Menu

De Magie van Acetaia Giusti in Modena

In de betoverende stad Modena, Italië, bevindt zich een schat die de smaakpapillen van iedere fijnproever doet dansen: Acetaia Giusti. Tijdens mijn recente bezoek aan deze prachtige plek, werd ik verliefd op de diepgaande geschiedenis, het ambachtelijke proces en natuurlijk de verbluffende balsamicoazijn die hier vandaan komt. In deze blog neem ik je mee op mijn reis naar Acetaia Giusti in Modena.

De geschiedenis van Acetaia Giusti

Bij het betreden van Acetaia Giusti Museum word je meteen ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de familie Giusti, die al sinds 1605 balsamicoazijn produceert. Hiermee is Acetaia Giusti de oudste balsamicoazijnproducent ter wereld. Tegenwoordig wordt het historische Acetaia met passie en innovatief enthousiasme gerund door de 17e generatie van deze familie: Claudio Stefani Giusti zet met trots een bedrijf voort dat meer dan 400 jaar geleden is ontstaan.

De Giusti Museum

Onze gastvrouw tijdens de rondleiding door het museum vertelde vol trots over de erfenis van deze familie. Ik werd meegenomen op een reis door de tijd, waarbij ik me inbeeldde hoe generaties van Giusti’s hun kennis en passie voor balsamicoazijn van vader op zoon en dochter hebben doorgegeven. Wat een bijzonder verhaal!

Het proces van Balsamicoazijnproductie

Acetaia Giusti staat bekend om zijn toewijding aan traditionele productiemethoden. Het proces begint met het zorgvuldig selecteren van druiven die op de glooiende heuvels van Modena groeien. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens in houten vaten geplaatst, die vaak al eeuwenoud zijn. Voor het rijpen van hun balsamico gebruikt Acetaia Giuisti 600 historische vaten uit de 18e en 19e eeuw. Het meest indrukwekkende aspect van het proces is de veroudering. Balsamicoazijn van Acetaia Giusti wordt tientallen jaren gerijpt, soms zelfs eeuwenlang. Ik kon de geur van de eeuwenoude vaten bijna proeven terwijl ik door de prachtige houten opslagruimte liep. Deze langdurige veroudering is wat de azijn zijn ongeëvenaarde diepte en smaak geeft.

De Proeverij: Balsamic Vinegar Masterclass

Een hoogtepunt van mijn bezoek was de proeverij van de verschillende balsamicoazijnen van Acetaia Giusti. Onze gastvrouw drupte met zorg en precisie verschillende azijnen in kleine porseleinen lepels uit en legde uit hoe je de nuances van elke variant kon waarderen. Het was een reis door een regenboog van smaken, van de zoete, stroperige, 25-jarige balsamico tot de intense complexiteit van de Giusti Collections die meerdere medailles hebben gewonnen. Wat een feest voor je smaakpapillen. Als je een bezoek aan het museum brengt, mag je deze proeverij eigenlijk niet overslaan!

Mijn favoriet

Mijn persoonlijke favoriet was de 3 Gold Medals Aceto Balsamico. De perfecte balans tussen zoet en zuur, met een hintje van kersen, maakte dit een ware smaakexplosie in mijn mond. Ik moet eerlijk toegeven dat ik voor deze proeverij niet had verwacht dat de smaakverschillen zo groot konden zijn. En dat er dus enkele balsamico azijnen bij zitten die echt al je gerechten qua smaak naar een hoger niveau kunnen tillen.

De familie Giusti

Tijdens ons bezoek ontmoette ik ook Claudio Stefani Giusti van de Giusti-familie zelf. Hij deelde enthousiast zijn visie en strategie voor het familiebedrijf en hoe ze de passie voor balsamicoazijn van hun voorouders voortzetten. De warmte en gastvrijheid waarmee we werden ontvangen, maakte de hele ervaring nog specialer. De kers op de taart was ons gezamenlijke diner tussen de vaten balsamico azijn in het museum, waar de balsamicoazijn van Acetaia Giusti een prominente rol speelde in de culinaire creaties. Natuurlijk gecombineerd met schitterende wijnen. Voortreffelijke smaken, geen wonder dat Italiaans eten mijn favoriet is, more please!

De schoonheid van Modena

Na mijn tijd bij Acetaia Giusti besloot ik Modena verder te verkennen. De oude binnenstad zelf is een verborgen juweeltje, met zijn kronkelende straatjes, middeleeuwse pleinen en prachtige kathedraal. De Dom van Modena is zeker een bezoek waard. Ik dwaalde door de straten en genoot van een heerlijk typisch ontbijt voor Modena en cappuccino’s in lokale trattoria’s. Wat je beslist moet doen tijdens je bezoek aan Modena is het beklimmen van de iconische Ghirlandina toren. Deze witte toren stamt uit de middeleeuwen en is 89 meter hoog. Vanaf de toren heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op de terracotta gekleurde daken van het stadje. Ben je een autoliefhebber? Je kunt in Modena ook het Ferrari-Museum bezoeken en het hoofdkantoor van Maserati. Wist je overigens dat Modena ook de stad van Pavarotti was? In het centrum vind je dan ook een mooi goudkleurig standbeeld ter ere van hem.  

De smaak van Italië

Wat ook leuk is om te doen, is een pasta kookles! De Try & Taste class die we op locatie van Acetaia Giusti kregen was echt een unieke beleving. Zelf je eigen pasta maken is echt intensief en er komt veel meer bij kijken dan je denkt. De dames van Try & Taste, Monica en Barbara weten je echt de kneepjes van het vak bij te leren! Na de les mag je je eigen pasta opeten als lunch, hoe leuk is dat!

Culinaire hoogstandje

Nog een hoogtepunt van ons bezoek aan Modena was ons diner in het sterrenrestaurant L’Erba del Re met gerechten gecombineerd met Giusti Balsamico om ons bezoek af te sluiten. Hierbij schuif je aan bij de Chef’s Table. Een ervaring waarbij je met de open keuken de voorbereidingen van de Chef op het diner vanaf het puntje van je stoel kunt gadeslaan. En waarbij Chef Luca Marchini je persoonlijk alle details vertelt over de bijzondere gerechten. Voor de foodies onder ons zeker een aanrader!

Conclusie: Een onvergetelijke ervaring

Mijn bezoek aan Acetaia Giusti in Modena was een onvergetelijke ervaring die mijn liefde voor balsamicoazijn verdiepte en me een dieper begrip gaf van het ambachtelijke proces erachter. De geschiedenis, de passie van de Giusti-familie en de smaak van de azijn zelf hebben een blijvende indruk op me achtergelaten. We verbleven in het prachtige Hotel Rafaello Modena, mocht je nog op zoek zijn naar een leuk verblijfadres.

Ik vertrok uit Acetaia Giusti met een paar flessen van hun balsamicoazijn in mijn bagage, als kostbare aandenkens aan mijn reis. Telkens als ik een druppel van deze goddelijke azijn op mijn aardbeien of zelfs ijs proef, word ik herinnerd aan de magie van Modena en Acetaia Giusti. De balsamicoazijnen gaan trouwens goed samen met eigenlijk alles wat vet is! Dus ook op je avocado salade! Je kunt het zelfs combineren met je cocktail. Als je in Modena bent, moet je zeker de Negroni cocktail uitproberen.

Als je ooit de kans krijgt om Modena te bezoeken, aarzel dan niet om Acetaia Giusti te verkennen. Het is een reis die je smaakpapillen zal betoveren en laten genieten van een van de meest bijzondere culinaire schatten die Italië te bieden heeft!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

*Dit is een samenwerking. Lees meer hierover in de Disclaimer.

Nog geen comments

    Laat een reactie achter

    error: This content is protected. Copyright © 2024 Your Travel Reporter. All rights reserved.