rand van de stad ligt het indrukwekkende Ganden Sumtseling (Songzanlin) klooster. Met zijn gouden daken trekt het veel bekijks en is het de belangrijkste trekpleister van de omgeving. Er wonen nog steeds honderden monniken in dit klooster.

Het is fantastisch om rond te dwalen in dit enorme klooster. Het klooster en zijn omgeving verkennen, leveren namelijk de prachtigste plaatjes op. Je krijgt het gevoel in Tibet te zijn. Doe zeker de wandeling buiten rond het meer aan de voorkant van het klooster, zo kun je mooie plaatjes schieten vanuit alle perspectieven.

Het oude centrum van Shangri-La

Een deel van het oude centrum is in het verleden afgebrand en daarna helemaal nieuw opgebouwd. Het kan daarom soms wat kunstmatig aanvoelen. Alles is gericht op het toerisme, je vindt hier dan ook veel souvenirshops. Gelukkig is de rest van de stad nog wel authentiek en ik raad je aan om op verkenningstocht te gaan door alle smalle straatjes en steegjes in te duiken.

Je zult hier namelijk allemaal leuke details en snuisterijen ontdekken. Ook vind je er een megagroot gouden gebedsmolen. Ik heb er veel gezien tijdens mijn reizen door Tibet en Dharamshala, maar deze spant echt de kroon! ’s Avonds vindt op het centrale plein de dagelijkse avonddans plaats waarvoor de bevolking van de stad uitrukt. Waag je ook een dansje?

Bij het bezoeken van dit plaatsje kreeg ik wel een Disney-gevoel over mij heen. Het leek net alsof ik op bezoek was in een attractiepark. Maar dat hoeft het reisplezier zeker niet te bederven!

Hoe kom je in Shangri-La

Dit gebied is prachtig om zijn cultuur en natuur. De Tibetaanse invloed is hier duidelijk te proeven. Er zijn helaas geen treinverbindingen met Zhongdian. Je kunt wel vliegen vanaf Chengdu naar Zhongdian en dan gaan rijden. Het beste kom je hier met de auto of bus vanaf Lijiang, want dan kom je langs de Tiger Leaping Gorge. Dit is één van de diepste natuurlijke kloven ter wereld, met wandelpaden en uitzichtpunten boven de rivier. Ongelooflijk prachtig om te zien!

Lees ook: VASCO TRANSLATOR V4: Gesprekken real-time vertalen waar je ook bent

Reistips

Zhongdian ligt op een hoogte van 3300 meter waardoor de lucht erg ijl kan zijn, net als in Tibet. Drink heel veel water en neem genoeg paracetamol mee. Vanwege de hoogte kan het ’s avonds heel erg afkoelen. Kleed je in laagjes, dan kun je altijd wat uitdoen of aantrekken afhankelijk van het weer.

Op weg naar Shangri-La.

Boek je reis naar Tibet

Lijkt het je wel wat om op avontuur te gaan naar het mysterieuze Tibet? Bekijk hier alle rondreizen naar Tibet:

Wil je meer lezen over mijn rondreis door Tibet? Lees dan ook:

Hier vind je alle artikelen over Tibet

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.